Löydä miten Yixing-teekannu valmistetaan, kuuluisa kiinalainen saviteekannu ja erikoinen Gong Fu Cha -teevalmistusväline.
Yixing-teekannu, joka tunnetaan myös nimellä Yixing-saviteekannu, on perinteinen kiinalainen korkealaatuinen lasittamaton saviteekannu, joka on peräisin Jiangsun maakunnassa Kiinassa sijaitsevasta Yixingin kaupungista.
Teekannuilla on pitkä historia, joka juontaa juurensa Song-dynastiaan (960-1279), ja niitä arvostetaan niiden kyvystä valmistaa teetä ja parantaa sen makua. Saven huokoisuuden ansiosta haudutetun teen aromit säilyvät, mikä antaa jokaiselle käyttökerralle ainutlaatuisen maun. Tässä artikkelissa tutustumme Yixing-teekannun valmistukseen vaihe vaiheelta.
Yixing-savi
Yixing-saven poikkeuksellisen rakenteen ja mineraalikoostumuksen lisäksi, joka mahdollistaa kuuluisan muistiteekannun, Yixing-teekannun ainutlaatuisin piirre on perinteinen käärintätekniikka, ”rungon takominen”, jota käytetään teekannun valmistuksessa.
Toisin kuin tavallinen savi, joka on mudan muodossa, Yixingin raakasavi on kiven muodossa ja muistuttaa mutaa vasta monien valmistus- ja jalostusvaiheiden jälkeen. Tästä syystä aitoa Yixing-savea ei voi pyörittää keramiikkapyörällä. Ming-dynastian Zheng de -kaudelta lähtien Yixing-savikeramiikan muotoilumenetelmät ovat tulleet yhä täydellisemmiksi Yixing-taiteilijoiden sukupolvien tutkimusten ja parannusten sekä tieteen ja teknologian kehityksen ansiosta.
Muistiteekannu
Yixing-teekannun huokoisuudella tarkoitetaan teekannun valmistuksessa käytetyn lasittamattoman terrakotan kykyä imeä itseensä ja luovuttaa vettä. Yixing-teekannut valmistetaan yleensä käsittelemättömästä, lasittamattomasta savesta, mikä antaa niille luonnollisen huokoisuuden.
Kun Yixing-teekannussa haudutetaan teetä, teen eteeriset öljyt ja aromit imeytyvät saven huokosiin. Ajan myötä nämä öljyt ja aromit vapautuvat hitaasti kuumaan veteen, kun se kaadetaan teekannuun. Tämä kyky imeä ja vapauttaa aromeja tekee Yixing-teekannuista niin suosittuja teen tuntijoiden keskuudessa.
On kuitenkin tärkeää huomata, että lasittamattoman saven huokoisuus tarkoittaa myös sitä, että se voi imeä itseensä ei-toivottuja makuja ja hajuja. Tästä syystä Yixing-teekannua ei kannata puhdistaa saippualla tai pesuaineella, vaan se on huuhdeltava puhtaalla vedellä ja annettava kuivua kokonaan jokaisen käytön jälkeen. Lisäksi on suositeltavaa käyttää Yixing-teekannua vain yhdelle teelaadulle tai teeperheelle, jotta haudutetun teen maku ja aromi saadaan maksimoitua.
Yixing-teekannun valmistus
-
Saven uuttaminen
-
Saven uuttaminen
./h3>
Yixing-teekannun valmistuksen ensimmäinen vaihe on saven uuttaminen. Näiden teekannujen valmistukseen käytettävää erikoissavea löytyy Yixingin kaupungin ympäröiviltä kukkuloilta. Se louhitaan käsin perinteisillä työkaluilla, kuten hakkuilla ja lapioilla. Savi on louhittava varovasti, sillä se on harvinaista ja kallista.
-
Saven valmistelu
-
Kun savi on louhittu, se on valmisteltava teekannun valmistusta varten. Savi kuivataan ensin ilmakuivattuna useita viikkoja, minkä jälkeen se jauhetaan hienoksi jauheeksi. Tämän jälkeen savijauhe seulotaan epäpuhtauksien ja suurten hiukkasten poistamiseksi.
-
Muotoilu
Savijauhe sekoitetaan sitten veteen tasaiseksi tahnaksi. Tätä tahnaa käytetään teekannun mallintamiseen käsin. Yixing-käsityöläiset käyttävät perinteisiä muovailutekniikoita, jotka usein siirtyvät sukupolvelta toiselle. Yixing-teekannut ovat tunnettuja yksinkertaisesta mutta tyylikkäästä muotoilustaan ja muodostaan, jonka ansiosta tee pääsee hautumaan optimaalisesti. Kokeneet käsityöläiset voivat muotoilla savesta kokonaisen teekannun, johon kuuluu runko, kansi ja kahva, yhdessä kappaleessa. Useimmat käsityöläiset käyttävät kuitenkin useita muotteja teekannun eri osien valmistamiseen, jotka sitten kootaan yhteen.
Aitoa Yixing-savea voidaan käsitellä vain kolmella tavalla: puoliksi käsin valmistamalla (yhdistetään muovaus ja käsityö), kokonaan käsinvalmistamalla ja muotoilemalla. On olemassa erilaisia yksityiskohtaisia menetelmiä, jotka voidaan tiivistää seuraavasti: käsin muotoilu, mutaruiskun muotoilu, muotoilu pohjan levittämisen ja tulostuksen avulla ja niin edelleen. Tämä on ikivanha käsityö, johon kuuluu teekannun rungon hakkaaminen sitten teekannun eri osien muotoilu ja kokoaminen
levynvalmistus ja puolimuotin puristaminen ovat kaksi päämenetelmää. Niillä valmistetaan Yixing-teekannuja jolloin Yixing-saven alkuperäiset ominaisuudet säilyvät koskemattomina. Näistä kahdesta menetelmästä teekannun valmistaminen laatasta, joka on perinteisempi menetelmä, on teekannunvalmistuksessa arvostetuin sekä käsityötaidon että markkinakysynnän kannalta.
Keramiikkalaatan valmistamisen periaate on petollisen yksinkertainen, mutta laadukkaan Yixing-teekannun valmistaminen vaatii suurta taitoa. Taiteilijan on säilytettävä saven tasalaatuisuus ja viimeistely koko valmistusprosessin ajan. Epätäydellisyyksiä ei voi peittää lasitteella tai kuvioilla ”spontaaniuden” varjolla.
Teekannun eri osien on sovittava yhteen ja toimittava tasapainoisesti, tasaisesti ja yhdenmukaisesti, mikä on sitäkin vaikeampaa, koska savi kutistuu melko voimakkaasti polton aikana (yleensä 12-20 %, riippuen kaavasta ja poltosta). Se tarkkuus, jonka nämä taiteilijat pystyvät käsityönä saavuttamaan pelkästään teekannussa, jossa on samansuuntainen nokka ja kahva sekä sovitettu kansi, on jo itsessään hämmästyttävää, puhumattakaan muodon ja tyylin eleganssista ja tarkkuudesta. Useimmat harrastavat taiteilijat aloittivat saven työstämisen teini-ikäisinä, jotkut jopa nuorempina.
-
Kuivaus
Kuivaus on kriittinen vaihe, sillä huonosti kuivunut teekannu voi haljeta tai rikkoutua polton aikana. Kun teekannun eri osat on muotoiltu, niiden annetaan kuivua ilmassa useita päiviä.
-
Kiillotus
Kun osat ovat riittävän kuivia, ne hiotaan, jotta pinnan epätasaisuudet saadaan poistettua ja teekannusta saadaan sileä. Kuivumisen jälkeen teekannu kiillotetaan erikoiskivillä, jotta siitä saadaan sileä ja tasainen pinta. Kiillotus on tärkeä vaihe, sillä se luo pinnan, joka kestää tahroja ja naarmuja.
-
Poltto
Poltto on viimeinen vaihe Yixing-teekannun valmistuksessa. Teekannuja poltetaan erittäin korkeissa lämpötiloissa, yleensä 1 000-1 200 celsiusasteen välillä, useiden tuntien ajan. Tämän polttamisen ansiosta savi kovettuu ja muuttuu läpäisemättömäksi ja lämpöshokin kestäväksi sekä kiinnittää teekannun värit ja kuviot.
Polton kesto voi olla useita tunteja tai jopa useita päiviä teekannun koosta ja uunin lämpötilasta riippuen.
Yixing-teekannuja poltetaan kahdella eri tavalla: avoimessa tulessa ja matalassa lämpötilassa poltettuna. Avopolttoa pidetään perinteisenä menetelmänä, kun taas matalalämpöpoltto on uudempi menetelmä.
Kun teekannu on poltettu, se poistetaan uunista ja sen annetaan jäähtyä kokonaan. Lopuksi teekannu kiillotetaan kameliaöljyllä, jotta se saa loistavan kiillon.
”Vartalon takominen”
Yixingin käsintehdyt teekannut valmistetaan useimmiten perinteisellä ”vartalon takomisen” tekniikalla, jonka keksi Shi Dabin Ming-dynastian aikana:
1. Valmistettuaan raa’an Zisha-kivisaven ”mudaksi” taiteilija alkaa lyödä ja takoa savikuutiota eräänlaisella puisella mailalla.
2. Taontaprosessin jälkeen ”Zisha-muta” rullataan ohueksi, pitkäksi kaistaleeksi, sitten leikataan tarvittaviin mittoihin ja lopuksi nipistetään teekannun rungon perusmuodon muodostamiseksi.
3. Seuraavaksi taiteilija jatkaa ”rungon” hakkaamista ja takomista puumelalla, kunnes ”runko” saa juuri halutun muodon.
4. Seuraavaksi teekannun eri osat rakennetaan yksitellen.
5. Sitten valmis ”runko” ja osat kootaan yhteen, ja ne sovitetaan ja kiillotetaan huolellisesti ennen polttoa.
Tiedät nyt, miten tämä upea Gong Fu Cha -teenkeittoväline, joka on Yixing-teekannu, valmistetaan, ja voit nyt tutustua hieno kokoelma sekä artikkelistamme, josta löydät miten valita se.
Yixing-teekannun käyttö .
Yixing-teekannuja käytetään pääasiassa teiden, kuten oolong-teen, pu-erh-teen ja mustan teen valmistukseen. Lasittamattoman saven huokoisuuden ansiosta teekannu säilyttää haudutetun teen aromit, mikä antaa jokaiselle käyttökerralle ainutlaatuisen maun. Siksi suosittelemme Yixing-teekannun käyttämistä vain yhdelle teelaadulle. Ennen ensimmäistä käyttökertaa teekannu on ”kastettava”, jotta kaikki valmistusprosessin jäämät saadaan poistettua. Tämä tapahtuu täyttämällä se kuumalla vedellä ja antamalla sen liota muutaman tunnin ajan. Sen jälkeen vesi on heitettävä pois ja teekannu huuhdeltava puhtaalla vedellä.