Kun puhumme ”valurautaisesta teekannusta”, tämän yleisnimityksen alla on itse asiassa kahdenlaisia valurautaisia astioita:
Valurautainen kattila
-
Valurautainen teekannu
./span>Valurautakattila, , Tetsubin japanilaisittain, perinteinen esine, joka on valmistettu sisäpuolelta poltetusta valuraudasta ja jota käytetään veden keittämiseen teetä varten.
Valurautainen teekannu
Valurautainen ”teekannu”, japaniksi .Tetsubin Kyusu, tällä kertaa sisäpuolelta emaloitu, johon otetaan teelehdet ja kiehuva vesi haudutusta varten, mutta jota ei voi laittaa suoraan tulelle lämmittämään vettä. Tämä esine on myöhemmin ilmestyneen tetsubinin nykyaikainen johdannainen, ja sen avulla voit hyödyntää valuraudan lämpöetuja (erinomainen lämmönsäilytys) ja hauduttaa kaikenlaisia teelaatuja yhdellä ainoalla neutraalilla välineellä.
-
Ei täytä vedenkeitintä vain 2/3 asti vedellä
-
lämmitä matalaan lämpötilaan./strong> (ole varovainen, jos käytät induktiokeittolevyä, aseta lämpötila alimmalle asetukselle)
-
.Valuta vesi pois
-
Aloita prosessi 3 kertaa
-
.Kuivaa se tai käytä sitä suoraan teeveden keittämiseen
Tämän kahden esineen, valurautaisen vedenkeittimen ja teekannun, käyttö ja huolto eivät ole täysin samanlaisia.
Löydä täydellinen artikkeli näistä poikkeuksellisista valurautaesineistä.
MITEN PUHDISTAT VALURAUTAKULHOA ?
Aloitetaan Tetsubinista, sulatussa valurautakattilassa.
1) Valurautaisen kattilan käyttäminen ensimmäistä kertaa
2) Vinkkejä valurautaisen vedenkeittimen käyttöön
Vaikka tetsubin on vedenkeitin ja siksi tarkoitettu asetettavaksi lämmönlähteeseen veden lämmittämistä varten, sinun on seurattava muutamaa ohjetta välttääksesi sen käyttöiän lyhentämisen :
– Älä koskaan lämmitä valurautaista vedenkeitintä tyhjäksi
Ei koskaan lämmitä Tetsubin täyttämättä sitä vedellä.
Varo pienelläkin vesimäärällä, valurauta saa poikkeuksellisen lämmönjohtokykynsä ansiosta lämpötilan nousemaan nopeasti yli 100 °C:een, jolloin vesi haihtuu, jos sitä on liian vähän.
Riski on, että tetsubinin valurautainen runko halkeilee ja tulee läpäiseväksi. Herkimpiä alueita ovat rungon jalassa olevat rei’itykset, kynsien leimat jotka on sisällytetty valmistuksessa käytettyihin muotteihin. Reiät täytetään valuraudalla 1. valun jälkeen.
– Älä kaada kylmää vettä kuumaan vedenkeittimeen
.p>Pahinta valurautaisessa teekannussa on se, että täytät sen kylmällä vedellä kun se on vielä kuuma. lämpöshokki voi aiheuttaa peruuttamattomia vaurioita, jopa parhaanlaatuisessa valuraudassa.
– Täytä valurautakattila enintään 2/3 täyteen
Jätä hieman tilaa, jotta vesi kiehuu rauhallisesti. Jos tämä ei onnistu, kiehuva vesi riskaa ylivuodon ja johtaa onnettomuuteen lämmönlähteen (kaasuliesi, sähkö-, lasikeramiikka- tai induktioliesi) kanssa.
– Kuumenna valurautainen vedenkeitin matalalla lämmöllä
Valurautaiset vedenkeittimet eivät pidä lämpöshokeista, .joten lämmitä tetsubin mieluummin matalalla lämmöllä (erityisesti induktioliedellä tai kaasuliedellä).
– Induktio-, kaasu-, liekki-, sähkö- ja lasikeraaminen keittotaso
Tetsubin on yhteensopiva kaikkien lämmönlähteiden, induktio-, kaasu-, liekki-, sähkö- tai lasikeraamisen keittotason kanssa. Sähkö-, lasikeraamisella tai induktioliedellä toimivilla keittolevyillä kattilan pohjan on kuitenkin oltava tasainen.
-veden lämmitysaika
Heti kun vesi on kiehunut valurautaisessa vedenkeittimessäsi 1 minuutin ajan, voit kaataa sen teekannuun. Jos kuitenkin haluat nauttia kaikista raa’an valuraudan eduista ja saada vettä, jossa on runsaasti biosaatavaa rautaa, voit antaa veden liota hyvin varovasti 30 minuuttia Tetsubinissa. Ole varovainen, veden määrän on oltava riittävä, jotta vedenkeitin ei kuumene tyhjäksi!
– Ole varovainen, kun kaadat vettä
Veden nuppi ja kansi ovat varovaisia. voivat olla erittäin kuumia, vaikka ne on tehty keräämään vähemmän lämpöä kuin muu tetsubin.
Jos irrotat kannen, varo kuumaa höyryä, joka voi purkautua äkillisesti.
Kuuman veden kaatamiseksi laita kannen päälle paksu liina tai käytä kannenpidikettä, erittäin kätevää!
– Älä lepuuta tetsubinia lämmönlähteellä
veden tarjoilun jälkeen, jotta se ei kuumenisi tyhjäksi.
3) Valurautaisen kattilan käytön jälkeen
– Tyhjennä vesi vedenkeittimestä kokonaan
Tyhjennä vesi tetsubiinista kokonaan, kun se on vielä kuuma. Älä käytä vedenkeitintä kuumana muutamaa minuuttia kauempaa, sillä silloin vesi ruostuu nopeasti. Älä jätä valurautaiseen vedenkeittimeen kylmää vettä.
– Jätä vedenkeitin kuivumaan ilman kantta
Käytön jälkeen jätä Tetsubin kuivumaan ilman kantta, heti veden kaatamisen jälkeen, koska se on vielä kuumaa.
– Älä puhdista sisäpuolta
Valurautainen vedenkeitin kärsii vain huuhtelun kirkkaalla vedellä.
Ei sisällä saa käyttää mitä tahansa liinaa tai sieniä, ei edes pehmeää liinaa, eikä Ei MITÄÄN RASKAITA ESINEITÄ. Älä hankaa tai raaputa.
Tetsubiniin kehittyy käytön aikana patina, ja liina poistaisi tämän suojakerroksen, joka koostuu mineraaleista, mikä on normaali ja toivottu vaikutus.
Ei suositella saippuaa, astianpesunestettä tai pesuainetta on suositeltavaa. Valurauta on huokoista ja imisi sisäänsä saippuan makua, mikä pilaisi veden ja Tetsubinin maun.
Hyvän ruosteenestopatinan syntyminen kestää 6-12 kuukautta. Ruoste on vaaratonta, eikä sitä tarvitse poistaa. Jos näet pieniä valkoisia täpliä tetsubinin pohjassa, älä huoli, ne ovat mineraaleja siis patinan ensimmäisiä jälkiä.
Vastusta yleisiä neuvoja ruosteen ehkäisemiseksi tai hoitamiseksi öljyllä tai muulla rasvaisella aineella. Ne saattavat muuttaa veden makua pitkällä aikavälillä.
Älä koskaan päästäkää valurautainen kattilanne kosketuksiin suolan tai öljyn kanssa.
Vaikka valurautaisessa vedenkeittimessä voi hauduttaa teetä, kannattaa kuitenkin muistaa, että valurauta ei ole neutraali materiaali, joten se muistaa pienen osan teen aromeista. Sen vuoksi on suositeltavaa käyttää teekannua, jossa teetä haudutetaan valurautaisessa vedenkeittimessä lämmitetyllä vedellä. Mikset esimerkiksi käyttäisi yhtä erinomaisista artisan-teekannuistamme?
Miten puhdistat valurautakattilan?
1) Ulkopuolelta ruostunut valurautainen teekannu
Vuosien saatossa hyvin huolletun teekannun ei pitäisi ruostua ulkopuolelta.
Ennaltaehkäisevästi tai jos ruostetta on ilmaantunut, voit silloin tällöin valmistaa infuusion vihreää teetä ja ohittaa tetsubinin ulkopinnan yli vihreästä teestä liotetun liinan ja hiertää lehdillä, joista on muodostunut kompressi.
2) Valurautainen vedenkeitin ruostuu sisältä
Jos epätodennäköisessä tapauksessa että ruostetta on syntynyt säännöllisestä käytöstä huolimatta, tai jos tetsubinisi on kuivunut huonosti, että vesi on seisonut siinä liian kauan, ruostetta ilmestyy.
Huomaa ensinnäkin, että teekannua voi edelleen käyttää. Valurautaisen teekannun ruoste on myrkytöntä ja täysin turvallista. Itse asiassa monet japanilaiset teen ystävät jopa pitävät enemmän ruostuneesta valurautaisesta teekannusta otetun teen mausta!”
Varmista vain, että valurauta, josta teekannusi on valmistettu, on laadukasta.
Sinun ei koskaan tarvitse kaapia, hieroa ruoste pois tai puhdistaa sitä saippualla tai pesuaineella.
– Kuvissa yksinkertaisin tekniikka, jolla pääset eroon ruosteesta Tetsubinista: Kiehuva vesi!
Vallankumouksellista, eikö olekin?
Tämä tekniikka kelpaa ruosteeseen, joka ei ole vielä kunnolla päässyt kunnolla puhkeamaan.
Jos löydät vanhan valurautaisen teekannun, joka on unohtunut ja haluat palauttaa sen, jos .nbsp;et ole käyttänyt teekannua vähään aikaan tai jos kaivoit vintage-valurautaisen teekannun esiin käytettyjen tavaroiden kaupassa, kirpputorilla tai autotallimyynnissä ja se tarvitsee kunnon puhdistuksen, sinulla on 2 vaihtoehtoa:
– Vihreää teetä ruostetta vastaan
Luonnollinen tapa ehkäistä ja hoitaa ruostetta on laittaa pieni lusikallinen teetä lämpenemään hyvin hitaasti Tetsubin 2/3 täyteen. Anna veden kiehua hitaasti ja vähentää noin 20 %. Kaada loput vedestä pois. Toista toimenpide 3 kertaa. Vihreän teen antioksidantit vaikuttavat ruosteeseen samalla tavalla kuin kehossamme, eikö olekin maagista?
– Luonnollinen ratkaisu ruostetta vastaan: riisivesi!
ja kyllä, keitä riisiä tetsubinissa, ja hyvästi ruoste! Se on niin yksinkertaista: