Valurautaiset teekannut, kaikki mitä sinun on tiedettävä ennen ostamista

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää valurautaisesta teekannusta

 Haluaisitko ostaa valurautaisen teekannun, mutta et tunne tätä teekannutyyppiä? Mitkä ovat sen ominaisuudet? Mitkä ovat sen edut? Miten valurautaista teekannua käytetään? Älä hätäänny, me kerromme sinulle kaiken valurautaisesta teekannusta ja japanilaisesta tetsubinista!

valurautainen teekannu sininen blogi

  Valurautaiset kattilat, pannut ja kattilat ovat niin herkkusuiden, ammattikokkien kuin kotikokkienkin suosiossa

  Valurautaiset kattilat, pannut ja kattilat valurauta ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan. Kaikilla tuntuu olevan ainakin yksi valurautaesine, jota he luulivat, etteivät käyttäisi, mutta nyt he eivät voi elää ilman sitä, huolimatta hieman pelottavista (aloittelijoille myönnettäköön) vaatimuksista, kun kyse on tuotteen kuivaamisesta ja hoidosta. Lisäksi sinulla on valinta .välillä monen malli :  valurautaisia teekannuja, hollantilaisia uuneja, kastikeastioita, kattiloita, suuria kattiloita jne.

Valurautaisten keittoastioiden historia ulottuu satojen vuosien taakse itäisissä maissa aina nykypäivään asti, jossa valurauta-astiat  tuovat vanhan maailman charmia nykyaikaisiin asuintiloihin.

Ensimmäinen malli erottui muista:  japanilainen valurautainen teekannu ja valurautainen vedenkeitin eli Tetsubin.

Käytettiin lasittamattomana versiona muun muassa teeseremoniassa,  Cha No Yu, tämäntyyppinen astia on suunniteltu erityisesti veden keittämiseen. Ei teetä perinteiseen tetsubiniin tai lasittamattomaan valurautaiseen teekannuun, vain kiehuvaa vettä. Tämä muuttaa pienen rautaesineen todelliseksi tietoisuuden symboliksi.  tetsubin on ”rauhallisen elämän” ruumiillistuma, varsinkin kun se on suunniteltu kestämään koko elämän.

Valurautaista teekannua käytetään modernissa emaloidussa versiossaan, ja sitä käytetään sisällyttämään ja säilyttämään lämpöä kaikenlaisten haudutusten…

roikkuva valurautakattila design

Tänä päivänä yleisnimitys ”valurautainen teekannu” viittaa itse asiassa kahteen astiatyyppiin:

Valurautainen kattila

Tämä on kuuluisa Tetsubin  japaniksi. Perinteinen esine, joka on valmistettu sisäpuolelta polttomaalattua valurautaa  ja jota käytetään keittämään teevettä matchan valmistamiseksi japanilaisen teeseremonian aikana.

Tetsubin

Valurautainen teekannu

Japaniksi Tetsubin Kyusu.tämä valurautainen teekannu on valmistettu valuraudasta sisäpuolelta emaloitu, ja sitä käytetään teen hauduttamiseen ja haudutteen lämmön säilyttämiseen. Se ilmestyi paljon myöhemmin kuin tetsubin, eikä sitä voi käyttää vedenkeittimenä.

tetsubin kyusu collection

Nämä 2 välinettä eroavat toisistaan historian, valmistuksen ja käytön osalta, joten seuraa opasta ennen kuin ryhdyt ostoksille!

Valurautainen teekannu – alkuperä

Vastoin yleistä uskomusta ja valurautaisista teekannuista yleisesti käytettyä termiä ”japanilainen valurautateekannu”   valurautainen teekannu ei ole syntynyt. Japanissa vaan Kiinassa, 4. vuosisadalla eaa.C. Valurautaisen teekannun valmistus ja käyttö kehittyi japanilaisten toimesta noin 900 vuotta sitten, ja sen käyttö oli hyvin luottamuksellista eikä sitä alun perin tarkoitettu teen valmistukseen.

Juuri XII vuosisadan alussa .että valurautakattiloiden, japaniksi ”tetsubin”, valmistus alkoi Mizusawan ja Yamagatan kaupungeissa. Sitten vuonna 1700-luvulla, Tohokun alueella (Honshun pääsaaren pohjoispuolella), suuri teen ystävä, prinssi Nanbu (tai Nambu) ansiosta, joka keräsi niitä, tetsubin kehittyi.

Valmistetaan enimmäkseen Morioka  kaupungeissa.ja&span> Mizusawa, jotka molemmat sijaitsevat Iwaten prefektuurissa. Japanissa  vedenkeitin kuuluu rautateollisuusluokkaanNanbu Tekki tai Nambu Tekki, jolla tarkoitetaan kaikkia muinaisella Nanbun (Nambu) alueella valmistettuja valurautatuotteita. Nanbu Tekki juontaa juurensa vedenkeittimiin ja rautatavaroihin Nanbu Kama, jotka juontavat juurensaSengoku Epoch, joka kesti vuosina 1467-1600. Vielä nykyäänkin näitä teekannuja valmistetaan lähes yksinomaan Iwaten prefektuurissa ammattitaitoisten käsityöläisten toimesta samoja perinteisiä tekniikoita käyttäen.

Traditional Tetsubin : Valurautainen kattila

Huolimatta siitä, että sitä on valmistettu Japanissa satoja vuosia,<< Japanilainen valurautainen teekannu ei ole tullut.span> suosittu vain jossain .1800- ja 1800-luvuilla, sen kysyntä kasvoi vuosien mittaan aina toisen maailmansodan puhkeamiseen saakka. Tämän ajanjakson mallit vaihtelevat minimalistisista ja pelkistetyistä monimutkaisesti koristeltuihin. Jälkimmäiseen luokkaan kuuluvat vedenkeittimet, joissa on korkeareliefikoristelu, ja teekannut, joissa on kulta- tai pronssi-intarsioita. Joitakin näistä malleista on ollut museo- ja yksityiskokoelmissa, mutta niitä on vain vähän. Tämä johtuu siitä, että teekannut valmistettiin – ja valmistetaan edelleen – suhteellisen pienessä mittakaavassa käsityömestareiden toimesta.

tetsubin antiikki

Moderni tetsubin : Emaloitu valurautainen teekannu

Kun 90-luvun lopulla, a , a uudentyyppinen muotoilu, joka luotiin erityisesti Euroopan ja länsimaisten markkinoiden tarpeisiin, esitteli  kirkkaammat värit. Kun jotkut työpajat alkoivat tehdä yhteistyötä kansainvälisten suunnittelijoiden kanssa, perinteinen tetsubin  astui uuteen aikakauteen ja siitä tuli haluttu tuote kaikkialla maailmassa.

Tästä uusista valurautaisista teekannuista

./strong> silloin ilmestyi, tällä kertaa  kanssa.emaloitu sisäpuoli suojatakseen valurautaa ruosteelta  (vaikka se olisi kuinka vaaratonta), johon länsimaalaiset eivät ole tottuneet..

Punainen Iwachu valurautateekannu

Japanilaisen valurautateekannun edut

Tetsubin, poikkeuksellinen vedenkeitin

Tetsubin Iwachu

Erotteluna muista vedenkeittimistä, teen ystävät käyttävät vain tetsubin vain kiehauttamaan vettä japanilaista teeseremoniaa Cha No Yu varten, joka  on tarkoitettu matcha-teen valmistukseen.

Keittimenrungon sisäpuoli ei ole pinnoitettu emalilla. Japanissa valmistetuissa vedenkeittimissä valurauta, joka on yleensä altis ruostumiselle (jap.: 鋳鉄, chūtetsu), hapetetaan 800 °C:n lämpötilassa, jolloin valurauta aktivoituu ja näin ollen  saa luonnollisen suojan ruostetta vastaan. Jotkin kiinalaisvalmisteiset vedenkeittimet puolestaan on joskus päällystetty ohuella ruosteenestopinnoitteella, joka sopii käytettäväksi lämmönlähteessä.

Muilla sanoen, jos valurautaisessa vedenkeittimessäsi on sisäpuolella emalipinnoite, se ei ole aito tetsubin. Perinteisten valurautakattiloiden pinta mahdollistaa raudan .päästä syvälle veteen kiehumisprosessin aikana. Tämä veden rikastuminen raudalla muuttaa sen makua ja tekee siitä valmistetusta teestä makeampaa ja miedompaa.

Siten on hyväksytty, että tetsubinista kiehuvalla vedellä valmistetulla teellä onrikkaampi maku.span> ja  vähemmän katkera,ja vähemmän katkera. että sillä on  pehmeämpi maku. Maun lisäksi tetsubin käyttäjät hyötyvät  myös terveydellisistä eduista./strong> on rautalisää tarjolla jokaisen teekupillisen kanssa. Voit tietysti käyttää japanilaista valurautaista teekannua myös veden keittämiseen kahvia tai mitä tahansa yrttiteetä varten.

Jokainen valurautainen teekannu antaa vedelle hienoisesti erilaisen maun. Koostumuksesta, raaka-aineiden lähteestä, vedenkeittimen valmistustekniikasta ja valuraudan huokoisuudesta riippuen jokainen tetsubin on ainutlaatuinen ja sillä on erityinen vaikutus veden makuun ja siten valmistettavaan teekuppiin. Kyse on hyvin hienovaraisista eroista, joita kaikki käyttäjät eivät havaitse, eikä se ole tärkeintä. 

Yhteenvetona voidaan todeta, että valurauta on ihanteellinen materiaali veden lämmittämiseen, koska se varautuu nopeasti .ja pitkään lämpöä ja palauttaa sen harmonisesti.

Toisaalta, koska tetsubin ei ole sisäpuolelta emaloitu, veden ei pidä antaa jäähtyä vedenkeittimessä tai ruostetta tulee hyvin nopeasti. Jos et käytä kaikkea tetsubinissa lämmitettyä vettä, kaada se eristettyyn pulloon, jotta lämpö säilyy ilman, että vedenkeitin altistuu ruosteelle.

suspended tetsubin

Cha No Yun inkarnaatio

Viimeiseksi paras viimeiseksi: Ostat valurautaisen vedenkeittimen, koska todella rakastat teetä etkä välitä nähdä hieman vaivaa tehdessäsi itsellesi todella hyvän kupin teetä. Loppujen lopuksi tetsubin on perinteisen japanilaisen teeseremonian inkarnaatio./strong>, Cha No Yun, hitaasti valmistetun teenvalmistusprosessin, joka vaatii kärsivällisyyttä ja huolellisuutta, synnyttämä rituaali. Sinun on kiinnitettävä huomiota jokaiseen vaiheeseen ja nautittava prosessista yhtä paljon kuin nautit tuloksesta. Tetsubin on esimerkki ”rauhallisesta elämästä”. Se antaa teenvalmistusrituaalille vanhan rituaalin rauhallisuuden. Samalla tämä prosessi antaa tietoisuutta tavalliseen ja jokapäiväiseen toimintaan, tehden jokaisen teekupin erityiseksi.

 Japanilaisen valurautaisen teekannun valmistus

Iwachun valurautainen teekannu

Katsotaanpa esimerkkinä valimo Iwachu. Japanin johtava valurautateekannujen valmistaja Iwachu työllistää käsityöläisiä, jotka valmistavat valurautaisia teekannuja poikkeuksellisen laadukkaasti ja suurella kokemuksella. Saadakseen perinteisen käsityöläisen tittelin käsityöläisten on harjoiteltava kymmenestä viidentoista vuoden ajan. Jokainen tetsubin on valmistettu käsin monivaiheisen prosessin kautta. Ensin käsityöläiset työstävät käsityönä hiekkaa tai savea muotista kuivasta muotista, muotoilemalla materiaalia ja lisäämällä koriste-elementtejä. Tämä aikaa vievä vaihe luo jokaiselle teekannulle omanlaisensa mallin. Kuviot vaihtelevat ”Arare” pistemotiivista ”Hada”tekstuuriin.strong>”Hada” tekstuurin kautta monimutkaiset eläin- tai kukka-aiheet. Seuraavaksi käsityöläiset kaatavat sulaa rautaa muottiin. Perinteisesti korkealuokkaiset japanilaiset valurautaiset teekannut tulevat savimuotista, kun taas hiekkamuotit sopivat jokapäiväisiin vedenkeittimiin, vientiin ja nopeaan, tehokkaaseen valmistukseen.

Kuvat ovat Iwachun suosittelemia

teekannun valmistuspiirustus

Kunkin teekannun valmistamiseksi käsityöläiset kokoavat yhteen useita osia:  ulkomuotti ja sisämuotti sekä muotit teepannulle.kaatonokka, luukku ja luukun nuppi. Ylikuumenemisen minimoimiseksi suunnitelluissa kahvoissa on ohuempi takorautapala, joka voi olla ontto tai kiinteä. Kummassakin tapauksessa kahva saa vain vähän tai ei lainkaan lämpöä, kun vesi kiehuu.

fabrication tetsubin

Kun rauta on jäähtynyt, käsityöläiset irrottavat muotin ja aloittavat seuraavan vaiheen. Hiilellä polttamalla teekannuista tulee aktiivisia, kun tuli poistaa hapen valuraudan pinnalta. Tämä ratkaiseva vaihe tekee eron yksinkertaisen rautakannun ja aidon tetsubin  välillä: teekannun huokoinen pinta on kykenevä muuttamaan veden koostumusta. Teekannut muuttavat myös väriään, muuttuen sinertävän harmaiksi.

fours tetsubin

Teekannujen viimeistelyssä kuumennetaan valurautaa ja levitetään.span> päällyste luonnonlakalla , joka perustuu Urushi-puun mehuun. Viimeisen silauksen antaa lakkauksen  kiillotus  kohokuvioiduilla pinnoilla. Tämä vaihe luo myös kontrastin pintojen  välille.”raa’an” raudan mattaisen pinnan ja ulkopuolen kiiltävien korostusten välillä.

manufacture Japanese cast iron kettle<

 valmistusprosessi .kunkin japanilaisen valurautaisen teekannun valmistusprosessi kestää kokonaan käsityönä tehtynä noinviikon. Voit siis paremmin ymmärtää aidon japanilaisen valurautaisen teekannun korkean hinnan, mutta olet myös ymmärtänyt, että saat sen, mistä maksat. Nykyaikainen teknologia, kuten sähköisten sulatuslaitteiden käyttö, on mahdollistanut työpajojen kiihdyttämisen. valmistusprosessia  säilyttäen samalla tämän käsityöläiskonditorian ja siten käsityöläisleiman.

Valurautainen teekannu ja japanilaiset motiivit 

Kun kuvittelet japanilaisen valurautaisen teekannun, näet siinä todennäköisesti jonkin Japanin ikonisista motiiveista. Yleisimpiä japanilaisia motiiveja ovat mm: Arare (rakeita), Hada (iho) tai Muji (ilman koristeita), Itome (jousi) tai Japanin kasviston ja eläimistön innoittamat kuviot, kuten kirsikankukat.span> Sakuramon ( kutsutaan myös nimellä Sakura), koi-karppi, aallot, kilpikonnan suomut…

Arrare-kuvio

Yleisin on Arrare-kuvio. Muista, että tämä on yleisin kuvio laadukkaissa teekannuissa, mutta valitettavasti se on myös yleisin kuvio Kiinasta, Vietnamista tai Koreasta peräisin olevien huonolaatuisten teekannujen massavalmistajien keskuudessa.

Laadukkaissa malleissa muotti on tarkoitettu vain kertakäyttöön. Kuvio leimataan muottiin käsin metallitaltalla. Massatuotannossa muotteja sen sijaan käytetään pitkiin tuotantosarjoihin, ja mallin esteettinen laatu heikkenee vähitellen. Tetsubinin laadun tunnistaa siis jo siitä, että tarkkailee kohokuvioiden tarkkuutta ja tarkkuutta.

valurautainen teekannu iwachu arare

”Arare” (霰) tarkoittaa< hail  japaniksi.  pisteitä ”Arare”-kuviota on eri kokoja: pieni koko on yleisin. Keskikokoisen nimi on ”Chu-Arare” (jap.: 中霰). Toinen keskikoko on olemassa, ja sen nimi on Kikko (亀甲). Lopuksi tämän kuvion suurempi koko on nimeltään Oni-Arare (jap. 大霰 tai 鬼霰). Suurempia pisteitä on vaikeampi valmistaa (ja siksi harvinaisempia ja kalliimpia), koska valurauta on alttiimpi rikkoutumaan, kun muotti avataan.

arare teekannu

Motif Arare

théière fonte chu arare

”Chu Arare” kuvio

teekannu oni arare

”Oni arare”

Itome-teekannu

Itome (jap : 糸目) tarkoittaa ficelle. Tämä hyvin zeniläinen motiivi on yksi viiva, joka kulkee koko teekannun rungon ja myös kannen läpi. Se on elämän pitkän langan symboli.

black itome teekannu
Itome Tetsubin

Théière Itome Wazuqu

Hada ja Muji, minimalistista designia

Hada (jap.: 肌) tarkoittaa ihoa. Tämä on perusmotiivi, jota käytetään laajalti japanilaisten tetsubinien valmistuksessa. Tätä kuviota kutsutaan myös nimellä Muji (=”kuvioimaton”). Tämä kuvio koristaa joskus koko teekannun rungon, mutta useammin Hada/Muji-tyyli on vain Tetsubinin pohjassa. Tämän näennäisen yksinkertaisen ja minimalistisen perinteisen kuvion luominen vaatii suurta taitoa. Valumuotti on tasaisesti käsin leimattu hiekka- ja savipallolla.

Hada Tetsubin

Hada Tetsubin

Valurautaisten teekannujen perinteiset kuvitukset

Arare-, Itome- ja Hada-aiheiden lisäksi valurautaisissa teekannuissa voi olla myös

aiheita, jotka kuvaavat

Tetsetsubin>,  Japanin kasvistoa ja eläimistöä, joko realistisesti tai abstraktimmin, runollisemmin ja joskus jopa unenomaisesti.

maisemallinen valurautainen teekannu

Suhteellisen tunnettu motiivi on ”Sakuramon”.”, kirsikankukka (jap.桜文 = Sakura Monyou tai yksinkertaisesti Sakura). Nämä kuviot on veistetty hienovaraisesti käsin metallitaltalla valurautamuottiin. Nämä ylevät kuviot vaativat poikkeuksellista taiteellista näppäryyttä, jotta laadukkaat Tetsubinit voidaan valmistaa.

Sakuramon Tetsubin

Sakuramon Tetsubin : Kirsikankukkakuvio

Valurautaisen teekannun käyttö

Ensimmäinen kerta tetsubinin käytössä

  Kun käytät tetsubinia ensimmäistä kertaa, sinun tulisi keittää hieman vettä ja heittää se pois, ja toistaa prosessi useita kertoja. Tämä poistaa uuden teekannun hajun. Jos tämä vaihe ei poista hajua valurautaisesta teekannusta kokonaan, laita kiehuvaan veteen muutamia teelehtiä tai inkivääriä. Näillä luonnollisilla ainesosilla on antioksidanttisia ominaisuuksia, ja ne suojaavat raudan pintaa ja poistavat samalla uuden valurautakannun hajun.

Tärkeitä sääntöjä valurautaisen vedenkeittimen käyttöön

1) Yksi tärkeimmistä muistettavista säännöistä? Älä koskaan kuumenna tyhjää teekannua, sillä vaarana on vahingoittuminen. teekannua ja jopa aiheuttaa halkeamia.

2) Kun kiehautat useita kertojavettä, antaa aa.span> pieni määrä kuumaa vettä teekannussa.span> ennen kuin lisäät lisää kylmää vettä . Kylmän veden lisääminen kuumaan kattilaan riskinä on lämpöshokin aiheuttaminen, jolloinstrong> supistamaan valurautaa ja sen halkeamaan.

3) Perinteisesti käytetty hiilipalojen  kanssa.jotka eivät luoneet kosteutta eivätkä siten aiheuttaneet ruostetta kattilan ulkopintaan, nykypäivän teen ystävät joutuvat tyytymään lieden yläosiin.

Valurautainen vedenkeitin liedelle

Liedet, joissa on kaasua. ja induktiolla voi olla.span> käyttää turvallisesti, mutta jälkimmäisessä tapauksessa sinun on säätää lämpö alhaisemmalle tasolle vedenkeittimen suojaamiseksi pitkäaikaista käyttöä varten. Jos sitä kuumennetaan voimakkaalla lämmöllä  induktioliedellä tai liedellä, tetsubin voikehittää  haurastua  ajan myötä ja jopa halkeilla. Näiden modernien lämmönlähteiden käytössä syntyy  myös vesihöyryä, mikä johtaa ruosteen asteittaiseen syntymiseen teekannun pohjalle. Tämä on täysin normaalia. Jos kuitenkin haluat poistaa ruosteen ulkopuolelta esteettisistä syistä tai jos ruostekertymiä on liikaa, voit< käyttää vihreää teetä , joka, varoitan sinua, tummuttaa vedenkeittimesi väriä hieman.

Loppujen lopuksi älä koskaan anna veden jäähtyä .vedenkeittimessäsi, sillä se voi aiheuttaa ruostetta teekannun sisälle. Jos näin käy, älä huoli, meillä on ratkaisu seuraavassa osiossa!

Valurautainen vedenkeitin induktiolle

Valurautainen vedenkeitin on metallisen ja magneettisen luonteensa puolesta yhteensopiva induktiokeittimillä lämmittämisen kanssa. Jotta voit kuitenkin selvittää, onko valurautainen vedenkeitin yhteensopiva induktiolieden kanssa, sinun on varmistettava:

  • että vedenkeittimen pohja on tasainen

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *