Miten valitsen teekannun?

Miten valita teekannu

Teekannun valitseminen, täydellinen opas, jolla löydät itsellesi sopivan teekannun

 Haluat lahjoittaa teekannun teen ystävälle, mutta et tiedä siitä mitään? Tykkäätkö teestä, mutta koska et ole käyttänyt siihen aikaa, sinulla on tapana laittaa kiehuvaa vettä mukiin ja hauduttaa teepussia siinä muutaman minuutin ajan? Kyllä. Aivan. Se on yksi ratkaisu, jos teepussi on erinomainen. Mutta voit tehdä paremman. Paljon paremmin!

Ei hätää, me autamme sinua viihdyttämään teetäsi. Löydät kaikki tarvitsemasi tiedot tästä kattavasta oppaasta.

Minkä teekannun ostaa tarpeidesi perusteella? Minkä teekannun valita teesi mukaan?

Kysymys ei itse asiassa ole niinkään se, miten valita hyvä teekannu, vaan:

miten valita SINUN teekannusi!

Aloitetaanpa!

Mikä teekannu millekin teelle?

Taaksesi valita oikean teekannun teesi hauduttamiseen, voit yksinkertaisesti päättää sen perusteella, että pidätkö yhdestä tai toisesta materiaalista, mutta kun mennään hieman yksityiskohtaisemmin asiaan, jokaisella teekannutyypillä on etuja ja haittoja.

Ei ehkä ole olemassa oikeaa tai väärää teekannua jokaiselle teelaadulle, mutta joka tapauksessa on olemassa teekannuja, jotka on suunniteltu nimenomaan tietylle teelaadulle.

Teekannuja on lukuisia eri muotoisia, värisiä ja materiaaleista valmistettuja. Kun keskitytään teen aistinvaraisiin ominaisuuksiin, teekannun materiaalilla on erittäin tärkeä merkitys. Jokaisella materiaalilla on tiettyjä ominaisuuksia, jotka sopivat erilaisille teelaaduille. 

Teekannuja on kolmea päätyyppiä 

: valmistettu lasista, keramiikasta (savesta, posliinista, kivitavarasta tai savitavarasta ) ja valmistettu valuraudasta.

On olemassa myös muuta metallia, jota käytetään harvemmin teekannuun ja eduksi vedenkeittimeksi,&.nbsp;nimittäin inox, kupari tai jopa hopea.

Kun valitset oikean teekannun, kaikki riippuu tietysti siitä, mitä teetä aiot juoda: vihreä tee, musta tee (tai punainen tee Kiinassa), Oolong tee (tai Wulong)./strong>, puolifermentoitu tee tai sininen tee Kiinassa), valkoinen tee, keltainen tee.

Millainen teekannu vihreälle teelle?

Ideaalinen teekannu vihreän teen juomiseen? Teekannu, joka on valmistettu ei-huokoisesta keramiikasta (posliini, kivitavaraa tai savitavaraa).

Toinen erittäin hyvä vaihtoehto? lasinen teekannu.

lasinen tai keraaminen teekannu

Miksi, saatat kysyä? Yksinkertaisesti siksi, että vihreä tee on haurasta ja keramiikka ja lasi kunnioittavat sen haurautta.

Kiinalainen teekannu:

Veden lämpötila on tärkein tekijä, joka on otettava huomioon, kun valmistetaan kevyitä teelaatuja, kuten vihreää teetä, sillä pehmeät lehdet kypsyvät helposti liian kuumalla vedellä. Keraamisista teekannuista posliiniset teekannut ovat siksi täydellisiä vihreiden teiden valmistukseen. Posliinisten teekannujen useinät ovat usein ohuemmat (ohuemmat kuin kivi- tai savitavaran seinät) ja niiden heikompi lämmönjohtokyky verrattuna muihin materiaaleihin (valurauta), minkä ansiosta teen lämpötila säilyy hyvin, mutta ei yhtä pitkään kuin kivitavaran, joka paksumpien seinämiensä ansiosta johtaa lämpöä enemmän. Koska vihreät teet on haudutettava alhaisemmissa lämpötiloissa (kuin esimerkiksi mustat teet), posliinisia teekannuja on sopivinta käyttää, sillä vihreää teetäsi on epätodennäköisempää ”keittää”.collection de théières en porcelaine Théières Du Monde

Tokoname-maateekannu

.Tokoname Yaki (常滑焼, Aichin prefektuuri) on vanhin kuudesta ”vanhasta uunista” (roku koyo, 日本六古窯) ja Japanin tärkein keramiikan tuotantokeskus. Alueen vahvuutena on rautapitoinen Shudei-savi, jonka luontainen punainen väri johtuu sen korkeasta rautapitoisuudesta. Tämä savi antaa Tokoname-teekannuille hyvin erityiset ominaisuudet, jotka liittyvät makuun ja vihreän teen hyötyihin. 

Tokoname-teekannun valitseminen vihreän teen hauduttamiseen on erinomainen valinta. Koska teekannun sisäpuoli ei ole lasitettu, teekannun sisäpuolelle kehittyy patina haudutuksen aikana. Jos et poista sitä, sinun on haudutettava teekannussa vain vihreää teetä, jotta maut eivät sekoituisi.

Lasinen teekannu

  Lasiset teekannut sopivat myös siksi, että ne säilyttävät vain hieman lämpöä. Lasisten teekannujen seinämiä on eri paksuisia, mutta ne ovat yleensä ohuita, jolloin lämpö haihtuu nopeasti. Niitä suositellaan esittelyteiden tai muunlaisten havaitsemisen arvoisten teiden, esimerkiksi teekukkien, valmistamiseen. Teekukat valmistetaan valkoisesta tai vihreästä teestä ja laadukkaista kukista. Teelehdet punotaan syötävien kukkien ympärille, jolloin muodostuu pallo, joka kuuman veden kanssa kosketuksiin joutuessaan avautuu ja vapauttaa kukan. Lasin suuri viehätys on siis se, että lehdet ja infuusion väri näkyvät selvästi sen haudutuksen aikana.

Ja spektaakkeli on usein mahtipontinen, joten voit yhtä hyvin istua eturivissä!

Löydä muut lasisen teekannun edut sille omistetusta artikkelistamme

Lasiteekannun kokoelma Théières Du Monde

Traditionaalisilla vihreän teen alueilla yksi suosituimmista tavoista valmistaa vihreää teetä tunnetaan yleisesti nimellä ”vaarin tyyli”. Käyttämällä vain yksi suurta lasia, hentoja kevätlehtiä haudutetaan vedessä, joka ei ole liian kuumaa juotavaksi. Ilman suodatinta lehdet jätetään lasiin, jossa ne vajoavat hitaasti pohjaan hautuessaan. Haudutettu tee juodaan ylhäältä, ja kun lasi on kaksi kolmasosaa tyhjä, lisätään kuumaa vettä haudutuksen jatkamiseksi. Loppujen lopuksi tämä on yksinkertaisin tapa hauduttaa mitä tahansa teetä, mutta se toimii parhaiten laadukkaiden teiden kanssa, joista ei tule katkeria. Ja jos satut nielemään lehden teetä juodessasi, ne ovat herkullisia!

Miten mustaa teetä juodaan?

musta teetä (länsimainen) tai punaista teetä (kiinalainen) voit juoda millä tahansa teekannulla. Koska nämä teet vaativat hyvin kuumaa vettä, jotta niiden aromit vapautuisivat paremmin, parhaiten sopivat teekannut, jotka siirtävät ja säilyttävät hyvin lämpöä.

Keraaminen teekannu

Mustat teet käsittävät monenlaisia tyylejä, luonnollisia tai maustettuja, yksinään tai lisukkeineen, ja ne on parasta valmistaa lasitetuissa keraamisissa, jotta ne saisivat puhtaimman maun. Termi keraaminen teekannu käsittää kivitavaran, posliinin tai lasitetun savitavaran

Teekannun runko on valmistettu neutraalista, muistista vapaasta materiaalista, sekoitukset tai maustettuja mustia teelaatuja, kuten Earl Grey, voidaan hauduttaa samassa teekannussa hienovaraisempien yksittäisalkuperää olevien mustien teelaatujen kanssa, ilman sekoittumisriskiä välttäen.

Kokonaiset mustat teet on helppo valmistaa gaiwanissa tai pienessä teekannussa, jossa ei ole haudutinta, tarvitset vain yksinkertaisen suodattimen. Yleisesti käytetyt teet, joissa on pilkottuja lehtiä, vaativat sen sijaan infuusorin tai infuusiopussin pienten palojen pidättämiseksi. Olivatpa lehdet minkä kokoisia tahansa, varmista, että niillä on tulehduskeittimessä tarpeeksi tilaa kiertää ja kasvaa. Tasainen haudutus maksimoi aina teesi maun ja minimoi katkeruuden.

Théières Du Monde keraaminen teekannumallisto

Valurautainen tai savinen teekannu

Mustat teet vaativatkorkeaa haudutusveden lämpötilaa. Siksi valurauta ja huokoinen savi, erinomaiset lämmönjohtimet, ovat soveltuvia.

Varoittelen kuitenkin, että jos haluat vaihtelevan mustan teen tyyppejä (maustettua tai tavallista), jos käytät sisällä olevaa sullottua huokoista terrakottateekannua (muistiteekannu), sinun on tarjottava yksi teekannu kutakin teetyyppiä kohti.

Valurautainen teekannu-kokoelma

Miten juoda valkoista teetä?

erittäin hauraille teelaaduille, kuten varhaisille vihreille teelaaduille, valkoisille teelaaduille, keltaisille teelaaduille, muotoilluille teelaaduille. (teepallot tai teekukat), valitse lasista tai elaneroidusta keramiikasta (kivitavarasta, posliinista, savitavarasta) valmistettu teekannu.

Vältettävä näille teelaaduille:

  • huokoinen saviteekannu : Näillä teekannuilla on ominaisuus hapettaa teetä ja painaa aromit mieleen haudutusten aikana! Toisaalta huokoinen savi uhkaa siis ”imeytyä” teen makuun, ja toisaalta ne hapettuisivat nopeasti, mikä voisi tehdä teetäsi katkeraksi.
  • valurautateekannu, joka johtaa lämpöä erittäin hyvin ja säilyttää sen pitkään, joten teesi uhkaa ”kypsyä”. 

Paras tapa on kaataa osa teekannun runkoa lämmittävästä vedestä tyhjään teekannuun, odottaa hetki ja lisätä sitten oikea määrä teetä. Kaada sitten loput kuumasta vedestä. 

Älkää unohtako, että

  • vihreän teen vihreän teen osalta veden lämpötilan/strong> on noin 80 °C,
  • 70 °C valkoiselle teelle./strong> tai keltainen, ja
  • 50-60°C vihreän teen jauheelle./strong> (matcha tee), jota käytetään japanilaisessa teeseremoniassa (Cha No Yu) tai gyokuro (varjotee).

Suurille varhaisten vihreiden teiden ystäville on myös kiinalaisen all-in-one-kupin perikuva, gaiwan (tai zhong). Opi mitenkä tätä erikoista teetä maistellaan. teelehdet voi sitten palvelemaan useita kertoja (useimmiten vähintään 2-3 kertaa).

 collection de gaiwan Théières Du Monde

Jos haluat käyttää vettä oikeassa lämpötilassa, harkitse Säädettävän lämpötilan vedenkeitin !

Oolong-teen juominen

Teelle oolong, joka tunnetaan myös nimillä wulong, sininen, sininen/strong> tai sinivihreä, joka on puolifermentoitua teetä, minkä tahansa tyyppinen teekannu voi olla sopiva. 

Oolong-teet vaihtelevat tyyliltään ja maultaan niin paljon, että on mahdotonta yleistää koko luokkaa. Jos haluat tutustua erilaisiin oolongteihin, suosittelemme hauduttamaan ne posliinisessa, kivitavarasta tai lasista valmistetussa gaiwanissa, joka tarjoaa neutraalin ympäristön haudutuskokeiluja varten. Käytä leveää aukkoa lehtien laajenemisen ja värin seuraamiseen, jotta voit tarvittaessa säätää haudutusaikaa.

Jos rajoitut vain yhteen oolong-luokkaan, kannattaa ehkä investoida Yixing-teekannuun. Historiallisesti irtolehtiteiden tulon myötä kehitetyt Yixing-teekannut yhdistetään usein perinteisempiin oolong-tyyleihin, kuten Wuyi-vuorilta peräisin oleviin hiilloksella paahdettuihin teelaatuihin, mutta nykyään niitä käytetään yleisesti kaikkien neljän eri tyylin valmistukseen. Kun valitset Yixing-teekannua suosikkioolongillesi, harkitse lehtien muotoa ja tarkista, salliiko kannun muoto täyden laajentumisen. Jos mahdollista, liu’uta kantta aukon reunan ympäri ja kuuntele ääntä. Yleensä korkeammat äänet viittaavat tiiviimpään saviin, jotka korostavat aromia, kun taas matalammat äänet viittaavat huokoisempaan saviin, jotka voivat pehmentää teen makua.

Mitä hienompaa teesi on, sitä sublimoituneempaa se on käyttämällä Yixing-savesta, teekannujen kuningattaresta, valmistettua teekannua. Raakasta, lasittamattomasta savesta valmistettu savinen teekannusi,yksi teetä kohden, on ihanteellinen, koska se muistaa aromit hauduttaessasi. Mitä pienempi teekannu on, sitä enemmän se tiivistää aromit! 

Lempituottajasi suositusten mukaan haudutuslämpötila näille teelaaduille on välillä 80-95 °C.

collection théières Yixing Théières Du Monde

Pu Erh -teen juominen

Tummien kiinalaisten tummien teiden (Pu Erh -tee ja Yunnanin tee./strong>), teekannut ilman muistia ovat suositeltuja, jos haluat löytää uusia teelaatuja : valuraudasta ja elaneroidusta keramiikasta (kivitavarasta, posliinista, savitavarasta) valmistetut teekannut. Näistä muistamattomista materiaaleista kivitavarasta ja valuraudasta valmistetut teekannut ovat sopivimpia.

Kivitavarateekannut

Kivitavarateekannut johtavat hyvin lämpöä. ja niissä on yleensä paksut seinämät, jotka auttavat pitämään veden lämpötilan hyvin. Koska puer erh -teetä (kuten mustaa teetä) valmistetaan korkeammissa lämpötiloissa kuin muita teelaatuja, kivitavarateekannujen käyttö estää lämpöhäviöitä ja pitää teen pidempään teekannun sisällä.

kivitavarateekannun kokoelma Théières du mondeValurautainen teekannu

Valurautaiset teekannut sopivat myös varsin hyvin erinomaisen lämmönjohtokykynsä ja -säilyttävyytensä ansiosta. Jos valurautainen teekannusi ei ole emaloitu, ota huomioon, että valurauta on hieman huokoinen materiaali ja että rautahiukkaset, ei terveydelle haitallisia, saattavat sekoittua teehen ja muuttaa hieman sen makua.

Yixing-teekannu

Yixing-teekannuja suositellaan usein myös suosittelemaan pu-erh-teelle, mutta koska näitä vanhentuneita teetä voi olla niin monenlaisia makuisia, on hyvä idea aloittaa löytäminen gaiwanilla tai pienellä neutraalilla teekannulla. Suosittelemme aina maistamaan uusia teelaatuja gaiwanissa ennen niiden hauduttamista Yixing-teekannussa varmistaaksemme, että ne vastaavat teekannun valinnassa valittua makuprofiilia.

Jos valitset Yixing-teekannun pu-erh-teelle, suosittelemme käyttämään raskaampaa ja huokoisempaa savea, joka yleensä korostaa runsaampaa suutuntumaa ja vaimentaa korkeita sävyjä. Tummemmat shou sopivat parhaiten tämäntyyppiselle savelle, kun taas ”kirkkaammat”sheng pu-erhit sopivat paremmin tiiviimmälle savelle. Olipa pu-erh-tyyppi mikä tahansa, suosittelemme kuitenkin paksuseinäisempiä teekannuja näille tummemmille teille, sillä ne säilyttävät korkeammat lämpötilat paremmin. Muista lämmittää teekannu kuumalla vedellä ennen teen hauduttamista, jotta varmistetaan maksimaalinen lämmön säilyminen!

Lue rohkeasti artikkeli, joka auttaa sinua valitsemaan savisen teekannun.

Aamiaistee-teekannu

Mitä on aamiaistee?

Kuuluisa englantilainen aamiaistee on useimmiten sekoitus seuraavista eri mustista teelaaduista:

  • Intiasta peräisin oleva Darjeeling-tee, joka on yksi maailman hienoimmista ja arvostetuimmista mustista teelaaduista.
  • Assamin musta tee: Koillis-Intiasta peräisin oleva luonnonvarainen teepensaiden lajike
  • Ceylonin musta tee: alun perin tälle Sri Lankan alueelle tuotu vaihtoehtona tuholaisen tuhotuille kahviviljelmille.

Koulutetut ”sekoittajat” mahdollistavat sekoittamalla näiden teelaatujen eri vuosikerrat, jotta saadaan mustaa aamiaista sisältävää teetä, jonka maku on yhdenmukainen tuotannosta toiseen.

Millainen teekannu englantilaiselle teelle?

Aamiaistee on teetä, joka vaatii korkeita, yli 90-95 °C:n haudutuslämpötiloja.

Teetä ” à l’anglaise ” valmistettaessa on tapana aloittaa kiehauttamalla teekannu ennen lehtien tai teepussin asettamista. Siksi kannattaa suosia posliinista teekannua, joka on lämpöshokkeja parhaiten kestävä keramiikka, valurautaista teekannua, joka säilyttää lämmön hyvin, tai metallista teekannua (ruostumaton teräs, hopea), joka kestää lämpöshokkeja, naarmuja ja korroosiota.

Aamutee tulee usein teepusseissa, joten teekannussasi ei välttämättä tarvitse olla sisäänrakennettua suodatinta; englantilaisissa posliiniteekannuissa ei itse asiassa usein ole suodatinta lainkaan. Jos käytät irtonaista aamiaisteetä ja haluat teekannun, jossa ei ole sisäänrakennettua suodatinta, ei hätää. Kun haudutus on valmis, lehdet on suodatettava teesiivilällä tai teesiivilällä, joka on sijoitettu kupin yläpuolelle.

Maitoa, sitruunaa ja sokeria tarjotaan erikseen pienissä aluslautasissa, ja ne lisätään, kun tee on tarjoiltu hienoissa posliinikupeissa. Nämä lisäykset auttavat vähentämään joidenkin erityisen täyteläisten englantilaisten mustien teiden katkeruutta. Perinteen mukaan englantilaiseen tapaan nautittuun teehen liitetään voilla tai tuoreella kermalla ja ohuella hillokerroksella höystetty leivonnainen (scone scone ).

Jos haluat tietää lisää englantilaisen teenjuonnin rituaalista, tutustu artikkeliin englantilaisesta teekannusta !

Teekannu yrttiteetä varten

 Jotta voit valmistaa yrttiteetä ja maustettuja teetä, monipuolisia ja vaihtelevia sekoituksia, joita länsimaissa on laajalti tarjolla ja jotka vetoavat kaikkiin makuhermoihin, tarvitset aivan muistitonta teekannua. Yrttiteet tulisi nimittäin aina valmistaa astiaan (teekannuun tai kuppiin), joka on valmistettu lasista tai emaloidusta keramiikasta, sillä niissä voi olla erittäin vaihtelevia makuja ja erittäin voimakas aromi.

  • Keraaminen, jossa on lasitettu (emaloitu) sisäpinta: Keraaminen eli kivitavaraa, lasitettua savitavaraa tai posliinia
  • .teekannu lasia
  • teekannu emaloitua valurautaa

Rakastamme yrttiteiden valmistusta lasiteekannuissamme, joista avautuu kaunis näkymä värikkäisiin kukkiin tai sisällä haudutettuihin yrttisekoituksiin tai hedelmäpaloihin.

Koska yrttiteet valmistetaan usein hienoksi jauhetuista mausteista tai pienistä kukkien terälehdistä., suosittelemme käyttämään hienoa siivilää hauduttimessa tai teepussia pitämään yrttiteet vedessä. Ole siis varovainen, sillä useimmissa perinteisissä kiinalaisissa tai japanilaisissa teekannuissa on suodatin eli siivilä, joka on sisäänrakennettu nokkaan, mutta se ei yleensä ole tarkkuudeltaan riittävän hieno rajoittamaan yrttiseosten pieniä palasia. Tässä tapauksessa harkitse Bodhi leaf, ihanteellista yrttitee suodattamiseen, kun se tulee ulos teekannusta!

bodhi-lehti suodatin

 Riippuen siitä, mitä teetä aiot juoda, oletko valinnut teekannun tyypin? Hyvä. Tarkastellaan nyt etuja, haittoja ja tärkeimpiä kriteerejä hyvän teekannun valitsemiseksi kullekin materiaalityypille:

Oikean teekannun valinta 

Yksi täydennyksenä teenjuonnin nautinnoista on tarvikkeiden valinta: Astiat, kupit, vedenkeittimet, säilytyslaatikot ja tietysti teekannut. Vaihtoehtoja on valtavasti, ja muotoja, kokoja ja koristeellisia yksityiskohtia on häikäisevän paljon. Tämä sokaisee meidät joskus yhdestä tärkeimmästä päätöksestä, joka meidän on tehtävä teekannua valitessamme: sen tehtävästä!

Teekannu on itse asiassa yksinkertaisesti kannu, jossa on varsi, nokka ja kansi, johon tee keitetään ja josta se kaadetaan. Valittaessa teekannua useimmat meistä keskittyvät sen muotoiluun ja kokoon, mutta nämä eivät ole tärkeimpiä tekijöitä.Täydellinen teekannu on sellainen, joka ei ainoastaan näytä hyvältä ja valmistaa oikean määrän teetä, vaan myös saa esiin parhaan teelaadun. Huolellisesti valitsemasi teelehdet ansaitsevat tulla haudutetuiksi teekannussa, joka tuo esiin täyden maun.

täydellinen artikkeli, josta löydät kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää valurautaisesta teekannusta. sekä vinkkimmevalurautaisen teekannun hoitaminen.

 Yhteenvetona tässä ovat valurautaisen teekannun edut:

  • erinomainen

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *