Vesi on elimistömme pääkomponentti, Koska ihmiskeho ei pysty varastoimaan vettä, sitä on syötettävä säännöllisesti ruoan ja juoman kautta. Jos elimistön nesteytys on riittämätöntä, syntyy jano. Kuivuminen voi olla lievää, keskivaikeaa tai vakavaa riippuen elimistön menettämän tai korvaamatta jääneen nesteen määrästä. Korvataksemme keskimääräisen päivittäisen 2,5 litran vesihävikin, joka on elimistömme ainoa elintärkeä juoma, suositellaan, että juomme 1-1,5 litraa vettä ja täydennämme veden saantia ruoalla niin, että saamme noin 2 litraa.
Vaihtelut nesteytyksen tarpeessa
Tarvetta voi olla enemmän, jos harrastat liikuntaa tai jos sää on erityisen kuuma. Itse asiassa mikä tahansa toiminta, joka saa sinut hikoilemaan, tarkoittaa, että sinun on lisättävä veden saantia. Miksi tarvitset enemmän vettä? Hiki koostuu lähes kokonaan vedestä, ja on tärkeää korvata nesteet, jotka menetät harjoittelun aikana tai kun sinulla on kuuma tai kuumetta.
Ei myöskään ympäristöllä, jossa olet, ole merkitystä nesteytystarpeesi kannalta.
Matkalla vuoristoon? Sielläkin sinun on pidettävä silmällä nesteytystäsi. Korkealla tapahtuu kaksi asiaa: alhaisempi ilmankosteus ja alhaisempi happipitoisuus. Korkealla ilmankosteus on alhaisempi kuin merenpinnan tasolla, joten hiki haihtuu nopeammin ja kehosi joutuu työskentelemään kovemmin hengittääkseen alhaisen happipitoisuuden vuoksi. Kun happipitoisuus on alhaisempi, kehosi reagoi hengittämällä nopeammin ja syvemmälle sisään ja ulos, jolloin menetät vettä hengityksen kautta.
Ranskassa kaksi kolmesta ihmisestä ei juo tarpeeksi vettä päivittäin!
Miten välttää nestehukkaa?
Parempi puolustus nestehukkaa vastaan on ennaltaehkäisy. Kuumalla säällä, jos harjoittelet intensiivisesti tai jos nestehukan oireita, kuten päänsärkyä tai huimausta, on jo ilmaantunut, on tärkeää lisätä veteen elektrolyyttejä.
Tässä ovat vinkkimme nesteytyksen ylläpitämiseen:
Älä odota juomalla, kunnes sinua janottaa
Kun sinua janottaa, olet jo hieman kuivunut. Juo vettä säännöllisesti päivän mittaan ja juo tavallista enemmän nestettä, kun on kuuma, etenkin jos olet aktiivinen.
Juo vettä ei kovin kuumaa eikä jäistä
Ihminen on homeoterminen eläin, joka pystyy säätelemään sisälämpötilaansa pitääkseen sen suunnilleen vakiona. Tätä varten ne kuluttavat energiaa.
Siten kun on hyvin kuuma, hyvin kuuman juominen nostaa kehon lämpötilaa, jolloin keho alkaa hikoilla palatakseen 37 °C:een. Ole siis varovainen, ettet hikoile liikaa ja ota riskiä nestehukasta.
Toisaalta, niin houkuttelevaa kuin jäinen juoma onkin hyvin kuumana, koska se tarjoaa usein tervetulleen viileyden tunteen, jäisen juominen ei ole paras tapa nesteyttää. Tämä johtuu siitä, että sisäiset lämpöanturimme saavat silloin väärää tietoa, ja hikoilu (ja siten lämmön poistuminen) hidastuu tai jopa pysähtyy.
Siten helteellä ei ole ihanteellista juoda kovin kuumaa tai kovin kylmää, vaan haaleaa juomaa, 12-14 °C:n välillä, jolloin sekä sammutat janosi että nesteytytät tehokkaasti.
Mitä juomaa on kiva juoda maltillisesti? Vesi tietenkin, mutta voit myös valmistaa teetä kuumasta vedestä, jonka annat sitten jäähtyä, tai yksinkertaisemmin valmistaa niin sanotun ”kylmän” infuusion.
Anna vedellesi makua
Jos pelkkä vesi tuntuu tylsältä, voit maustaa sen tuoreilla hedelmillä tai pienellä hedelmämehulla. Jos veden juominen ei ole sinun juttusi, tässä on muutamia tapoja pysyä nesteytettynä.
Aloita päiväsi kaurapuurolla
Se on klassikko. Paitsi että ne ovat sydämellisiä ja täyttäviä, ne ovat myös hyvin kosteuttavia. Kun kaurahiutaleet kypsyvät, ne laajenevat ja imevät itseensä vettä tai maitoa, johon ne on yhdistetty. Etkö pidä kuumasta aamiaisesta kuumana päivänä? Kokeile yöpuuroa. Kylmänä tarjoiltuna yön yli -puuro tarjoaa kaikki kuuman puuron edut ilman kuumuutta. Jos haluat lisäpotkua, ripottele kaurapuuroon chia-siemeniä, kun valmistat sitä. Ne imevät 10 kertaa painonsa verran ylimääräistä nestettä ja pitävät sinut kylläisenä koko aamun.
Juo maitoa
Maito on hyvä nesteytyslähde, kuten vesi tai urheilujuomat, sillä se sisältää proteiinia, hiilihydraatteja, kalsiumia ja elektrolyyttejä.
Hörppää smoothieita
Jogurtin ja minkä tahansa tuoreen hedelmän lisäksi smoothiet ovat loistava ja maukas tapa pysyä nesteytettynä. Etkö ole varma, mitä hedelmiä ja vihanneksia valita? Mansikat, persikat, kurkut, pinaatti ja mustikat ovat kaikki loistavia vaihtoehtoja.
Juo keittoa
Kun kaipaat täyttävää ja nesteytystä tarjoavaa ateriaa, etsi liemipohjaisia keittoja tai gazpachoa. Jäähdytettynä tarjoiltuna gazpacho ei saa sinua hikoilemaan kesälläkään. Sekoita kurkut, paprikat, tomaatit, sipulit ja valkosipulinkynnet yhteen tämän herkullisen kesäkeiton valmistamiseksi.
Pakasta hedelmäsi
Haluatko palata lapsena nauttimiesi jäätelötikkareiden pariin? Tuo tämä klassinen herkku takaisin herkullisena tapana nesteyttää. Sekoita joukkoon kosteuttavaa ainesosaa, kuten vesimelonia, täytä tikkarimuotit ja pakasta tunnin ajan.
Viimein paras vaihtoehto puhtaalle vedelle mielestämme:
Kylmä infuusio
Kylmäinfuusion edut
.Kylmä haudutusmenetelmä ei ole pelkästään yksinkertainen, vaan se tuottaa usein tasapainoisempia makuja verrattuna kuuman teen hauduttamiseen. Yksinkertaisempi ja aromaattisempi kuin toissijaisesti jäähdytetty kuuma haudutus, kylmä haudutus on paras tapa valmistaa jääteetä.
Yhteenvetona voidaan todeta, että kylmähaudutus on täydellinen tekniikka, sillä vaiheet ovat idioottivarmoja, maku on tasainen ja monitahoinen ja prosessi voi lisätä joitakin ravitsemuksellisia etuja.
Kylmähauttaminen on helppoa
Kylmähautetun jääteen saamiseksi ei tarvitse käyttää vedenkeitintä, huolehtia veden tarkasta lämpötilasta tai varoa, ettei lehtiä hauduteta liikaa. Kylmä haudutus on idioottivarma!
Laadukkaiden raaka-aineiden käyttö on tietysti tärkeää, mutta on hyvin yksinkertaista yhdistää tee ja kylmä tai temperoitu vesi purkkiin ja laittaa se jääkaappiin.
Kylmä infuusio, maukas juoma
Kuuma infuusio vapauttaa usein tanniineja ja niihin liittyvää katkeruutta, varsinkin jos teetä haudutetaan liian pitkään. Kylmässä haudutuksessa maku on miedompi ja monitahoisempi. Kylmässä hauduttaminen mahdollistaa paljon pidemmän haudutuksen kuin kuumassa. Niinpä tee, joka olisi kitkerä, jos sitä hauduttaisi yli kolme minuuttia 80 °C:n vedessä, kestää helposti yli tunnin haudutuksen 15-20 °C:n vedessä. Hidas prosessi, jota kahvin osalta kutsutaan kylmäksi haudutukseksi, mahdollistaa sen, että teelehdistä, yrttiteistä, hedelmistä ja muista mausteista saadaan erittäin rikas aromivalikoima.Teesi saa näin ollen luonnollisen maun ilman, että sen makua tarvitsee lisätä sokerilla, makeutusaineella tai siirapilla.
Kylmähauttaminen, terveellinen juoma
Sen vuoksi, että makeat ja hedelmäiset sävyt tulevat esiin kylmähauttamisen aikana, juojat voivat lisätä vähemmän sokeria jääteeseensä.
Hidas, kylmä prosessi mahdollistaa lisäksi sen, että teessä säilyy sama määrä antioksidanttisia polyfenoleja tai jopa enemmän kuin kuumassa haudutuksessa.
Erityisesti vihreän teen kohdalla tällainen haudutus auttaa korostamaan umamin makua. Yksi vihreän teen tärkeimmistä ominaisuuksista on itse asiassa sen runsas aminohappojen, erityisesti L-teaniinin, osuus. Nämä aminohapot muuttuvat huomattavasti kuumassa vedessä valmistettaessa, ja ne ovat vähemmän hyödyllisiä sekä maun että terveyden kannalta. Juuri nämä aminohapot vaikuttavat salaperäiseen ja arvokkaaseen Umamin makuun. Kylmällä haudutetussa jääteessä on 50 % enemmän aminohappoja kuin kuumalla vedellä valmistetussa teessä.
Kylmä haudutus, teiinivapaa juoma
Tiesitkö, että kofeiinipitoisten (=teiinipitoisten) teiden kylmä haudutus vapauttaa käytännössä lainkaan kofeiinia verrattuna kuumaan haudutukseen?
Kofeiini (tai teiini) liukenee huoneenlämmössä erittäin huonosti veteen: Yangin ym. tutkimus(1) osoitti näin ollen, että 3 g:sta teelehtiä ja 150 ml:sta vettä valmistettu ja tunnin ajan 4 °C:ssa haudutettu teeuute sisältää vain 11 mg kofeiinia. Kun infuusiota haudutetaan 25 °C:ssa, kofeiinipitoisuus nousee noin 13 mg:aan, ja kun infuusiota haudutetaan 70 °C:ssa 2 minuutin ajan, se sisältää peräti 20 mg kofeiinia. Riippuen teelaadusta, veden lämpötilasta ja haudutusajasta, infuusio voi sisältää lähes lainkaan kofeiinia!
Hyvät uutiset: voit nauttia kylmässä haudutettua jääteetä koko päivän, myös iltaisin ja öisin!
Vähän sokeria, vähän tai ei lainkaan teetä, kuten olet varmasti jo tajunnut, kylmässä haudutettu tee, josta voit tehdä lukemattomia reseptejä, sopii koko perheelle, nuorille ja vanhoille, myös raskaana oleville naisille!
Kylmähaudutuksen haitat
Ainut haittapuoli, jonka me näemme teen hauduttamisessa kylmässä tai huoneenlämpöisessä vedessä on se, että sinun on suunniteltava etukäteen, sillä prosessi kestää useista kymmenistä minuuteista useisiin tunteihin.Tämä pitkä haudutusaika ei välttämättä ole haitta, sillä voit laittaa kylmässä haudutetun teen jääkaappiin ennen nukkumaanmenoa ja nauttia sen aamulla. Kylmässä haudutetussa teessä ei ole vaaraa ylihuurtumisesta, ja siivilöity tee säilyy hyvin jääkaapissa useita päiviä.
Miten kylmätee valmistetaan?
Menetelmä itsessään on uskomattoman yksinkertainen. Tarvitset kylmähaudutetun teen valmistamiseen vain astian, teetä, vettä ja aikaa.
Yhdistät vain irtoteet tai teepussit ja veden kannuun ja annat teen diffusoitua vedessä muutamasta kymmenestä minuutista muutamaan tuntiin (riippuu veden lämpötilasta ja teetyypistä, katso tarkemmat ohjeet alla). Siivilöi, ja sinulla on kylmänä haudutettua teetä, joka maistuu herkulliselta päiväkausia!
Miten valmistetaan kylmää jääteetä?
Ah kesä, jääteen sesonki! Vaikka jäätee ei olekaan, kuten edellä on selitetty, paras valinta nesteytyksen ylläpitämiseen erittäin kuumalla säällä, se on silti herkullisen virkistävää ja nautittavaa kohtalaisessa helteessä. Tässä ovat eri tavat valmistaa jääteetä:
Ero kuumakeitetyn ja kylmäkeitetyn jääteen välillä
Ensin mainittu valmistetaan perinteisellä kuumakeittomenetelmällä. Sen jälkeen tee kaadetaan jään päälle, jolloin syntyy kesän suosikkijuoma. Kylmä tee taas haudutetaan kylmällä vedellä. Se voidaan myös kaataa jään päälle jääjuoman valmistamiseksi.
Klassisen” jääteen ja kylmän jääteen tärkein ero on siis valmistustekniikka (kuuma tai kylmä).
Kuumalla haudutetun jääteen valmistaminen
Tämä ei ole suosikkimenetelmämme, sillä se vaatii veden kuumentamista ja sen jälkeen jäähdyttämistä. Menetät kylmän haudutuksen edut ja tuhlaat aikaa ja energiaa kuuman haudutuksen jäähdyttämiseen.
Tässä on vähän tunnettu temppu, jos sinulla on kiire.
Whittard of Chelsean teeasiantuntijat suosittelevat käyttämään pikakuumennusmenetelmää teen ”herättämiseksi” ennen kylmän veden lisäämistä. Peitä teelehdet yksinkertaisesti 5 cm:n verran kiehuvalla tai lähes kiehuvalla vedellä. Sitten teetä täydennetään kylmällä vedellä ja haudutetaan vähintään 4-6 tuntia.
Toisessa menetelmässä, joka sopii hyvin fukamushi-teille, jotka ovat voimakkaasti höyrytettyjä japanilaisia vihreitä teelaatuja ja siksi hyvin jauhemaisia, haudutetaan puolet kupista kuumana, hyvin tiivistettynä ja kaadetaan sitten reilusti jääpaloja. Se on valmis!
Huoneenlämmössä haudutetun jääteen valmistaminen
Huoneenlämmössä haudutetun jääteen valmistuksen jälkeen voit lisätä juomaan jääpaloja tai laittaa sen viileään paikkaan jääkaappiin, jotta lämpötila laskee.
Jäähdytettyyn veteen haudutetun jääteen valmistaminen: menetelmä Mizudashi
Mizudashi (jap.: 水出し) tarkoittaa japaniksi ”kylmää haudutusta”.Tämä on aikaa vievin menetelmä, mutta sen voi tehdä yöllä nukkuessasi tai päivällä töissä ollessasi, jolloin voit löytää herkullista jääteetä töistä kotiin tullessasi. Erikoismuotoinen teekannu on erittäin kätevä, vaikka se ei olekaan välttämätön: teekannu jääkaapin oveen! Ohuen muotonsa ja suodatinkannen ansiosta se on käytännöllinen ja muoviton.
Jääteen valmistaminen pelkillä jääkuutioilla: Koridashi-menetelmä
Tässä japanilaisessa jääteen valmistusmenetelmässä teelehtien joukkoon lisätään jääkuutioita ja annetaan koko homman sulaa. Se vaatii hieman kärsivällisyyttä, mutta menetelmä on sen arvoinen, sillä se tuo umamin maun esiin.
Kori-dashi -menetelmää suositellaan huipputeille, kuten gyokurolle tai grand cru sencha -teelle, jotka valmistetaan pieninä määrinä. Tässä ei ole kyse suuren 1 litran teekannun valmistamisesta! Valitse sen sijaan tämäntyyppiseen kylmään haudutukseen pieni, muutaman kymmenen millilitran keraaminen teekannu, kuten shiboridashi, hohin kyusu tai gaiwan.
Mitä teetä kylmään haudutukseen?
Parempia tuloksia saat irtoteellä, mutta ”laiskempi” versio on liottaa teepussit vedessä.
Vihreää teetä, valkoista teetä, oolong-teetä, jopa mustaa teetä (jota Kiinassa kutsutaan punaiseksi teeksi), kaikki teet sopivat kylmään haudutukseen. Voit myös kylmätäytteeksi yrttiteet, jotka on valmistettu kasveista, kuten verbena, timjami, limenkukka, rooibos, sitruunamelissa, sitruunamelissa, mutta myös hedelmät: sitrushedelmät (sitruuna, appelsiini, greippi,…), punaiset hedelmät (mustikat, mansikat, vadelmat…), vain mielikuvituksesi asettaa rajat.
Millaista vettä kylmään teetä varten?
Vesi on teen olennainen ainesosa, joten sen laatu on ensiarvoisen tärkeää.
Ihanteellista on käyttää kylmän teen valmistukseen tuoretta, hapekasta vettä. Lisäksi on erittäin suositeltavaa käyttää suodatettua tai vähän mineraaleja sisältävää vettä. Jos sinulla ei ole keinoa veden suodattamiseen, voit käyttää suodattamattoman vesijohtoveden sijaan pullotettua vähämineraalista vettä.
Minkä verran teetä kylmään haudutukseen?
Kylmäksi haudutetun jääteen valmistukseen käyttämäsi teen määrä riippuu teetyypistä, sen pakkaustavasta (irtotee, pussitettu tai pussitettu) ja siitä, minkälaisen pitoisuuden haluat saavuttaa.
Valmis jäätee
Valmisjuomateelle hyvä nyrkkisääntö on käyttää 1-1,5-kertainen määrä teepakkauksessa suositeltuun teemäärään verrattuna jokaista kupillista vettä kohti.
Jos esimerkiksi teepakkauksessa sanotaan, että kuumaa haudutusta varten tarvitaan yksi teelusikallinen teetä 200 ml:aan vettä, käytä 1,5 teelusikallista kylmää haudutusta varten.
Teetiiviste kylmään haudutukseen
Teetiiviste on yksinkertaisesti vahvempaa teetä, yleensä kaksinkertaista vahvuutta.
Sen avulla voit luoda todella hauskoja ja maukkaita juomia. Sinun tarvitsee vain yhdistää teetiiviste johonkin toiseen juomaan suhteessa 1:1.
Yhdistämällä esimerkiksi 1 osa tiivistettä ja 1 osa limonadia saat jäätee-limonadia. Mahdollisuudet ovat loputtomat.
Kylmäjuomateekonsentraatin valmistamiseksi kaksinkertaista valmiiseen kylmäjuomateehen käytetty teemäärä. Voit tietysti säätää teemäärää oman makusi mukaan. Jos haluat valmistaa vahvan, tiivistetyn kylmähaudutteen, käytä siis 2-3 kertaa pakkauksessa suositeltua teemäärää.
Millainen teekannu kylmähaudutukseen?
Kylmän haudutuksen valmistamiseen ei tarvita kehittyneitä laitteita, voit löytää käytännöllisen ja edullisen teekannun, jolla maukkaiden jääteiden valmistaminen on entistä helpompaa, varsinkin jos haluat valmistaa niitä usein.
Lasinen teekannu
Kestävä, kierrätettävissä oleva ja monikäyttöinen lasinen teekannu on ihanteellinen apuväline kylmäksi haudutetun jääteen valmistukseen.Lasi on inerttiä ja luonnollista, naarmuja ja happamuutta kestävää. Lasinen teekannusi pystyy pitämään sitrushedelmiä, pienen oksan kasveja, jääpaloja, ilman pelkoa niiden vahingoittumisesta.
Lasi on täysin neutraalia ja inerttiä, toisin kuin muovi, joka voi aiheuttaa kemikaalien siirtymisen riskin, erityisesti joutuessaan kosketuksiin lämmön tai happamuuden kanssa. Teen aromit, maut ja tuoksut säilyvät muuttumattomina lasisessa teekannussa.
Sopii kaikille teeuutuuksille (vihreät, mustat, valkoiset, oolong-, pu-erh-, yrttiteet, rooibos, kukat, hedelmät.), lasinen teekannu johtaa ja pidättää vähän lämpöä, mikä on juuri se ominaisuus, jonka haluat kylmänä hauduttaessasi. Valitse sen sijaan borosilikaattilasinen teekannu, varsinkin jos haluat valmistaa jääteetä kuumana, sillä borosilikaattilasi kestää erinomaisesti lämpöshokkeja, sillä se kestää lämpötilavaihteluita -20 °C:sta (pakastin) +150 °C:een.
<Jäätee-karahvi
jääteen valmistaminen suodattimella varustetussa lasikarahvissa on hyvin yksinkertaista :
Käytä vettä huoneenlämpöisenä (noin 18 °C). Keskimääräinen haudutusaika on noin 30 minuutista 1 tuntiin, jos kyseessä on tuoksuva tee. Muilla teillä (musta tai oolong-tee) se voi kestää jopa 3 tuntia.
Ainut mitä sinun tarvitsee tehdä, on laittaa karahvi jääkaappiin tai lisätä jääpaloja, jotta infuusio jäähtyy, kunnes se on jääkylmää. Teelehtiä, yrttejä tai hedelmiä ei tarvitse poistaa, sillä ”kylmässä” haudutuksessa ei ole vaaraa liiallista haudutusta, ja kanteen rakennettu ruostumattomasta teräksestä valmistettu suodatin pitää kaikki palat ja sirpaleet sisällään.
Lasikannu, jossa on keitin
Tämäntyyppinen teekannu sopii erinomaisesti kylmiin infuusioihin, joissa on lehtiä ja hedelmiä pieninä palasina tai jauhettuja mausteita, sillä ruostumattomasta teräksestä valmistettu keitin pitää ne tehokkaasti.
Teekannu-kannu
Ideaalinen kannu, jolla valmistat suuren kannullisen jääteetä tai hedelmäistä vettä tai jossa voit ihailla teekukkasi kukintaa.Valitse se, jonka kannessa on ruostumattomasta teräksestä valmistettu suodatin, se pidättää teepalat ja hedelmänpalat, kun kaadat suosikkijuomasi.
Mäntäteekannu
Irtoteesi tai yrttiteesi hauduttaminen mäntäteekannussa, joka tunnetaan myös nimellä ”French press”, on lastenleikkiä.
Pane lehdet ja/tai hedelmät teekannuun, täytä se vedellä ja anna hautua. Paina vain suodatinta, jotta painat mahdolliset lehdet ja hedelmät pohjaan, kun haluat lopettaa haudutuksen, tarjoile!”
Ei sinulla ole teekannua tai karahvia, jossa on infuusori tai suodatinkansi? Ei haittaa, yksinkertainen kannu tai kannellinen lasipurkki riittää, jos käytät teetä tai yrttiteepusseja tai jos suodatat lehdet kuppiin käyttämällä hienosilmäistä suodatinta, kuten mug infuser, teesiivilä tai filtre feuille.
Kauanko haudutat kylmähauttamalla erilaisia teelaatuja?
Ns. lauhkeassa vedessä tai huoneenlämmössä, eli suoraan hanasta tai huoneenlämmössä säilytetystä pullosta haudutettaessa valkoista teetä vähintään 30 minuuttia, vihreää teetä vähintään 1 tunti ja mustaa teetä vähintään 2 tuntia.
Jäähdytettyyn veteen haudutettaessa hauduta valkoista tai vihreää teetä 6-8 tuntia, mustaa tai oolong-teetä 8-12 tuntia.
Tarjoile tee sellaisenaan tai haluamiesi lisukkeiden kanssa. Tee säilyy hyvin peitettynä ja jääkaapissa 3-5 päivää.
Syö runsaasti vettä sisältäviä hedelmiä ja vihanneksia.
Salaatit ovat smoothieiden tapaan hyvä tapa säilyttää nesteytys. Useimmat salaatit sisältävät vähintään 94 % vettä, ja tämä ennen kuin lisäät niihin edes muita vihanneksia. Kun seuraavan kerran teet salaattia, lisää siihen selleriä, tomaatteja, paprikaa ja porkkanoita.
Jotkut hedelmät ja vihannekset sisältävät paljon vettä terveyttä edistävien ravintoaineiden lisäksi. Vesimeloni, mansikat, cantaloupe, persikat ja ananakset ovat hedelmiä, joissa on paljon vettä. Runsaasti vettä sisältäviä vihanneksia ovat esimerkiksi kurkut, lehtivihannekset, retiisit, selleri, kesäkurpitsa ja tomaatit.
Kun suunnittelet aterioita, jätä pois kuivat, hiilihydraattipitoiset ruoat, kuten pasta. Valitse kesäkurpitsanuudelit ja muut kurpitsat tai porkkanat, jotka sisältävät noin 95 % vettä. Yhdistettynä tomaattikastikkeeseen, joka sisältää yleensä noin 90 % vettä, tämä ateria on todellinen nesteytys- ja terveyspotku.
Pysy sisällä, kun on liian kuuma
Helteisinä päivinä pysyttele sisällä viileässä ympäristössä. Jos kotona ei ole ilmastointia, kokeile kauppakeskusta, elokuvateatteria tai julkista kirjastoa. Vältä altistumista auringolle, erityisesti kello 10 ja 14 välillä, jolloin auringonsäteet ovat voimakkaimmillaan. Suunnittele ulkoilu aikaisin aamulla tai illalla.
Pukeudu sään mukaan
Pukeudu kevyisiin, väljiin vaatteisiin, jotka antavat ihosi hengittää. Tummat värit imevät lämpöä, joten suosi vaaleita sävyjä. Käytä auringossa leveälimaista hattua, jotta pää pysyy viileänä, ja käytä aurinkovoidetta välttääksesi auringonpolttamia, jotka voivat nostaa ihon lämpötilaa ja estää sinua pysymästä viileänä.
Varo nestehukan merkkejä
Jos joku perheestäsi on sairas, kiinnitä huomiota siihen, kuinka paljon hän pystyy juomaan, erityisesti pienet lapset ja vanhukset. Kaikkien, joilla on kuumetta, oksentelua tai ripulia, tulisi juoda runsaasti nesteitä.
Varo näitä kuivumisen merkkejä:
- Tavanomaista tummempaa virtsaa
- Virtsaamisen puuttuminen säännöllisestä veden juomisesta huolimatta
- ./li>
- lihaskramppeja
- haisevaa hengitystä
- väsymystä
- kuumetta tai vilunväristyksiä
Karkkien himo - Suupielet/iho kuivuvat
- Nopea sydämen syke
- Järsyttävyys
- Hämmentyneisyys
- Laimeus
.
Niin, tiedät (melkein) kaiken kylmän infuusion hyödyistä!
(1)Yang, Deng-Jye; Hwang, Lucy Sun; Lin, Jau-Tien: ”Effects of different steeping methods and storage on caffeine, catechins and gallic acid in bag tea infusions” (Eri haudutusmenetelmien ja säilytyksen vaikutukset kofeiiniin, katekineihin ja galliinihappoon pussiteetä sisältävässä teetä sisältävässä infuusiojuomassa), Journal of Chromatography, A, 1156 (2007), S. 312–320.