Keraamisen teekannun valmistuksen taito!

Teekannu on poikkeuksellisen monipuolinen väline ja vaikea esine valmistaa. Se voidaan valmistaa valuraudasta, lasista, kuparista, ruostumattomasta teräksestä, hopeasta ja tietysti savesta. 

 Saviteekannua kutsutaan myös keraamiseksi teekannuksi, ja sitä voi olla erilaisia valmistus- ja polttoprosessista riippuen. Jos haluat tietää kaiken keraamisesta teekannusta, seuraa opasta! Tässä artikkelissa tarkastelemme tarkemmin, miten käsityönä valmistettu keraaminen teekannu valmistetaan.

Käsityönä valmistettu teekannu

Teekannun valmistamisen opettelu on haaste keraamikoille. On niin monia huomioon otettavia elementtejä: teekannun nokka, kahva, kansi, kannen nuppi. Mutta koska keraamisen teekannun tekemisen opettelu on haaste, se on myös hyvin palkitsevaa.

Kun ostat käsityöläisen teekannun, jonka on tehnyt käsityöläisruukuttaja, ostat muutakin kuin pelkän esineen.

Ostat tuntikausia työtä, kokeiluja, kokeiluja ja epäonnistumisia. Et osta vain esinettä, vaan pienen palan sydäntä ja sielua, pienen palan elämää, ja ennen kaikkea kannustat käsityöläistä jatkamaan sitä, mistä hän on innostunut.

käsityöläisten teekannu

Keramiikan teekannun valmistamista pidetään tärkeänä askeleena monille keramiikkaa opetteleville, ja se esitetään usein älyllisenä haasteena. Vaikka jotkut pelkäävät ja kamppailevat ensimmäisen teekannun valmistamisen kanssa, teekannun valmistaminen helpottuu ja muuttuu hauskemmaksi, kun etenet. Teekannun valmistaminen on sekä kolmiulotteisen rakenteen suunnittelua että teekannun pinnan toiminnan, mittasuhteiden ja koristelun tutkimista. 

Terrakotta-teekannu 

Keramiikka- eli saviteekannun valmistamiseen tarvitaan ennen kaikkea savea. Kaikki eivät tietenkään ole samanlaisia.

Kullakin maalla on oma suosikkisavensa teekannujen valmistukseen, esimerkiksi Kiinassa on tunnetuinta Yixingin savi, Japanissa Tokoname ja Ranskassa Saint-Amand-en-Puisaye. 

Teekannu valmistetaan aina useista osista, jotka on sitten koottava yhteen, mikä tekee siitä monimutkaisen.

Terrakottaesineen valmistukseen on useita tekniikoita: kolombiini, sorvi, nipistely jne.

Katsellaanpa näitä eri tapoja valmistaa käsintehty keraaminen teekannu:

Keraaminen teekannu savenvalajan pyörällä

Kuvat ovat peräisin osoitteesta Giom Von Birgitta

faire une théière en poterie

Teekannun muotoilussa savenvalajan pyörällä käännetään ensin teekannun runko, sitten kansi, sitten nokka ja lopuksi kahva, joka voidaan tehdä pyörällä tai mallintaa.

Keraamisen teekannun runko

Tämä on teekannun tärkein osa. Siihen tarvitaan suurin määrä savea, joka riippuu tietenkin teekannun lopullisesta tilavuudesta, kun otetaan huomioon, että se menettää noin 1/4 alkuperäisestä painostaan kuivauksen ja polton aikana. Keskikokoiseen teekannuun tarvitaan noin 1,5 kg multaa.

boules de terre

Keraamikko  asettaa savipallon savipyörän keskelle. Homogenisoidakseen saven hän aloittaa tekemällä keilasta (joka on fallinen, huvitusta aiheuttava), jonka hän asettaa ja ottaa alas useita kertoja. Pyörän jatkuvan pyörimisliikkeen ansiosta (sähköinen mekanismi tai ompelukoneen tapaan ”käsikäyttöinen” jalkakäyttöinen) on mahdollista veistää haluttu muoto, joka alkaa pallon keskikohdan muotoilusta ja saa lopullisen muotonsa muodostamalla vähitellen savesta ”aaltoja”. Eleiden on oltava kirurgisen tarkkoja, koska savipyörällä ei ole helppoa hallita tätä saven määrää, jotta saadaan homogeeninen muoto.

teekannu pyörällä

Savi on elävää materiaalia, jota on kohdeltava huolellisesti. Muista tehdä irrotus kaulan kohdalta, jotta kansi sopii jälkikäteen.

Keraaminen teekannun kansi

Jotta kansi istuu täydellisesti, sinun on mitattava kaula tarkasti ja sorvattava kansi samana päivänä kuin teekannu, jotta istuvuus on optimaalinen. Saven on tietenkin oltava samaa koostumusta, jotta se reagoi samalla tavalla kuivaukseen ja polttoon.

teekannun kansi

Voidaan myös ensin kääntää kansi ja mitata sen halkaisija kompassilla, jolloin voidaan määrittää teekannun rungon aukon koko.

 teekannun runko ja kansi

Keraaminen teekannun runko 

Kun teekannun runko ja kansi kuivuvat, on teekannun suulakkeen vuoro muotoilla sorvissa.

keraaminen teekannun nokka

Teekannun alapuolen sorvaaminen = Tournassage

Jotta teekannun runko saisi halutun lopullisen muodon ja jotta pohja olisi tasainen, keraamisen teekannun alapuoli leikataan saviveitsellä. Näin jokaiselle teekannulle saadaan hieman erilainen muoto. 

kyusu-size-below

 

Keraaminen teekannu suodattimella

Keraaminen teekannu voidaan varustaa integroidulla maasuodattimella kahdella eri tavalla:

  • Pistetään teekannun runkoon suoraan reiät ja tulla ja asetetaan nokka reikien eteen. Reikien koko ja määrä määräävät suodatuksen laadun.
  • Muotoile erikseen ja lisää pallonmuotoinen keraaminen teesuodatin, joka asetetaan suuttimelle luotuun reikään. Nämä ovat yleensä hienostuneempia ja kalliimpia teekannumalleja 
teekannun runkoon porattu keraaminen teesuodatin

 filtre boule

Keramiikkaisen teekannun kahva tai varsi

Tämä voi olla keraamista kuten teekannu, mutta myös puuta (bambu, veistetty puu), messinkiä,… 

teekannun kahva

Kahvan ympärillä olevaan tiivisteeseen jää usein pieniä työkalujälkiä, jotka ovat käsintehdyn teekannun tunnusmerkki.  

théière manche bois

Teekannun kuivattaminen

Pääosa työstä on tehty. Nyt on aika antaa teekannun kuivua ennen seuraavaa vaihetta: ensimmäistä polttoa

teekannujen kuivaus

Keraamisen teekannun ensimmäinen poltto

Kuivuttuaan raakasavinen teekannu poltetaan ensimmäisen kerran noin 900 °C:ssa. Tämän ensimmäisen polton jälkeen saviteekannua kutsutaan keksiksi, kun taas kivitavarasta ja posliinista valmistettua teekannua kutsutaan dégourdi. 

keraaminen teekannu kuivumassa

Glasitettu keraaminen teekannu

Keramiikkatyypistä riippuen lasitus on enemmän tai vähemmän pakollinen vaihe.

Glasitettu savitiilikannu

Koska toinen poltto tapahtuu myös noin 900 °C:ssa, savitiilikannu pysyisi huokoisena ilman lasituskerrosta. Vesi tihkuisi tällöin teekannun läpi, mikä ei ole, kuten varmasti olet samaa mieltä, tavoitteena, kun valmistetaan keraaminen teekannu. Savitavarateekannu on siis lasitettava.

Glasitettu kivitavarateekannu tai posliiniteekannu

Viimeinen poltto tapahtuu korkeassa, yli 1200 °C:n lämpötilassa, joka tekee teekannusta läpäisemättömän. Kivi- tai posliiniteekannun lasittamisen päätarkoitus on siis koristeellinen. Koristelutekniikoita on monenlaisia, kuten ”Mogaké”-tekniikka, jossa japanilaisten teekannujen (kyusu) pinnan koristeluun käytetään kuivattuja merilevän paloja, tai emalointi eri tekniikoilla: puhaltamalla, kastamalla, sivelemällä…..

théière enamelling

Saviteekannun polttaminen

Jatkuu keraamisen teekannun herkkä toinen poltto. Lasitteille on kaksi mahdollista polttomenetelmää: hapettaminen ja pelkistäminen.

  • Hapettamispoltto on tyypillistä sähköuuneille, vaikka kaasu-uunit soveltuvat hyvin myös tähän polttotyyppiin.
  • Reduktiopoltto on mahdollista vain, jos uunissa on paiston aikana hiilipitoisia aineita (kaasu, puu…), jotka sitovat happea ilmasta, joten sitä on vaikea toteuttaa sähköuunissa. Pelkistävä poltto mahdollistaa laajemman värivalikoiman kehittymisen kivitavaran ja posliinin lasitteissa, kuten raudansininen, kuparinpunainen jne.
toisen polton keraaminen teekannu

 

Keramiikan uunista poistuminen on aina suuri hetki savenvalajalle. Onko jäännösilmakupla rikkonut teekannun? Miten lasitteet ovat reagoineet polton aikana?

théière sortie du four

Tietysti Giomin upeat teekannut löydät Théières Du Monde -verkkokaupasta, jokainen niistä on ainutlaatuinen!

Ranskassa valmistettu teekannu Giom Von Birgitta

Ota videolta selville, miten keraaminen teekannu valmistetaan 

Colombin keraaminen teekannu

Tällä tekniikalla saat teekannun, joka ei varmasti ole yhtä ”täydellinen” kuin pyörällä, mutta täysin ainutlaatuinen keraaminen teekannu.

Savilaatan valmistaminen crusting-koneella

Tämä kone muuttaa savipallosi tasaisen paksuksi laataksi

croûteuse

Mullatun teekannun pohja

savinen teekannun pohja

Kun teekannun pohjan halkaisija on määritetty, on tehtävä harjanteet ja päällystettävä savilaatta reunoilta liimalla, joka on tahnamaisen maan ja veden seos ja joka toimii liimana.

barbotine

Savikaistaleiden leikkaaminen

Savikaistaleet asetetaan vähitellen päällekkäin teekannun rungon muodostamiseksi. Kukin kaistale ”liimataan” naapureihinsa slipillä. Kaistaleiden päällekkäin asettamisessa ja teekannun tasoittamisessa käytetään erilaisia pieniä työkaluja, kuten estèque, savenvalajan paras ystävä, eräänlainen pieni kondiittorin teltta, joka voidaan valmistaa puusta, taipuisasta metallista tai silikonista.

estèquesavenvalajan työkalut

Keraamisen teekannun muotoilu

Teekannu saa vähitellen muotonsa kaistale kaistaleelta. Korkea, pyöreä, litteä, teekannu syntyy kirjaimellisesti sormien alla.


théière au colombin

Teekannun kuivaaminen

Kuten keraaminen teekannu pyörällä, myös pelleteekannusi on kuivattava ennen valmistumista

teekannun kuivaus

Teekannun kansi, suulake, suodatin ja kahva

Kääritään muutamia paloja savilaatasta ja porataan reiät suulakkeeseen, minkä jälkeen muotoillaan teekannun olennaiset osat: kansi, suulake, suodatin ja kahva.

bec de théière

poignée théière

Kuten ruukkupyörän teekannussa, tarvitset kaksi peräkkäistä polttoa, joko lasittamalla tai ilman lasitusta kahden polton välillä, jotta saat toimivan teekannun.

colombin keraaminen teekannu

Miten teekannu tehdään 10 helpossa vaiheessa

Vaihe 1: Kerää työvälineet ja materiaalit

Tee-kannun tekemisen opettelemiseksi tarvitset savea, veitsen, vääntötangon, kuivan sienen, kumi- tai metallikylkiluun, merkintätyökalun, syömäpuikot sekä siveltimiä, leimasimia ja muita koristelutarvikkeita. Jotta voit muotoilla teekannun lautaselle, tarvitset keksistä tai kipsistä valmistetun kupolinmuodon (kuivumisajan säästämiseksi muotin on oltava imukykyinen) ja astian, jossa muotti pysyy paikallaan. Lopuksi on hyödyllistä, että sinulla on pala pahvia teekannun pohjan tukemiseksi, jotta sitä on helpompi siirtää.

Vaihe 2: Avaa lautanen

Valmistele lautas, joka on tarpeeksi suuri teekannun rungolle, pohjalle, kahvalle ja suulakkeelle, riippuen muotin koosta. Koska teekannu rakennetaan joustavista levyistä, levyn paksuuden tulisi olla noin 6 mm. Säästä jäljelle jäänyt savi nupin, tarvittaessa kahvan ja suulakkeen tukien sekä koristeiden tekemiseen.

Vaihe 3: Rungon luominen

Leikkaa laatasta suunnilleen tarpeeksi suuri pala, jotta se peittää muotin. Peitä laatta korotetulla muotilla. Jotta laatta mahtuisi muottiin, voit joko taittaa ylimääräisen saven yli tai leikata tikkuja reunojen ympärille ja liimata reunat takaisin yhteen ja lisätä ohuen kelan vahvistamaan ja paikkaamaan liitosta. Leikkaa ylimääräinen osa pohjasta muotin reunaa apuna käyttäen. Kun painat savea muottiin sopivaksi, älä paina savea sormillasi, vaan naputtele sitä varovasti kuivalla sienellä, kylkiluulla tai kämmenellä. Näin levyn paksuus pysyy tasaisena.

Vaihe 4: Nokan tekeminen

Rullaa ohuempi savilevy pensselin tai syömäpuikon varren avulla putkeksi. Keinuta nokkaa varovasti tasaisella pinnalla, jotta se näyttää tasaiselta ja pyöreältä. Tee nokkia niin monta kuin haluat.

Vaihe 5: Nuppi ja kansi

Nuppi voi olla minkä tyylinen tahansa. Leikkaa kansi kuorimaveitsellä ja tee viilto vinoon niin, että kansi saa tukea ja lepää rungon päällä. Kun leikkaat kannen tällä tavoin vinoon, sinun ei tarvitse lisätä runkoon galleriaa. Kannen voi muotoilla orgaanisesti osoittamaan suuntaa, tai voit tehdä pieniä yhteensopivia merkkejä kanteen ja runkoon sen suuntaamiseksi. Kun olet irrottanut kannen, vedä yksi tai kaksi pientä sanomalehtipaperin kaistaletta rungon päälle, jotta kansi ei tartu runkoon.

Vaihe 6: Kiinnitä nokka

Kannattele nokka runkoa vasten ja merkitse sen ympärille ääriviivat, joihin se kiinnitetään. Aseta nokka sivuun ja tee sitten useita pieniä siivilän reikiä hahmoteltuun alueeseen. Pienet reiät pitävät seinän lujuuden paremmin kuin yksi suuri reikä, mikä vähentää muodon vääntymisen tai halkeilun riskiä. Merkitse merkityt alueet runkoon ja nokkaan ennen asennusta. Työnnä nokka tukevasti runkoon ja varmista, että se on hyvin tiivis. Kiinnittämiseen ei tarvitse käyttää liukastetta tai vettä, sillä savesta tulee liian märkää ja se alkaa luhistua. Myöhemmin sinulla on mahdollisuus lisätä tuki nokan alle, jos olet huolissasi kulmasta.

Vaihe 7: Kahvan tekeminen ja kiinnittäminen

Vääristymien minimoimiseksi on turvallisinta kiinnittää kahva, kun runko on tuettu muottiin, jos mahdollista. Jos kahva on putkimainen rakenne, varmista, että siinä on reikä ilman poistamista varten. Kun kahva on lisätty, on turvallisempaa irrottaa runko muotista.

Vaihe 8: Pohjan kiinnittäminen

Aseta pohja pahvinpalalle, merkitse reuna, johon runko istuu, ja lisää liukua merkittyyn reunaan. Merkitse rungon alareuna, irrota se muotista ja kiinnitä se pohjaan. Puhdista saumat kokoonpanon jälkeen.

Vaihe 9: Yksityiskohdat ja viimeistely

Aseta kannattimet nokan alle ja muokkaa tarvittaessa. Aseta paperinpala tuen ja kahvan tai nokan väliin, jotta se ei tartu kiinni. Tee kanteen pieni tuuletusreikä, jotta nesteet valuvat helpommin. Kiinnitä kannen pohjaan tulppa, jotta kansi ei pääse putoamaan, kun teekannua kallistetaan.

Vaihe 10: Kuivaa koko teekannu hitaasti

Joskus kansi ei sovi paikalleen, jos se on irronnut kuivausprosessin aikana kutistumisen vuoksi. On turvallisempaa antaa koko teekannun kuivua ja leipoa se yhtenäisenä keksinä.

Tässä! Tiedät (melkein) kaiken! 

Älkää epäröikö ilmoittautua keramiikkakurssille kokeillaksenne tätä erikoista kokeilua, ja sillä välin, kun odotatte, että voitte valmistaa oman teepannun, tulkaa tutustumaan käsityönä valmistetut Made In France -teekannut!

théière made in France
 

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *