Kiinalainen teepalvelu: Miksi ja miten valita?

Teellä (茶) on useita vuosituhansia vanha historia, ja se on Kiinassa muutakin kuin pelkkä juoma, se on sosiaalinen ja kulinaarinen instituutio. Tee on keskeinen osa kiinalaista arkielämää, ja sitä juodaan koko päivän ajan sekä kotona että työpaikalla. Teetä, erityisesti kuuluisaa teetä, saatetaan nauttia myös satunnaisesti teehuoneessa tai antaa lahjaksi jollekin kunniakkaalle henkilölle.

Vaikka länsimaissa teenjuojat ovat tottuneet hauduttamaan teelehdet vain kerran, Aasiassa useiden haudutusten käytäntö on hyvin suosittu. Itse asiassa juuri moninkertaisten haudutusten maistelun ympärillä on Gong Fu Cha, kiinalainen teenvalmistusrituaali, jota suositaan parhaiden lajikkeiden juomisessa.

Tämä maistelutapa selittää kiinalaisen teesetin tärkeimmän ominaisuuden: sen pienen kapasiteetin. Seuraavassa on lyhyt katsaus nykyisiin kiinalaisiin teesarjoihin, jotta voit tehdä oikean valinnan.

Millainen kiinalainen teekannu millekin teelle?

Kiinalaiset pitävät erittäin tärkeänä sitä, millaista teesarjamallia he käyttävät suosikkijuomansa valmistuksessa. Teesetti vaikuttaa materiaalin luonteesta riippuen teen makuun ja aromiin. Siksi ennen teesetin valintaa on hyvä tietää, millaista teetä useimmiten valmistat. 

Millainen teekannu vihreälle ja valkoiselle teelle?

Vihreän tai valkoisen teen juomiseen sopii parhaiten keraaminen teekannu ilman muistia (posliini, savi ilman muistia, kivitavaraa tai lasitettua savitavaraa) tai lasinen teekannu, sillä ne eivät todennäköisesti ime herkkiä aromeja.Hauraat teet, kuten vihreä tee, varhaisvihreä tee, valkoinen tee, keltainen tee ja muotoillut teet (teepallot tai teekukat) vaativat maltillisen haudutuslämpötilan.Keraaminen ja lasi ovat materiaaleja, jotka kunnioittavat niiden haurautta.

Miten mustaa teetä juodaan?

Musta tee, jota Kiinassa kutsutaan punaiseksi teeksi haudutuksen värin vuoksi, vaatii korkean haudutuslämpötilan. Siksi kaikenlaisia teekannuja voi käyttää, mutta hyvin lämpöä säilyttävät materiaalit ovat sopivampia. Valurautainen emaloitu teekannu tai kivitavarateekannu ovat siis erinomaisia valintoja.

 Kokolehtiset mustat teet on helppo valmistaa gaiwanissa tai pienessä teekannussa, jossa ei ole haudutuskoria, riittää pelkkä suodatin joka on integroitu nokan eteen.

Oolong-teen juominen

Oolong, tai wulong, tee on puolifermentoitua teetä jota kutsutaan myös siniseksi tai sinivihreäksi teeksi.Oolongit erotetaan toisistaan kevyesti hapettuneista (10-30 %) ja voimakkaasti hapettuneista (40-70 %) ooloneista. Aromit kehittyvät hapettumisasteen mukaan, ja ne vaihtelevat vihreän teen kukkaisista ja makeista sävyistä voimakkaasti hapettuneiden teiden puumaisempiin ja hedelmäisempiin sävyihin.

Voidakseen vapauttaa kaikki arominsa wu-long-tee hapettumisasteesta riippumatta se on haudutettava korkeassa lämpötilassa, joka on usein lähellä kiehumista (95 °C). Vaikka kaikenlaiset teekannut voivat sopia, suosittelemme kuitenkin savi-, kivi- tai valurautateekannua, jolla on erinomaiset lämpöominaisuudet. 

Jos haluat tutustua erilaisiin oolongteelaatuihin, suosittelemme valmistamaan ne keraamisessa gaiwanissa joka tarjoaa neutraalin ympäristön kokeilujen valmistamiseen.

GaiwanJos rajoitut vain yhteen oolong-luokkaan, voit investoida Yixingistä, kuuluisasta kiinalaisesta muistisavesta valmistettuun teekannuun, joka sopii täydellisesti maisteltavaksi Gong Fu Chassa. Kun valitset Yixing-teekannua suosikkioolongillesi, ota huomioon lehtien muoto, sillä teekannun muodon pitäisi antaa lehtien laajentua täysin. Mitä pienempi teekannu, sitä keskittyneempiä aromit ovat! 

Pu Erh -teen juominen

Kuuluisa kiinalainen tumma tee  (Pu Erh -tee ja Yunnan -tee) voidaan valmistaa klassisessa teekannussa. varustettuna integroidulla suodattimella tai yhdistämällä se lehtisuodattimen tai teesiivilän kanssa, joka asetetaan teekupin tai kannun päälle.

Teekannu ilman muistia suositellaan uusien teiden löytämiseen: valurautaiset teekannut ja lasitetut keraamiset (kivitavaraa, posliinia, savitavaraa). Näistä muistamattomista materiaaleista kivitavarasta ja valuraudasta valmistetut teekannut ovat sopivimpia, koska niissä käytetään korkeita valmistuslämpötiloja.

Pu Erh -teen nauttimiseksi perinteisellä tavalla suositellaan käytettäväksi gaiwania, kuuluisaa kiinalaista kannellista teekannukuppia, tai Yixing-saviteekannua. 

Gaiwan vs. Yixing-teekannu

Kivi- tai posliininen gaiwan ei vaikuta teen makuun. Voit siis valmistaa siinä minkä tahansa haudutuksen muistamatta makuja. Gaiwania kannattaa siis suosia, jos pu erh -teen maistelu on sinulle uutta.

Jos taas valitset Yixing-teekannun, sinun on varattava yksi teetyyppi jokaiseen teekannuun (esimerkiksi yksi kypsälle pu erhille ja yksi raa’alle pu erhille). Tämä johtuu siitä, että Yixingin savi on kaksin verroin huokoista, jolloin tee voi hengittää ja säilyttää arominsa haudutuksen aikana. Yixing-savesta valmistettu teekannu rikastuttaa teetä ajan myötä, joten se on sovitettava siihen valitun teetyypin mukaan. Riippumatta siitä, minkälainen pu-erh teet on tarkoitettu saviteekannulle, suosittelemme paksuseinäisempiä teekannuja tummemmille teelaaduille, sillä ne säilyttävät korkeat lämpötilat paremmin. Muista lämmittää teekannu kuumalla vedellä ennen teen valmistamista varmistaaksesi maksimaalisen lämmön säilymisen !

Katsele rohkeasti artikkelia, joka auttaa sinua valitsemaan saviteekannun.

Kuten olet varmasti huomannut, valitsemasi teekannun tyyppi ei ole merkityksetön. Jos kuitenkin haluat antaa kiinalaisen teesetin etkä tiedä lahjansaajan makua tai jos haluat vaihdella nautintoja ja käyttää kiinalaista teesettiäsi eri teetyyleihin, valitse monipuolinen keraaminen teesetti, kuten posliini tai kivitavaraa.

Kiinalaisen teesetin koostumus

Gong Fu Cha -teetarjoilu

Traditionaalinen kiinalainen teesetti on tarkoitettu maisteluun Gong Fu Chassa. Siihen kuuluu vähintään yksi pieni teekannu, jonka tilavuus on 100-400 ml, ja pieniä kuppeja, joiden tilavuus on 30-100 ml. Tähän voidaan lisätä erilaisia lisävarusteita:

  • kannu, jonka tilavuuden on oltava vähintään yhtä suuri kuin teekannun. 
  • teekannu
  • suuri kulho tai teevene
  • teetarjotin säiliöllä tai ilman
  • teetyökalukannu
  • teetyökalut:

Kiinalainen teetarjoilu länsimaiseen maisteluun

.Voit olla varma, että jos haluat nauttia kauneudesta ja kokemuksesta kiinalaisista teesarjoista länsimaiseen maisteluun, on olemassa myös erinomaisia teesarjoja, joissa on suurempi kapasiteetti. Tämäntyyppinen tarjoilu koostuu yleensä suuresta teekannusta, jossa on ruostumattomasta teräksestä valmistetun suulakkeen tai haudutuskorin eteen integroitu rei’itetty suodatin, ja siihen sopivista kupeista

Chinese Tea Service Large Teapot

Matkateepalvelu

Teepalvelun polku voi johdattaa moniin kohteisiin. Mukanasi matkan varrella perinteinen kiinalainen teepalvelu muuttuu nomadiseksi, ja se voidaan kuljettaa mukana nerokkaissa kovissa koteloissa tai laukuissa.

Matkateesetti

Katsotaan nyt tarkemmin erilaisia kiinalaisia teesetin materiaaleja joihin saatat törmätä :

Kiinalainen keraaminen teesetti – paras väline teen valmistukseen

Keramiikka edustaa ensisijaista materiaalia, jota käytetään kiinalaisten teesettien valmistuksessa. Niiden monimuotoisuus ja kauneus ovat vertaansa vailla, ja ne ovat Gong Fu Cha:n paras valinta teen valmistukseen. Kiinalaisia teesarjoja on valmistettu savesta, posliinista ja kivitavarasta.

Keraaminen kiinalainen teesetti

Kiinalainen saviteesetti – teesettien kuningas

Yixing-teekannu

Keraamisista teesarjoista kiinalaiset pitävät Yixingin violetista savesta valmistettuja teekannuja sopivimpina teen keittämiseen. Tämän saven huokoisuus antaa teekannulle ainutlaatuisen kyvyn säilyttää teen aromit samalla kun se imee itseensä pienen määrän tanniineja joita se vapauttaa myöhempien haudutusten aikana, ilmiö, jota kutsutaan nimellä  ”culottage”. 

Yixing-teesetti

Ja vaikka Yixing-savi on eduksi itse teen valmistuksessa ja siksi teekannun materiaalina, sen edut eivät ole yhtä kiinnostavia kuppien tai kannujen kokoonpanossa. Siksi on olemassa vain vähän teesarjoja, jotka on valmistettu kokonaan Yixing-savesta.

 Saviteeastiasto

Suositamme tästä syystä, että luot Yixing-teetarjoilusi valitsemalla erikseen laadukkaan Yixing-saviteekannun ja loput tarjoilusta posliinista tai lasista: kannu, kulho, kupit. teetarjotin puusta, keramiikasta tai jopa valuraudasta voi täydentää teetarjoilua Gong Fu Cha:lle.

Teetarjotin

Kiinalaiset posliiniset teesarjat – yleisimmin käytetyt

Posliini on epäilemättä  yleisimmin käytetty keramiikka kiinalaisten teesarjojen valmistuksessa. Kiinalainen posliini ei ainoastaan nauti maailmanlaajuista mainetta, vaan sen pitkät käyttöperinteet asettavat kiinalaisen posliinisen teeservicen maan jokaisen kotitalouden sydämeen.

Posliini on neutraalia ja kestävää keramiikkaa, ja sitä esiintyy useissa eri muodoissa: kovaa, pehmeää, Bone China-, celadon-, riisinjyvä-, maalattua, lasitettua tai lasittamatonta posliinia. Vaikeinta on valita tyylien ja kuvioiden joukosta!

Miksi valita kiinalainen posliininen teetarjoilu?

  • Posliini on sileää keramiikkaa, joka kestää kuumuutta, korroosiota, naarmuja ja happamuutta
  • Se on neutraalein keramiikka. Koska siinä ei ole muistia, posliinista teeservikettiäsi voi käyttää kaikille haudutetuille löydöksillesi
  • Posliini on helposti puhdistettavaa keramiikkaa

Kiinalainen posliininen teesetti

Kiinalainen kivitavarateesetti – monipuolisin teesetti

Kivitavaraa on erittäin korkeissa lämpötiloissa poltettu keramiikka, joka antaa sille lujuutta ja hyvän lämmönkestävyyden.

Glaseroimaton kivitavaratee teesetti

Valitsemalla lasittamattoman kivitavarateekannun voit hyödyntää sen karheaa sisäpintaa teekannun kattilointiin, jolloin teen tanniinit laskeutuvat vähitellen seinämiin. Voit myös puhdistamalla jokaisen maistelun välillä käyttää teekannua eri teelaaduille, sillä kivitavarasta valmistettu keramiikka ei muista. 

Glasitettu kivitavarateeannos

Lasituksella tai lakkaa, joka on eri pensaiden mehusta peräisin olevaa puoliksi nestemäistä hartsia on emaloitujen ja lakattujen teesarjojen etuna monia etuja. Sen lisäksi, että ne kestävät hyvin lämpöshokkeja, korroosiota ja happamuutta ja että emali lisää niiden monikäyttöisyyttä, kun sitä levitetään teekannun sisäpuolelle, ne ovat myös taiteellisesti korkealaatuisia, kun niitä koristavat upeat käsin maalatut kuviot.

Gong Fu Cha Tea Set

Lasiset teesetit – visuaalista kauneutta ja monipuolisuutta

Lasista, läpinäkyvimmästä ja neutraalimmasta saatavilla olevasta materiaalista, valmistetun teesetin avulla voit arvostaa paremmin teen haudutusprosessia ja kaikkia valmistamiasi teetä. Lasi on suhteellisen edullista ja helppo muotoilla.

Mutta tämäntyyppisen teesetin kaksi suurinta haittaa ovat sen hauraus ja huonot lämpöominaisuudet. Et siis pysty pitämään haudutustasi kuumana kovin pitkään, ja vaarana on, että sormesi palavat, kun käsittelet kuppeja.

Välttääksesi nämä haitat harkitse teesarjaa, jossa on kaksoisseinämäiset lasikupit!

Kaksiseinäinen lasinen teesetti

Metallinen teesetti – vanhin

Kiinassa metallinen teesetti on yksi vanhimmista kotitaloustavaroista. Nykyään se on kuitenkin lähes unohdettu. Kuparisten ja pronssisten teesarjojen kauneus ei korvaa niiden monikäyttöisyyden puutetta ja hankalaa huoltoa.

Kiinalaisia teesarjoja voi löytää myös valuraudasta tai hopeasta, joita Kiinassa ei käytetä yleisesti. Valurautaista teekannua käytetään Kiinassa useimmiten lasittamattomana vedenkeittimenä. Nykyaikaista versiota, jossa on emaloitu sisus, käytetään lähinnä lännessä.

Miksi valita kiinalainen teesetti?

Moninkertaiset teeannokset

Kiinalaisen teesetin pääasiallinen käyttötarkoitus on moninkertaisten teeannosten valmistaminen. Pienikokoinen, 100-300 ml:n teekannu on suositeltava, jotta teetä voidaan hallita paremmin. Kun olet valinnut kiinalaisen teesetin, tutustu maistamisen taiteeseen Gong Fu Cha avulla.

Moninkertaisten haudutusten edut

  • Jokainen haudutus antaa sinulle mahdollisuuden löytää samasta teestä hieman erilaisen maun. Näin voit kokeilla monenlaisia makuja samoilla lehdillä.

  • Teiinipitoisuus laskee jokaisen haudutuksen myötä, jolloin voit nesteyttää ilman, että imeytyy liikaa teiiniä

  • .Valmistamalla useita infuusioita voit ottaa aikaa teen kanssa ja jakaa tuntemuksiasi 

  • Voit ottaa kaiken irti jokaisesta teeannoksesta. Laadukkaalla teellä on hintansa, joten voit yhtä hyvin ottaa siitä kaiken irti

Pikahauttaminen

Pikahauttamista käytetään valmistettaessa teetä Gong Fu Cha -tapahtumassa, mutta sitä voidaan käyttää myös päivittäin kaikenlaiseen teehen.

Pikahauttamisen edut

Tietyistä teelaaduista (pu erh, wulong) uuttuvat aromit ja tanniinit nopeasti tämäntyyppisen haudutuksen aikana, mikä on yleensä niiden etu. Teekannu kannattaa valita pienen tilavuuden (80-200 ml) omaavaksi teekannuksi, joka voidaan tyhjentää nopeasti, jolloin voit paremmin hallita haudutusaikaa. Suosittelemme valitsemaan keraamisen (posliini, savi tai kivitavarat) teekannun lasin sijaan, sillä se säilyttää vähemmän lämpöä.

Pikateeveden valmistaminen

  • Käytettävä teemäärä on suurempi kuin tavanomaisessa haudutuksessa (4-8 g teetä 100 ml:aan vettä).

  • veden tulee olla mahdollisimman kuumaa, lähellä kiehuvaa.

  • jos teelehdet ovat pölyisiä (erityisesti jotkin puerhit), ne on pestävä ensimmäisellä pikataipaleella, joka heitetään pois.

  • aukaise teekannun kansi, kaada vesi sisään, sulje teekannun kansi ja tyhjennä teekannu välittömästi kannuun, kulhoon tai kuppeihin. Ensimmäisen haudutusajan tulisi olla mahdollisimman lyhyt lukuun ottamatta tiettyjä puristettuja tai rullattuja teelaatuja joiden ensimmäisen haudutusajan tulisi olla pidempi, jotta lehdet avautuvat.

  • Seuraavissa haudutuksissa voit lisätä haudutusaikaa muutamasta sekunnista minuuttiin tai pitää haudutusajan hyvin lyhyenä, jos haluat.

Se on siinä! Tiedät nyt, miten (ja miksi!) kannattaa valita kiinalainen teesetti, jotta voit nauttia teestäsi. Löydä koko mallistomme!

    Leave a Reply

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *