Miten käytän valurautaista teekannua?

Valurautaisen teekannun käyttäminen

Valurautainen teekannu, historiasta ja perinteistä kumpuava esine, on kestänyt aikaa ja siitä on tullut trendikäs väline teen valmistukseen. Mutta miten valurautaista teekannua käytetään oikein?

Tietääksesi, että jotta valurautainen teekannu kestää, sinun on käytettävä sitä käyttötarkoitukseensa eli teekannuna tai vedenkeittimenä. Ennen kuin siis tiedät, miten valurautaista teekannua käytetään, kannattaa kysyä itseltäsi, miksi käyttää valurautaista teekannua?

Miksi käyttää valurautaista teekannua

Valurautaista teekannua ei pidä sekoittaa valurautaiseen kattilaan. Valurautaista teekannua käytetään teelehtien, irtoteiden tai pusseissa olevien, hauduttamiseen ja teesekoituksen lämmön säilyttämiseen pitkään. Se on nykyaikainen johdannainen esi-isien tetsubinista, joka puolestaan on tarkoitettu veden lämmittämiseen teen valmistusta tai huoneen kostuttamista varten.

Emaloitu valurautainen teekannu : Kyusu Tetsubin

Valurautaisen teekannun sisäpuoli on useimmiten peitetty suojaavalla emalikerroksella. Tämä eristävä kerros estää veden ja valuraudan välisen vaihdon ja suojaa sitä ruostumiselta. Se mahdollistaa myös sen, että tee voidaan hauduttaa suoraan teekannussa ilman, että valurauta, joka on luonnostaan hieman huokoinen materiaali ilman emalia, siirtää tai muistaa makuja.

Japanilainen valurautainen teekannu

Valurautaisia teekannuja on kaikkia laatuja ja kaikkia hintoja. Käytä emaloitua valurautateekannua täysin turvallisesti valitsemalla perinteinen japanilainen valmistus hyvämaineisessa valimossa. Oigen, Iwachu, Wazuqu, nämä japanilaiset valmistajat takaavat vertaansa vailla olevan laadun ja käyttöturvallisuuden. Seuraa opasta valinnan helpottamiseksi.

Japanilainen valurautainen teekannu

Valurautaisen teekannun edut

Tee pysyy kuumana

Miksi käyttää valurautaista teekannua? Ennen kaikkea siksi, että valuraudalla on poikkeukselliset lämpöominaisuudet. Valurautaisessa teekannussa valmistettu tee pysyy siksi kuumempana pidempään kuin esimerkiksi lasi- tai posliiniteekannussa, ja tämä saman kapasiteetin teekannussa.

Teekannu mustalle teelle, rooibos- ja yrttiteetä varten

Valurautainen teekannu sopii erinomaisesti mustan teen hauduttamiseen ja yrttiteiden valmistamiseen, jotka vaativat korkeaa veden lämpötilaa, 80-100 °C:n lämpötilaa. Se sopii myös erinomaisesti rooibos-teen hauduttamiseen, varsinkin kun valurautaisessa teekannussa on yleensä irrotettava ruostumattomasta teräksestä valmistettu haudutuskori, jossa on hieno siivilä.

Herkempien vihreiden, valkoisten ja keltaisten teelaatujen hauduttamista varten sinun on valittava vesi, joka lämmitetään vedenkeittimessä, jossa on lämpötilan säätö, tai säädettävällä lämpötilalla varustetussa vedenkeittimessä. Tämä varotoimi estää lehtiä kypsymästä ja denaturoitumasta veden liiallisen kuumuuden vuoksi.

Ainut haudutus, jota kannattaa välttää valurautaisessa teekannussa? Se, joka sisältää happamia hedelmäpaloja, sillä pitkäaikainen happamuus voi vahingoittaa emalia.

Miten valurautaista teekannua käytetään

TÄRKEÄÄ: Älä kuumenna vettä suoraan valurautaisessa teekannussa äläkä käytä valurautaista teekannua liedellä, tulella tai mikroaaltouunissa.

Valurautaisen teekannun ensikäyttö

Voit täyttää uuden valurautaisen teekannun kiehuvalla vedellä 2 tai 3 kertaa ennen kuin käytät sitä ensimmäistä kertaa ja heittää sitten vesi pois.

Valurautaisen teekannun käyttösäännöt

1) Kiehauta vesi kattilassa tai vedenkeittimessä

2) Kaada teekannuun 1 cm kiehuvaa vettä ja ravista sitä varovasti niin, että vesi koskettaa reunoja.

3) Heitä vesi pois

Tämä tehdään juuri ennen teelehtien laittamista, jotta ne hyötyvät lempeästä kosteasta lämmöstä.

4) Kiehauta vesi (mieluiten vähämineraalista tai suodatettua) haluttuun lämpötilaan sen mukaan, mitä teetä haluat valmistaa (mieti vedenkeitintä, jossa on lämpötilan säätö tai säädettävän lämpötilan vedenkeitintä)

5) Laita teelehdet ( 2-2,5 g eli lusikallinen kupillista kohti) ruostumattomasta teräksestä valmistettuun suodattimeen, jos kyseessä on irtotee, ja laita sitten teekannuun, tai laita teepussi suoraan teekannuun ja kaada vesi teekannuun

./p>

6) Anna hautua sopivan ajan valmistettavasta teestä riippuen (noudata teetoimittajasi ohjeita)

7) Poista haudutin haudutuksen lopettamiseksi ja nauti lopuksi!

Vaikka valurautainen teekannu ei kestä suoraa lämpöä emalipinnoitteen vaurioitumisen pelossa, sen voi asettaa teekannun lämmittimeen. Tämä astia tuottaa hyvin hellävaraista, etäisempää lämpöä ja auttaa pitämään teen lämpötilan pidempään.

Valurautaisen teekannun käyttö

Miksi käyttää valurautaista vedenkeitintä

Valurautaista vedenkeitintä käytetään veden lämmittämiseen suoraan lämmönlähteellä.

lasittamaton valurautakattila : Tetsubin

Valurautakattila, joka tunnetaan myös nimellä tetsubin, on valmistettu raa’asta valuraudasta ilman emalipinnoitetta. Kiehumisprosessin aikana rautahiukkaset siirtyvät veteen ja rikastuttavat sitä vähitellen biologisesti käyttökelpoisella raudalla. Saadakseen merkittävän rautalisäyksen veden on kiehuttava tetsubinissa noin 30 minuuttia. Valurauta imee myös osan veden kalkista, mikä antaa vedelle miedomman ja makeamman maun.

Jos valmistat infuusion suoraan vedenkeittimessä, sen väri muuttuu tummemmaksi (normaali vaaraton reaktio).

Tetsubin Iwachu

Suositamme sekä valurautaisissa teekannuissa että vedenkeittimissä valitsemaan laadukkaan valmistuksen. Tässä on esimerkiksi arvostetun japanilaisen valimon valmistaman Iwachu-valurautakattilan valmistusprosessi:

Valurautaisen vedenkeittimen edut

Vaikka valurautaista vedenkeitintä ei ole tarkoitettu teen keittämiseen, laadukkailla tetsubineilla on monia etuja muutakin kuin pelkkä väline veden lämmittämiseen.

Vihreän teen valmistaminen

Tetsubin on täydellinen väline vihreän teen valmistamiseen yhdessä laadukkaan saviteekannun, kuten Tokoname-saviteekannu. Tämä yhdistelmä mahdollistaa vihreän teen täyden potentiaalin esille tuomisen.

Kaikenlaisiin renkaisiin sopiva vedenkeitin

Valurautaista vedenkeitintä voi käyttää kaikilla lämmönlähteillä, jopa induktiolla, kunhan pohja on tasainen ja halkaisijaltaan riittävä.

Juoman sisältämä biosaatavissa oleva rauta

Vaikka voit käyttää tetsubinin vettä heti, kun se on kiehunut vedenkeittimessä 1 minuutin ajan, on suositeltavaa antaa veden kiehua 30 minuuttia, jotta voit hyötyä merkittävän veden rautarikastumisesta. Varmista, että vedenkeitin on tarpeeksi täynnä, jotta se ei kuumene tyhjäksi.

Kestävä valurautainen vedenkeitin

Oikein hoidettuna laadukas valurautainen vedenkeitin on esine, joka säilyy kanssasi koko elämäsi ajan ja jonka voit siirtää jälkeläisillesi.

Perinteisen vihreän teen valmistuksen symboliikka

Valurautaisella vedenkeittimellä on esteettisen arvonsa lisäksi symbolista arvoa. Esivanhempien kattilan muodossaan tetsubin on ”rauhallisen elämän” perikuva, joka antaa teen valmistukselle ikivanhan rituaalin juhlallisuuden. Tetsubinia käytetään perinteisesti veden lämmittämiseen matcha-teen valmistusta varten japanilaisessa teeseremoniassa, Cha No Yu.

Miten valurautaista vedenkeitintä käytetään

Ensimmäinen kerta, kun käytät tetsubinia

  Kun käytät tetsubinia ensimmäistä kertaa, sinun tulee keittää vesi ja heittää se pois, ja toistaa prosessi useita kertoja. Tämä poistaa uuden vedenkeittimen hajun. Jos tämä vaihe ei poista hajua kokonaan valurautaisesta teekannusta, laita kiehuvaan veteen muutamia teelehtiä tai inkivääriä. Näillä luonnollisilla ainesosilla on antioksidanttisia ominaisuuksia, ja ne suojaavat raudan pintaa ja poistavat samalla uuden valurautaisen vedenkeittimesi hajun.

Säännöt valurautaisen vedenkeittimen käyttämiseen

1) Yksi tärkeimmistä säännöistä, joka on hyvä muistaa? Älä koskaan kuumenna tyhjää vedenkeitintä, sillä vaarana on, että se vahingoittuu tai jopa aiheuttaa halkeamia.

2) Kun kiehautat vettä useita kertoja, jäytä pieni määrä kuumaa vettä teekannuun ennen kuin lisäät lisää kylmää vettä. Kylmän veden lisääminen kuumaan teekannuun saattaa aiheuttaa valuraudan kutistumisen ja halkeamisen.

3) Perinteisesti käytettiin hiilihiilikattiloita, jotka eivät aiheuttaneet ruostetta aiheuttavaa kosteutta ulkona, mutta nykypäivän teen ystävät joutuvat tyytymään kattiloihin.strong>puuhellojen, sähkölevyjen ja vitrokeraamisten kanssa.

valurautakattila puulämmöllä

4) Sekä kaasu- että induktioliesi voidaan käyttää turvallisesti, mutta jälkimmäisessä tapauksessa kannattaa asettaa lämpö alhaisemmalle tasolle kattilan suojaamiseksi ja sen käytön pidentämiseksi. Jos induktioliedellä kuumennetaan kovalla lämmöllä, tetsubin voi haurastua ajan myötä ja jopa murtua. Näiden nykyaikaisten lämmönlähteiden käyttö synnyttää myös vesihöyryä, mikä aiheuttaa ruosteen muodostumista teekannun pohjalle. Tämä on täysin normaalia ja vaaratonta. Jos kuitenkin haluat poistaa ulomman ruosteen esteettisistä syistä tai jos sitä on kertynyt liikaa, voit käyttää vihreää teetä, joka, varoitan sinua, tummentaa hieman vedenkeittimesi väriä.

5) Älä hankaa tetsubinin sisäpuolta ja vastusta yleistä neuvoa öljytä se. Ajan myötä muodostuu mineraalien muodostama valkoinen patina, jota ei pidä poistaa.

5) Lopuksi, älä koskaan jätä vettä liian pitkäksi aikaa vedenkeittimeen, äläkä anna veden jäähtyä sen sisällä, mikä nopeuttaa ruosteen muodostumista.

Valurautainen teekannu ja ruoste

Ruosteesta puheen ollen, valurautaiseen teekannuusi kehittyy ruostetta ajan ja käytön myötä. Tämä on väistämätön ja luonnollinen ilmiö, vaikka kyseessä olisi japanilaisvalmisteinen valurautakannu, joka on suojattu valmistuksen aikana Kamayaki-tekniikalla.

Kamayaki-tekniikka

Valurauta, joka on tavallisesti altis ruostumiselle (chūtetsu, 鋳鉄), poltetaan hiilellä korkeassa lämpötilassa (800 °C). Tämä poltto muodostaa sisäpinnalle hapettuneen kerroksen, joka estää ruostetta asettumasta. Erityisesti hapettunut ja aktivoitu valurauta saa näin luonnollisen suojan ruostetta vastaan.

Ruostunut valurautakattila

Ruostuneessa rautakattilassa oleva vesi on turvallista juoda. Japanissa joihinkin perinteisiin resepteihin on jopa lisätty ruosteinen naula lisäämään ruokiin väriä. Silti ruoste kannattaa poistaa sitä mukaa kuin sitä kertyy, sillä se heikentää lopulta valurautaa ja vähentää teekannun kestävyyttä.

Ruosteen poistaminen valurautakattilasta

Poistaaksesi ruostetta valurautakattilasta, kiehauta infuusio vihreää teetä. tai oolongia, joka on valmistettu teekannussa tai suoraan vihreän teen lehdet vedessä ja anna sittenseoksen jäähtyä teekannussa. Nämä luonnolliset antioksidantit vähentävät ruostetta ja antavat sisäpuolelle tummemman värin.

ulkopuoliseen ruosteeseen voit käyttää pehmeää liinaa ja nestemäistä vihreää teetä. Voit myös nuorentaa tällä menetelmällä kiiltävää lakkapintaa ja pitää teekannun uudenveroisena.

Oikein hoidettuna tetsubin voi kestää eliniän. Näistä vedenkeittimistä on määrä tulla perhekalleuksia, jotka siirtyvät sukupolvelta toiselle.

Löydä täydellinen artikkeli, joka on omistettu valurautaisten tetsubiinien ja teekannujen hoidolle

Théières en Fonte

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *