Miten valitsen savisen teekannun?

Terrakotta-teekannu

Keräilyesine tai teollistettu tuote,  terrakotta-teekannu on ollut olemassa jo useita vuosisatoja, ja se on kestänyt aikojen testin, sillä se on edelleen eniten käytetty teekannu kaikkialla maailmassa. 

Terrakottateekannua kutsutaan myös keramiikkateekannuksi tai keraamiseksi teekannuksi. Haluatko tietää lisää erilaisista terrakottateekannuista ? Tutustu artikkeliin, jotta löydät perille.

collection theiere yixing

Gong Fu Cha Tea Service

Kiinalainen saviteekannu

Saviteekannu./span>

Kiinassa saviteekannua käytetään pääasiassa valmistaa teetä Gong-Fu Cha, Kiinalainen maistamisrituaali teen. Sitä voi verrata teeseremoniaan, mutta se ei ole aivan sitä. Siinä ei ole mitään juhlallista, vaan vain suurta huolellisuutta jokaisen eleen suhteen. Käännös voisi olla ”taito valmistaa teetä sovelluksella” tai ”ajan ottaminen teen kanssa”.

Gong Fu Cha -teekannu

Kiinalaiset terrakotta-teekannut ovat usein lasittamattomia. Käytetty savi pysyy hieman huokoisena ja teen tanniinit ovat omiaan kertymään teekannun sisälle. Ajan mittaan maa pehmentää teen makua ja parantaa sitä lisäämällä siihen oman ainutlaatuisen ”makunsa” kertyneistä tanniineista.

Erilaisia teelaatuja ei siis tulisi hauduttaa samassa teekannussa, elleivät ne ole samaa teeperhettä tai -luokkaa, kuten eri teelaatuja mustaa teetä tai Oolongia. Puristien kannattaa jopavarata teekannu vain yhdelle teelle, sillä joillakin samaan teeperheeseen kuuluvilla teillä on voimakkaampi maku kuin toisilla. Varoittelehan myöserittäin hienovaraisia teelaatuja, joiden maku saattaa ”imeytyä” liikaa teekannuun.

Huokoisten saviteekannujen

valintamaa on Yixingissä,Kiinassa, tuotettu ja työstetty savi.

Keraaminen teekannu

Ratkaisu niille, jotka haluavat käyttää saviteekannua eri teelaatujen kanssa./strong> tai hienovaraisille vihreille teelaaduille on valita mallit, jotka on valmistettu ei-huokoisesta terrakotasta (posliini, kivitavarasta tai lasitetusta savesta). Kerrospoltto korkeassa lämpötilassa ja/tai lasitteen läsnäolo ansiosta, tämäntyyppinen teekannu ei ime haudutettua teetä (teekannu tunnetaan nimelläei muistia tai neutraali).

Kiinassa kaupungeissa Jingdezhen ja Dehua ovat tunnettuja korkealaatuisista keramiikkapajoista.

Keraaminen teekannu

Japanilainen saviastian teekannu

Saviteekannuja Japanista tunnetaan nimellä kyusu. Saat kaiken tarvittavan tiedon japanilaisista teekannuista seuraa opasta!

Yhteenvetona voidaan todeta, että Kyususta on olemassa monen eri muunnelma:

  • Sivukahva: yokodé kyūsu, yleisin

  • Kahva selässä, vastapäätä nokkaan : ushiro-pinnoitettu kyūsu,

  • Kahva teekannun yläpuolella: uwadé kyūsu,

  • Kahva ilman kahvaa suodattimella:hohin kyūsu,

  • Kahva ilman kahvaa, ilman suodatinta ja kannella: shiboridashi

  • Puolinen kahva ilman kantta: futanashi kyūsu.

Japanilainen kyusu
Kyusun merkittävä ominaisuus on integroitu suodatin. Suodattimen koko on sovitettu täydellisesti vihreän teen valmistukseen. Jos suodattimen silmäkoko on liian suuri, infuusioon kulkeutuu liikaa hiukkasia tai jopa lehden palasia. Jos suodatinverkko on liian hieno, aromi jää teekannuun ja liian vähän vihreän teen terveellisiä mikrohiukkasia pääsee kuppiin. 
Tämä integroitu suodatin kyusu voi olla erilaisia :

  • Obi ami (teekannun ympärillä kulkeva metallisuodatin),
  • Ita ami. (pyöreä metallisuodatin, joka on sijoitettu vain nokan eteen),
  • Sasame (suodatin, joka on valmistettu samasta savesta kuin teekannu).

Sen vuoksi, että kyusussa ei yleensä ole korinmuotoista haudutuskannua vaan suodatin on suulakkeen kohdalla, tee voi kellua ja hautua vapaasti teekannussa, jolloin sen ainesosat ja aromit saadaan täysin uutettua. Näin tee pysyy tuoreena, ja sitä voidaan hauduttaa useita kertoja (= useita haudutuksia).

Japanilaiset savitiilikannut on tarkoitettu ensisijaisesti vihreän teen maisteluun, joka muodostaa 99 prosenttia japanilaisesta teetuotannosta. Jotta vihreän teen herkät aromit eivät imeytyisi, japanilainen teekannu on valmistettu huokosettomasta keramiikasta. Japaniin on viime vuosikymmeninä syntynyt satoja keramiikan valmistuskeskuksia, erityisesti kaikkiin paikkoihin, joissa vulkaaninen maaperä sisältää runsaasti savea.  Osa näistä keskuksista on edelleen toiminnassa, ja kuusi tärkeintä ”vanhaa uunia” ovat Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba ja tunnetuin: Tokoname.

Puhtaalla luonnonsavella (Shudei) on erottuva punainen väri, joka johtuu sen korkeasta rautapitoisuudesta, mikä antaa savelle hyvin erityisiä ominaisuuksia maun ja vihreälle teelle tarjottavien hyötyjen suhteen. Toisin kuin muilla alueilla, joilla saviesiintymät ovat käytännössä loppuneet, Tokonamessa on onneksi vielä nykyäänkin arvokkaita luonnonsaviesiintymiä.

Voidakseen saada erivärisiä kyusuja savenvalaja ruiskuttaa muotoiltuun kyusuun punasaven ja luonnollisten väripigmenttien (= Char-gake) seosta. Japanilaiset saviteekannut ovat erityisen kiillotetun näköisiä ilman lasitusta, sillä teekannu kiillotetaan metallilastalla tai kankaanpalalla ennen polttoa. Valmistajat antavat yleensä mieluummin luonnollisen saven puhua puolestaan ilman teekannujen lasittamista tai lakkaamista.

Tokoname-teekannu

Saviteekannun valinta, (kiinalainen) päänsärky?

Teekannu on epäilemättä tärkein elementti teen valmistuksessa (itse teetä tietysti lukuun ottamatta). Teekannun koko ja muoto, savityyppi ja saven polttolämpötila on sovitettava yhteen teetyypin ja tarjoiltavien henkilöiden määrän kanssa.

Koska teekannua voi käyttää päivittäin, se voisi yhtä hyvin olla mukava käsitellä, kestävä ja miellyttävä silmälle.

Saviteekannun edut

Valurautateekannujen tavoin terrakottateekannut ovat kestäviä ja säilyttävät teesi lämmön ja maun erittäin hyvin. Gong-Fu Cha -harrastajat viettävät monta tuntia keskustellen teekannujensa hyvistä puolista, mutta kaikki ovat yhtä mieltä näistä neljästä seikasta:

  • Kaikki teet ovat parhaita saviteekannuissa ja parhaat teekannut./strong> valmistetaan ”purppurasavesta” (Zisha), joka on peräisin Yixingin (Yee-zhing) alueelta Kiinasta.
  • Zisha-savella on erinomainen huokoisuus ja lämmönsäilytysominaisuudet, jotka parantavat teen makua huomattavasti verrattuna lasi-, posliini- tai lasitettuihin keraamisiin teekannuihin.
  • Yixing-teekannua tulisi käyttää vain yhdelle teetyypille.
  • korkeassa lämpötilassa poltetut teekannut, joissa on hienompaa savea, soveltuvat erinomaisesti minkä tahansa teen kanssa käytettäviksi, ja ne ovat välttämättömiä vihreille, valkoisille ja Oolong-teille. Matalassa lämpötilassa poltetut teekannut, joissa käytetään paksumpaa, huokoisempaa savea, sopivat parhaiten mustalle teelle (jota Kiinassa kutsutaan punaiseksi teeksi) ja Pu-Erh-teelle.

Saviteekannun hinta

Vaihteluväli on laaja. Sinun täytyy laskea (suunnilleen):

Alkaen 40 eurosta hyvälaatuisiin teollisiin (valettuihin) malleihin.

Alkaen 70 eurosta puoliksi käsityönä tehtyihin teekannuihin.

Alkaen 90 eurosta kokonaan käsityönä puhtaasta Yixing-savesta tehtyihin teekannuihin.

Hinta vaihtelee sen mukaan:

  • mikä on suhde aitoa Yixing-savea,
  • jos mikä on savesta tehtystrong>muotoilu on käsin, puoliksi käsin tai valettu,
  • sisältö./strong>,
  • mallin suunnitelleen taiteilijan mahdollinen maine

Yixing-savesta tehdyistä teekannuista voi näin ollen saada useita tuhansia euroja keräilykannuista.

Théières Du Monde tarjoaa täydellisen valikoiman Yixing-saviteekannuja laadukkaasti ja kohtuulliseen hintaan. Tee valintasi!

Collection théière Yixing Theieres Du Monde

Saviteekannun valintaperusteet :

viisi tärkeintä kriteeriä saviteekannun valinnassa ovat:

  • Koko
  • Muoto
  • Valmistus
  • ./strong>
  • Savi (laatu, koostumus ja poltto)
  • Lämpötila

1) Teekannun koko

  Ensimmäinen asia, joka kannattaa ottaa huomioon teekannua etsiessäsi, on valita sen koko sen mukaan, kuinka monelle ihmiselle aiot keittää teetä useimmiten.
Saviteekannuja on monenlaisia, mutta ne voidaan ryhmitellä seuraavasti:

<./tbody>

Lähes tilavuus (ml)
Tarjoiltavien henkilöiden määrä
Tarjoiltavien henkilöiden määrä
70
1 – 2
100 2 – 4
175 3 – 5
225
 4 – 6

  Olet varmasti huomannut, että määrät ovat alhaisia, mutta tämä ei ole virhe. Gong Fu Cha:n teevalmistuksen periaatteena on nauttia jokainen pisara teetä ja asettaa maistamisen laatu määrän edelle. Muuten, kupit ovat myös paljon pienempiä kuin länsimaiset teekupit.

2) Teekannun muoto

  Teekannun vartta ja kantta on sovitettava sormillesi, ja kannen on oltava mahtua tarkasti yläaukkoon, mutta kuitenkin helposti irrotettavissa, ja aukon on oltava tarkasti riittävän suuri, jotta siihen mahtuu käyttämäsi lehtikoko.

Kokoa pienempi aukko pyrkii pitämään teen tuoksun teekannussa, kun taas suurempi aukko päästää tuoksun pois. Niinpä tee, jossa on pieniä tai rullattuja lehtiä ja voimakas tuoksu (vihreä, valkoinen, oolong), hyötyy pienemmästä aukosta. suurta aukkoa suositaan teelle, jossa on suuret lehdet ja heikko tuoksu (musta ja Pu-Erh).

Laukaisuletkun ei pitäisi olla ei liian suuri, jotta tee pääsee virtaamaan vapaasti. Gong Fu Cha (kiinalainen teenvalmistusmenetelmä) kehittää teen makua nopeasti lyhyillä haudutusajoilla, jotta strong>suihkun reiän tulisi olla mahdollisimman leveä, jotta se ei estäisi kaadettavan teen virtausta, mikä saisi haudutuksen kestämään kauemmin.

spout pourer teekannu yixing

Uudemmissa viimeaikaisissa teekannuissa on suodatin integroitu. Jos teekannussasi ei ole suodatinta, sinun on hankittava sellainen.

Teekannujen erilaiset muodot antavat erilaisille lehdille mahdollisuuden laajentua omalla ainutlaatuisella tavallaan maksimoidakseen vedelle altistuvan pinta-alan, kun ne haudutetaan teekannun sisällä. Teekannuja on saatavana 2 perusprofiilia: korkea profiili ja matala profiili, ja kumpikin sopii useille eri teelaaduille.

Teekannun muodot teetyypin mukaan

Taiwanese Oolong (High Profile)

Vihreä tee / valkoinen (High Profile)

Tie Guan Yin (Gun Yam, Rautabuddha, kiinalainen oolong, armon buddha) (Low Profile)

Kiinalainen musta tee (tunnetaan Kiinassa nimellä punainen tee)  Pu-Erh (Bow Lay) (High Profile)

Da Hong Pao (Cliff Tea) & Phoenix Tea (Low Profile)

3) Teekannun valmistus

  Toisin kuin länsimaisissa keramiikkatekniikoissa, joissa savimultaa käännetään pyörällä, jäykempi laatu Zishan savi mahdollistaa sen, että teekannun osat voidaan valmistaa etukäteen ja sitten koota pala palalta. Valmistustapoja on 3:

  • Käsityö
  • .Puoliksi käsin tehty
  • Muovattu

.käsityönä valmistettuja teekannuja muotoilee taiteilija, joka leikkaa kappaleet käsin ja kokoaa ne käyttäen perinteisiä työkaluja, kuten puisia hakoja ja lapioita.

perinteiset työvälineet savesta teekannun valmistus

Kun valmistaa Zisha-savea käsintehdyn teekannun eri osia varten, taiteilija taittaa sitä useita kertoja, aivan kuten japanilaisen katanan (samurai-miekka) valmistuksessa. Tämä taittelu vahvistaa savea ja luo saveen ilmataskuja, jotka mahdollistavat ilman kierron molempiin suuntiin teekannun läpi. Tämän ”kaksinkertaisen huokoisuuden” ominaisuuden uskotaan lähettävän teelle lisähappea haudutuksen aikana ja kuten viininjuojat tietävät, happi voimistaa makua.

käsinkokoonpano perinteisillä työkaluilla koneella valetuista osista (prässäys) antaa nimityksen ”puoliksi käsin tehty”. Monet hyvät saviteekannut valmistetaan tällä tavoin.

Sininen teekannu

   Muotoillut teekannut valmistetaan sarjatuotannossa. Siinä koneellisesti kootaan valmiiksi muotoillut osat, kuten teekannun kaksi puoliskoa ja kansi, ja kiinnitetään valmiiksi muotoiltu nokka ja kahva. Vaikka valetut teekannut eivät ole yhtä arvokkaita kuin käsintehdyt tai puoliksi käsintehdyt teekannut, monet niistä on valmistettu Yixing-savesta, ja siksi ne ovat siltikin parempia kuin emaloidut tai posliiniset teekannut Gong-Fu Cha -teen valmistukseen.

 Käsintehdyn teekannun omistamiseen liittyy tietysti tiettyä ylpeyttä, varsinkin jos sen on tehnyt kuuluisa taiteilija. Teekannujen valmistus on erittäin ammattitaitoista taidetta, ja jotkut kuuluisien taiteilijoiden tekemät Zisha-teekannut ovat keräilyesineitä ja saavuttavat erittäin korkeita hintoja, varsinkin jos ne ovat peräisin 1980- tai 1950-luvulta tai jopa Qing-dynastian ajalta (1644-1912). Antiikkisia teekannuja arvostetaan, koska niitä ei ole kahta samanlaista, ja jokaisella on oma ainutlaatuinen historiansa, patinansa, ”makunsa” ja ”persoonallisuutensa”. Todellisten antiikkiesineiden tunteminen vaatii erittäin erikoistunutta tietämystä, joten asioi vain asiantuntijan kanssa, johon voit luottaa.

4) Argile

a) Saven laatu

Savesta Yixing-savi ( lausutaan Yee-zhing.) on kuuluisaa savea Yixingin alueelta Jiangsu maakunnasta Keski-Kiinasta, jossa on valmistettu hienoimpia teekannuja vuosisatojen ajan. Yixing-savea on monenlaista, mutta ne voidaan yleensä jakaa kahteen laatuluokkaan:

  • ”Maasavi”, joka on valmistettu mudasta (savimulta).)
  • ”Kivisavi” valmistettu kivestä (Zisha)

savesta valmistetaan yleensä keskitasoisia tai hyvälaatuisia teekannuja, joita on laajalti saatavilla monissa malleissa kohtuuhintaan. Sen luonnollinen väri on valkoinen ja se värjäytyy helposti.

Kivisavea, parempaa, kutsutaan nimellä Zisha.” tai ”lila savi” (vaikka saven väri ei välttämättä olekaan violetti), ja sitä esiintyy luonnostaan useissa eri väreissä. Näin ollen Zisha-savea kutsutaan myös ”luonnolliseksi” tai ”alkuperäiseksi” saveksi.

  Zisha-saven rakeinen rakenne ja ainutlaatuinen mineraalikoostumus antavat sille erinomaiset lämmönkäsittelyominaisuudet, jotka ovat vertaansa vailla vakiolämpötilan ylläpitämisessä teekannussa ja jotka lieventävät lämpötilan vaihteluita, jotka voivat heikentää teen makua.

  Zishan mineraali- ja metallipitoisuus sisältää rautaoksidia, kaoliniittia, kvartsia ja kiillettä, mikä tekee näistä keramiikoista erittäin kestäviä polton ja vaurioitumisen suhteen verrattuna herkempiin länsimaisiin keramiikoihin. Korkealaatuinen Yixing-savi on 3-6 kertaa vähän imukykyisempää kuin muut savet, mikä auttaa näitä teekannuja säilyttämään teiden tuoksun.

Yixing-saven laatu

Yixing-saven laatu

Yixingin ”maa”-savi (tämä esimerkki on keinotekoisesti värjätty muistuttamaan Zishan mustaa ”Wuni”-savea)

Yixing ”kivi” savi 

(tunnetaan myös nimellä Zisha ”Purppurasavi”, ”Luonnonsavi” tai ”Alkuperäinen savi”) .


b) Saven koostumus

Savista on olemassa 3 peruskokoonpanoa, joita usein sekoitetaan keskenään äärettömän moninaisissa yhdistelmissä.

  • Zisha-savi, tunnetaan myös nimellä ”Qing Shui Ni”, kun sitä ei ole sekoitettu tai värjätty.
  • Sekoitettu savi (Pingni). Voi olla mikä tahansa yhdistelmä Yixing-, ei-Yixing- ja keinotekoista savea.
  • Tekoinen savi = värillinen. Voidaan käyttää myös sekasavea.

Grafiikka:  Saven koostumus

Yixing Zisha eli violetti savi. Tähän esimerkkiin ei ole sekoitettu savea, joten sitä voisi kutsua myös nimellä Qing Shui Ni

Sekasavi (Pingni)

Argile artificielle (colorée)

<

Kun savet sekoitetaan keskenään, niitä kutsutaan pingiksi. ”Luonnollisia” tai ”alkuperäisiä” Zishan savia sekoitetaan usein perinteisten ja uusien värien saamiseksi. Luonnollisia ja keinotekoisia värejä voidaan sekoittaa tai kerrostaa eri kuvioihin. Hyvin usein pieni määrä Yixing- tai jopa Zisha-savea lisätään huonompaan ei-Yixing-saveen, jolloin teekannu myydään ”Yixing-teekannuna”.

”Keinotekoinen” savi (Yixing-”maa”-savi ja/tai ei-Yixing-savi) on keinotekoisilla väriaineilla värjättyä savea, joka usein jäljittelee luonnollisia Zisha-värejä. Nämä teekannut eivät toimi yhtä hyvin kuin Zisha-teekannut, eivätkä ne näytä ajan mittaan yhtä kauniilta, koska väri haalistuu, toisin kuin Zisha-saviteekannut, jotka säilyttävät luonnollisen värinsä.

Teekannun laadun arviointi saven värin perusteella on erittäin erikoistunut taito, ja asiantuntijat keskustelevat siitä paljon. Seuraavassa on joitakin tietoja, joiden avulla voit paremmin arvioida kiinalaisia teekannuja värin perusteella.

Yixing-”saven” luonnollinen väri on valkoinen. Zisha-savea on saatavana useissa eri luonnollisissa väreissä, joista suosituimmat ovat:

  • Punainen (Hongni)
  • Violetti (Zhini)

    • Punainen (Hongni)
    • Punainen (Hongni)
    • Violetti (Zhini)
    • vihreä (Luni) – yleensä sekoitettuna tai päällystettynä muiden savien kanssa.

    Zisha-saven värit

    Hongni (punainen)