Terrakotta-teekannu
Keräilyesine tai teollistettu tuote, terrakotta-teekannu on ollut olemassa jo useita vuosisatoja, ja se on kestänyt aikojen testin, sillä se on edelleen eniten käytetty teekannu kaikkialla maailmassa.
Terrakottateekannua kutsutaan myös keramiikkateekannuksi tai keraamiseksi teekannuksi. Haluatko tietää lisää erilaisista terrakottateekannuista ? Tutustu artikkeliin, jotta löydät perille.
Kiinalainen saviteekannu
Saviteekannu./span>
Kiinassa saviteekannua käytetään pääasiassa valmistaa teetä Gong-Fu Cha, Kiinalainen maistamisrituaali teen. Sitä voi verrata teeseremoniaan, mutta se ei ole aivan sitä. Siinä ei ole mitään juhlallista, vaan vain suurta huolellisuutta jokaisen eleen suhteen. Käännös voisi olla ”taito valmistaa teetä sovelluksella” tai ”ajan ottaminen teen kanssa”.
Kiinalaiset terrakotta-teekannut ovat usein lasittamattomia. Käytetty savi pysyy hieman huokoisena ja teen tanniinit ovat omiaan kertymään teekannun sisälle. Ajan mittaan maa pehmentää teen makua ja parantaa sitä lisäämällä siihen oman ainutlaatuisen ”makunsa” kertyneistä tanniineista.
Erilaisia teelaatuja ei siis tulisi hauduttaa samassa teekannussa, elleivät ne ole samaa teeperhettä tai -luokkaa, kuten eri teelaatuja mustaa teetä tai Oolongia. Puristien kannattaa jopavarata teekannu vain yhdelle teelle, sillä joillakin samaan teeperheeseen kuuluvilla teillä on voimakkaampi maku kuin toisilla. Varoittelehan myöserittäin hienovaraisia teelaatuja, joiden maku saattaa ”imeytyä” liikaa teekannuun.
Huokoisten saviteekannujen
valintamaa on Yixingissä,Kiinassa, tuotettu ja työstetty savi.
Keraaminen teekannu
Ratkaisu niille, jotka haluavat käyttää saviteekannua eri teelaatujen kanssa./strong> tai hienovaraisille vihreille teelaaduille on valita mallit, jotka on valmistettu ei-huokoisesta terrakotasta (posliini, kivitavarasta tai lasitetusta savesta). Kerrospoltto korkeassa lämpötilassa ja/tai lasitteen läsnäolo ansiosta, tämäntyyppinen teekannu ei ime haudutettua teetä (teekannu tunnetaan nimelläei muistia tai neutraali).
Kiinassa kaupungeissa Jingdezhen ja Dehua ovat tunnettuja korkealaatuisista keramiikkapajoista.
Japanilainen saviastian teekannu
Saviteekannuja Japanista tunnetaan nimellä kyusu. Saat kaiken tarvittavan tiedon japanilaisista teekannuista seuraa opasta!
Yhteenvetona voidaan todeta, että Kyususta on olemassa monen eri muunnelma:
-
Sivukahva: yokodé kyūsu, yleisin
-
Kahva selässä, vastapäätä nokkaan : ushiro-pinnoitettu kyūsu,
-
Kahva teekannun yläpuolella: uwadé kyūsu,
-
Kahva ilman kahvaa suodattimella:hohin kyūsu,
-
Kahva ilman kahvaa, ilman suodatinta ja kannella: shiboridashi
-
Puolinen kahva ilman kantta: futanashi kyūsu.
Kyusun merkittävä ominaisuus on integroitu suodatin. Suodattimen koko on sovitettu täydellisesti vihreän teen valmistukseen. Jos suodattimen silmäkoko on liian suuri, infuusioon kulkeutuu liikaa hiukkasia tai jopa lehden palasia. Jos suodatinverkko on liian hieno, aromi jää teekannuun ja liian vähän vihreän teen terveellisiä mikrohiukkasia pääsee kuppiin.
Tämä integroitu suodatin kyusu voi olla erilaisia :
- Obi ami (teekannun ympärillä kulkeva metallisuodatin),
- Ita ami. (pyöreä metallisuodatin, joka on sijoitettu vain nokan eteen),
- Sasame (suodatin, joka on valmistettu samasta savesta kuin teekannu).
Sen vuoksi, että kyusussa ei yleensä ole korinmuotoista haudutuskannua vaan suodatin on suulakkeen kohdalla, tee voi kellua ja hautua vapaasti teekannussa, jolloin sen ainesosat ja aromit saadaan täysin uutettua. Näin tee pysyy tuoreena, ja sitä voidaan hauduttaa useita kertoja (= useita haudutuksia).
Japanilaiset savitiilikannut on tarkoitettu ensisijaisesti vihreän teen maisteluun, joka muodostaa 99 prosenttia japanilaisesta teetuotannosta. Jotta vihreän teen herkät aromit eivät imeytyisi, japanilainen teekannu on valmistettu huokosettomasta keramiikasta. Japaniin on viime vuosikymmeninä syntynyt satoja keramiikan valmistuskeskuksia, erityisesti kaikkiin paikkoihin, joissa vulkaaninen maaperä sisältää runsaasti savea. Osa näistä keskuksista on edelleen toiminnassa, ja kuusi tärkeintä ”vanhaa uunia” ovat Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba ja tunnetuin: Tokoname.
Puhtaalla luonnonsavella (Shudei) on erottuva punainen väri, joka johtuu sen korkeasta rautapitoisuudesta, mikä antaa savelle hyvin erityisiä ominaisuuksia maun ja vihreälle teelle tarjottavien hyötyjen suhteen. Toisin kuin muilla alueilla, joilla saviesiintymät ovat käytännössä loppuneet, Tokonamessa on onneksi vielä nykyäänkin arvokkaita luonnonsaviesiintymiä.
Voidakseen saada erivärisiä kyusuja savenvalaja ruiskuttaa muotoiltuun kyusuun punasaven ja luonnollisten väripigmenttien (= Char-gake) seosta. Japanilaiset saviteekannut ovat erityisen kiillotetun näköisiä ilman lasitusta, sillä teekannu kiillotetaan metallilastalla tai kankaanpalalla ennen polttoa. Valmistajat antavat yleensä mieluummin luonnollisen saven puhua puolestaan ilman teekannujen lasittamista tai lakkaamista.
Saviteekannun valinta, (kiinalainen) päänsärky?
Teekannu on epäilemättä tärkein elementti teen valmistuksessa (itse teetä tietysti lukuun ottamatta). Teekannun koko ja muoto, savityyppi ja saven polttolämpötila on sovitettava yhteen teetyypin ja tarjoiltavien henkilöiden määrän kanssa.
Koska teekannua voi käyttää päivittäin, se voisi yhtä hyvin olla mukava käsitellä, kestävä ja miellyttävä silmälle.
Saviteekannun edut
Valurautateekannujen tavoin terrakottateekannut ovat kestäviä ja säilyttävät teesi lämmön ja maun erittäin hyvin. Gong-Fu Cha -harrastajat viettävät monta tuntia keskustellen teekannujensa hyvistä puolista, mutta kaikki ovat yhtä mieltä näistä neljästä seikasta:
- Kaikki teet ovat parhaita saviteekannuissa ja parhaat teekannut./strong> valmistetaan ”purppurasavesta” (Zisha), joka on peräisin Yixingin (Yee-zhing) alueelta Kiinasta.
- Zisha-savella on erinomainen huokoisuus ja lämmönsäilytysominaisuudet, jotka parantavat teen makua huomattavasti verrattuna lasi-, posliini- tai lasitettuihin keraamisiin teekannuihin.
- Yixing-teekannua tulisi käyttää vain yhdelle teetyypille.
- korkeassa lämpötilassa poltetut teekannut, joissa on hienompaa savea, soveltuvat erinomaisesti minkä tahansa teen kanssa käytettäviksi, ja ne ovat välttämättömiä vihreille, valkoisille ja Oolong-teille. Matalassa lämpötilassa poltetut teekannut, joissa käytetään paksumpaa, huokoisempaa savea, sopivat parhaiten mustalle teelle (jota Kiinassa kutsutaan punaiseksi teeksi) ja Pu-Erh-teelle.
Saviteekannun hinta
Vaihteluväli on laaja. Sinun täytyy laskea (suunnilleen):
Alkaen 40 eurosta hyvälaatuisiin teollisiin (valettuihin) malleihin.
Alkaen 70 eurosta puoliksi käsityönä tehtyihin teekannuihin.
Alkaen 90 eurosta kokonaan käsityönä puhtaasta Yixing-savesta tehtyihin teekannuihin.
Hinta vaihtelee sen mukaan:
- mikä on suhde aitoa Yixing-savea,
- jos mikä on savesta tehtystrong>muotoilu on käsin, puoliksi käsin tai valettu,
- sisältö./strong>,
- mallin suunnitelleen taiteilijan mahdollinen maine
Yixing-savesta tehdyistä teekannuista voi näin ollen saada useita tuhansia euroja keräilykannuista.
Théières Du Monde tarjoaa täydellisen valikoiman Yixing-saviteekannuja laadukkaasti ja kohtuulliseen hintaan. Tee valintasi!
Saviteekannun valintaperusteet :
viisi tärkeintä kriteeriä saviteekannun valinnassa ovat:
- Koko
- Muoto
- Valmistus
- ./strong>
- Savi (laatu, koostumus ja poltto)
- Lämpötila