Japanilainen teekannu: KAIKKI mitä sinun tarvitsee tietää

Japanilaiset teekannut ja tee : pääkaupunkiseudun merkitys

Ta tee ()cha) on ensiarvoisen tärkeä japanilaisessa kulttuurissa. Se tuotiin saaristoon 800-luvulla, mutta sen todellinen kehitys tapahtui myöhemmin lyötyjen teepulverien (matcha) muodossa, joita juodaan lyötyinä (matcha).

Olipa kyse sitten japanilaisesta teeseremoniasta (Cha No Yu) tai miljoonien teetä rakastavien päivittäisestä nauttimisesta, japanilaiset tee-esineet ovat suuren huomion kohteena sekä suunnittelussaan että käytössään.

Japanilainen teekannu ei ole poikkeus, ja se on osa japanilaiselle estetiikalle tyypillistä ” esineen kulttia ”.

Osta japanilainen teekannu

Oletko haaveillut ostavasi japanilaisen teekannun koska olet löytänyt tai haluat löytää japanilaisen vihreän teen? Koska haluat antaa itsellesi arvokkaan esineen Japanista? Koska haluat uppoutua tähän hyvin erityiseen ja rikkaaseen kulttuuriin?

Olet tullut oikeaan paikkaan.

Me emme ainoastaan esittele sinulle erilaisia japanilaisia teekannuja, vaan kerromme myös niiden ominaisuuksista ja eduista, ja tulet huomaamaan (tai saamaan vahvistuksen), että ne ovat todella poikkeuksellisia välineitä, eivätkä vain vihreää teetä varten!

Perinteinen japanilainen teekannu

 Kyusu (急須) on perinteinen japanilainen teekannu. Kyusua käytetään pääasiassa vihreän teen hauduttamiseen, joka muodostaa valtaosan Japanissa viljellystä teestä, mutta sillä voi hauduttaa myös muita teelaatuja.

Tämä tunnuksellinen japanilainen teekannu on peräisin Kiinasta, mutta sen jalostaminen alkoi Japanissa. 

Japanilainen teekannu on ihanteellinen väline vihreiden teiden, erityisesti japanilaisten vihreiden teiden, valmistukseen. Teepallon tai puuvilla-/paperisuodattimen käyttäminen ei itse asiassa ole tarkoituksenmukaista, koska japanilaisen vihreän teen lehdet vaativat paljon tilaa. Nämä lehdet tarvitsevat tilaa levitä, purkautua ja vapauttaa kaikki arominsa.

Collection de kyusu Théières Du Monde

Japanilainen terrakottateekannu

Japanilaisia teekannuja on monen muotoisia ja värisiä&.nbsp;vaihtelevia, mutta useimmiten ja perinteisesti ne on tehty erityyppisestä terrakotasta, joka voi vaikuttaa teen hauduttamiseen.

Japanilainen saviteekannu

Kyusun valmistuksessa käytetty savi (savi) vaikuttaa teen makuominaisuuksiin. Japanilaiset vihreän teen ystävät ovat vakaasti sitä mieltä, että käytetyn saven laatu ja tyyppi vaikuttavat teen makuun. Itse asiassa japanilaisen tuliperäisen maaperän savi on erittäin mineralisoitunutta, ja sen osuus vaihtelee alkuperästä riippuen (rauta, sinkki, kupari, mangaani, kromi…), ja se vaikuttaa veden makuun.

Jos teekannu on valmistettu lasittamattomasta luonnonsavesta, tanniinit voivat laskeutua sen seinämiin useiden haudutusten aikana, mikä voimistaa teen makua ajan myötä. Siksi on suositeltavaa hauduttaa samantyyppisiä teelaatuja teekannussa.

Japanilaiseen teekannuun valitun saven laatu on siis ratkaisevan tärkeää, jos et halua pilata teesi makua. Japanissa mestaripannarit valmistavat yhä täysin käsityönä kyusuja erityisesti kolme tehdasta, joilla on tunnistettava tyyli: Tokoname-yaki, Mumyoi-yaki ja Banko-yaki,(Yaki tarkoittaa tulta). Kukin näistä alueista pystyy antamaan luonnonsavesta valmistetuille kyusille hieman erilaisen maun teelle, jota niissä haudutetaan.

Tokoname-teekannu

Tokoname-yaki (常滑焼)

Aïchin prefektuurissa.
Japanin johtavalla teekannun tuotantoalueella, Tokonamella on yli 1 000 vuoden historia. Se on saanut lempinimen ” punainen kaupunki ” teekannujen valmistuksessa käytettävän punasaven poikkeuksellisen laadun vuoksi. Tokoname-savesta valmistetut teekannut ovat loistavia teenvalmistusvälineitä.

théières Tokoname

Mumyoi-yaki (無名異焼)

Niigatan prefektuurissa
Teekannut valmistetaan Tokonamen tapaan punaisesta savesta (merkki merkittävästä rautapitoisuudesta). Mumyoi-yaki -teekannut ovat usein mustia johtuen erityisestä polttoprosessista (pelkistyspoltto), joka vähentää rautapitoisuutta, punainen väri haalistuu siis polton aikana.

Banko-yaki (萬古焼)

Mien prefektuurissa.
Käytetty savi on pohjaltaan keltaista, ja se saa purppuran värin polton aikana (tyydyttymätön poltto raudan aktivoimiseksi), jolloin saadaan purppuranpunaisia teekannuja. Banko-yaki -teekannuissa on erittäin korkea jalostusaste luonnonsaviteekannuiksi. Teen aromi (tuoksu) on hieman heikompi, mutta sen maku on täyteläisempi ja säilyy pidempään suussa.

Japanilainen keraaminen teekannu

 Kun savi sekoitetaan ja poltetaan korkeissa lämpötiloissa, japanilainen teekannu kykenee valmistamaan kaikenlaista teetä valikoimattomasti. Kivitavarasta tai posliinista, kyusun esteettinen aspekti ohjaa sinua, sillä kivitavarasta saat vintage- ja maalaistyylisiä teekannuja, kun taas posliinista saat hienostuneemman ja tyylikkäämmän tyylin. 

japanilainen keraaminen teekannu

Japanilainen posliininen teekannu

Posliini on neutraalinta keramiikkaa, jolla ei ole muistia, ja sen ansiosta japanilaisessa teekannussasi voidaan hauduttaa kaikenlaista teetä ilman, että aromit säilyvät.

théière japonaise porcelaine

Japanilainen lasinen teekannu

Lasi on neutraalein olemassa oleva materiaali. Jos haluat täysin muistinvaraista teekannua esimerkiksi uusien teelaatujen kokeilemiseen ja bonuksena voit ihailla teelehtien haudutuksen kehittymistä ja väriä, lasinen kyusu on mitä tarvitset.

Japanilainen lasinen teekannu

Japanilainen Kyusu-teekannu

Kyusuja on useita eri tyyppejä, jotka riippuvat kahvan olemassaolosta (tai puuttumisesta) ja sijainnista sekä siitä, millaisella suodattimella teekannu on varustettu. Kaikilla Kyusuilla on kuitenkin seuraavat ominaisuudet :

  • Keramiikasta tai ruostumattomasta teräksestä valmistettu sisäänrakennettu suodatin . Sen pinta-ala on yleensä melko suuri, ja sen silmät ovat yleensä hienoja, ja se on ihanteellisesti suunniteltu sellaisten vihreiden teelaatujen hauduttamiseen, joiden lehdet voivat olla jauhemaisia tai hyvin pieninä palasina. Jos verkko on liian suuri, vihreän teen palasia voi kulkeutua kuppiin ja saattaa sekoittaa haudutuksen tasapainon. Liian hieno verkko puolestaan pidättää lehtien lisäksi myös aromit ja vihreän teen mikrohiukkaset, joilla on lukuisia hyveitä

  • Suuri yläaukko mahdollistaa lehtien käsittelyn useita haudutuksia varten ja antaa lehdille runsaasti tilaa levittäytyä vapaasti vedessä.

Kerrotaan nyt eri kyusu-tyypit:

    Yokode kyusu

    Yokode kyusu on erilainen.Yokode no kyusu (横手の急須)

    Litteroidusti tarkoittaa ”vapaakätistä teekannua”.

    Yokode-tyyppinen kyusu on yleisimmin käytetty japanilainen teekannu, ja se on yhdessä sivukahvansa kanssa japanilaisen teekannun symboli.

    Yokode no kyusu -teekannussa on sylinterimäinen sivukahva, joka on asetettu 90 asteen kulmaan nokkaan nähden. Alun perin tämän muodon ansiosta teetä oli helppo kaataa tatamimatolla istuen perinteisessä japanilaisessa huoneessa, sillä isäntä istui vierasta vastapäätä eikä kaatanut teetä sivulta tai selästä. Ergonomisen kahvan ansiosta teetä voidaan kaataa yksinkertaisesti kääntämällä ranteesta käsivartta nostamatta.

    Yokode kyusu on laajalti käytössä Japanissa senchan vihreän teen valmistuksessa. Muoto on itse asiassa suunniteltu mahdollisimman tehokkaaksi, kun teetä kaadetaan pieninä määrinä, jotka jaetaan nopeasti useisiin kuppeihin (jotta tee maistuisi mahdollisimman vakaalta kaadon alusta loppuun).

    Tätyyppistä japanilaista teekannua voidaan kuitenkin käyttää lähes minkä tahansa teetyypin valmistukseen. Se on hyvä valinta matalampaa veden lämpötilaa vaativille teelaaduille, ja se sopii erinomaisesti useisiin haudutuksiin. 

    yokode kyusu

    Ushirode kyusu

    Atode no kyusu (後手の急須)

    Litteroidusti tarkoittaa ”teekannua käsin”.

    Tämässä teekannutyypissä on pyöreä kahva, joka on sijoitettu teekannun takaosaan, vastapäätä nokka-astiaa.

    Tämä on luultavasti eniten käytetty kyusu-tyyppi maailmassa. Tämän tyyppistä japanilaista teekannua käytetään pääasiassa länsimaiseen tapaan haudutetuille teelaaduille (alhainen lehtipitoisuus, korkea vesipitoisuus, pitkä haudutusaika).

    Hohin kyusu 

    Houhin (宝瓶)

    Litteroidusti tarkoittaa ”aarrelaivaa”.

    Huhin on kyusu ilman kahvaa tai kahvaa, ja siinä on leveämpi nokka kuin muissa kyusutyypeissä. Se on ihanteellinen erittäin korkealaatuisten gyokuro- ja sencha-tyyppisten teiden valmistukseen, jotka vaativat matalan valmistuslämpötilan (+/- 60 °C). Voit siis olla varma, että näiden matalien haudutuslämpötilojen ansiosta voit ottaa hohin kyusun käteesi polttamatta sormiasi.

    Huhinin muunnos ilman suodatinta on shiboridashi kyusu josta puhumme jäljempänä.

    Huhin on näin ollen täydellinen korkealaatuisten gyokuro- ja sencha-tyyppisten teiden valmistukseen. Erittäin nopeat kaatoajat mahdollistavat infuusion tarkan hallinnan. Näin saat täydellisen haudutuksen!

    Uwade kyusu

    Uwade no kyusu (上手の急須) 

    Litteroidusti tarkoittaa ”käsin keitetty teekannu”, tai

    Dobin (土瓶 )

    Litteroidusti tarkoittaa ”savipulloa”

    Tämä kyusu on teekannun muotoinen, ja sen rungon yläpuolella on kahva. Tätä teekannun päälle asetettua kahvaa kutsutaan tällöin kahvaksi. Tämän tyyppisen japanilaisen teekannun koko on yleensä suurempi kuin muiden Japanista löytyvien kyusu-tyyppien, ja se on erittäin käytännöllinen useiden ihmisten tarjoiluun.

    Dobinia suositellaan käytettäväksi houjichan ja banchan kaltaisille teelaaduille tai tilanteissa, joissa tarjoiltavana on paljon vieraita.

    dobin kyusu

    Futanashi kyusu.

    Tässä mallissa on sivukahva mutta ei kantta.

    Japanilainen teekannun suodatin

    Kyusus on integroitu suodatin varmasti, mutta useita eri tyyppejä, joten niillä on erilaiset ominaisuudet, riippuen niiden materiaalista, sijainnista ja verkosta :

    Sasame- eli Tou-ami-suodatin

    Suodattimessa on leveä pinta ja pieniä reikiä. Se on tehty samasta savesta kuin teekannu ja se on sijoitettu nokan alapuolelle. Tämäntyyppinen suodatin on riittävän leveä, jotta lehdet eivät tukkeudu suodattimeen ja jotta teetä virtaa jatkuvasti. Tämä on yleisin suodatintyyppi.

    filtre sasame

    • Jos suodatin on puolikkaan pallon muotoinen ja siinä on kohoava reikä, suodattimen sanotaan olevan Debeso.
    • Jos reiät on porattu suoraan kyusun seinämän korkeudelle, suodattimen sanotaan olevan Do-ake
    • .

    • Jos suodatin on kaatosuihkun yläpuolella (esiintyy usein houhinissa), sen sanotaan olevan Tsukumo
    • .Suodatin on integroitu suoraan Kyusun kanteen  (esiintyy usein houhinissa), sitä kutsutaan Tenro
  • .h3 id=”subtitle-31803773″>Obi ami -suodatin

    Suodatin on valmistettu hienosta ruostumattomasta teräsverkosta, joka kulkee teekannun ympäri

    filtre obi ami

    Filtre Ita ami

    Suodatin on valmistettu hienosta ruostumattomasta teräsverkosta, pyöreä, sijaitsee vain teekannun nokan edessä

    filtre ita ami

    Shiboridashi

    Yksi suosituimmista japanilaisista teekannuista on Shiboridashi ja Hohin. Monet ihmiset eivät tiedä eroa Shiboridashin ja Hohinin välillä, joten tässä on pieni esittely, joka auttaa sinua tekemään tietoon perustuvan ostopäätöksen.

    Shiboridashi- ja Hohin-teekannujen avulla käyttäjät voivat valmistaa erilaisia hauraita teelaatuja (jotka vaativat matalan haudutuslämpötilan) vain muutamassa minuutissa ja juoda sen suoraan teekannusta. Nämä teekannut hauduttavat teetä tehokkaasti ja palauttavat parhaan maun teeseesi.

    Mutta sinun on osattava käyttää niitä, sillä ne voivat helposti polttaa kätesi. Mutta pienellä harjoittelulla voit olla varma, että hallitset teekannujen käsittelyn taidon ilman pelkoa siitä, että poltat itsesi tai pudotat ne.

    Shiboridashi on pieni kahvaton tai kahvattomaksi tarkoitettu teekannu, jota käytetään korkealaatuisten Sencha tai Gyokuro -teiden valmistukseen. Tässä japanilaisessa teekannussa on suuttimen lähellä urat, jotka toimivat suodattimen tavoin ja pitävät teelehdet teekannussa, kun teetä kaadetaan.


    Lyhyesti sanottuna tässä on joitain vertailevia ominaisuuksia kahden samantyyppisen teekannun kanssa: gaiwan (kiinalainen teekannu) ja hohin (japanilainen kyusu) :

    • Se on rakenteeltaan samankaltainen kuin gaiwan, mutta laakeampi
    • Se on nokka, joka on joskus varustettu alkeellisilla ”rake”-tyyppisillä suodattimilla, jotka koostuvat karkeista viivoista, jotka on raaputettu sisäpintaan
    • ./li>
    • Sen kannessa ei useinkaan ole määriteltyä reunaa, toisin kuin Hohinissa, joten sinun on opittava käsittelemään sitä ilman, että kansi liukuu pois.
    • Seessä ei ole sisäänrakennettua suodatinta toisin kuin hohinissa. Suodattimena toimii kansi, kuten gaiwanissa.

    Siboridashi on siis erittäin kaunis ja käytännöllinen japanilainen teekannu, jolla voit nauttia poikkeuksellisia japanilaisia teelaatuja. Niitä on pääasiassa keraamisia: kivitavaraa tai posliinia.

    Shiboridashi

    Chawan 

    Traditionaalisen japanilaisen kivitavaran valmistuksen alalla ei ole yhtään arvokkaampaa muotoa kuin chawan-kulho – tämä on pieni kulho, jota käytetään matcha-teen valmistukseen.

    Chawan Matcha

    Yli vuosisadan ajan tämä rakastettu savitavaramuoto on antanut keraamikkojen tutkia ihanteellisen kulhon valmistusta matcha-teen nauttimiseen.

    Kaksi elementtiä ovat erittäin tärkeitä matchan valmistuksessa: sinulla on oltava chawan eli matcha-kulho ja myös matchavispilä, chasen.

    Tämä chawan on kulho, jossa on korkeat väliseinät ja joka on riittävän leveä, jotta chasen voi liikkua edestakaisin ja vispata matchaa energisesti. Chawan on korkealaatuinen esine, joka kuuluu mihin tahansa japanilaiseen teeseremoniaan, ja se on usein käsintehtyä käsityötä jota etsitään.

    Chawan, runollinen kulho

    Chawanissa on paljon muutakin kuin mitä silmä näkee. Puhumme myös sen ruumiillistamista hienovaraisista hienovaraisuuksista, sen paljastamasta sielusta ja maailmasta, jota se väittää pitävänsä käsissämme. Juuri tähän kaikkeen chawan viittaa sirosti.

    Japanissa chawania kutsutaan myös nimellä Tenmoku, kun taas kiinassa sitä kutsutaan nimellä Jian.

    Kaikkakin tämä kulho on siirtynyt Japaniin Kiinasta, Japanissa on oma erityinen perinteinen käyttötapansa chawania voi käyttää monin eri tavoin, eikä vain teetä juodessa. Chawania voi käyttää myös esimerkiksi riisin tai nuudelien syömiseen!

    Yunomi Chawan

    Teen juomiseen käytettävä chawan. Sitä käytetään parhaiten hauraille teille (vihreät teet, valkoiset teet), jotka haudutetaan noin 60 °C:n lämpötilassa, sillä se on kulho ilman kahvaa.

    Eroja on myös Matcha Chawan- ja Sencha Chawan -teekupin välillä, jotka ovat kaksi erilaista teekuppityyppiä kahdelle erityyppiselle teelle.

    Chawan Meshi

    Vaikka tätä chawania voidaan käyttää matcha-teen tai minkä tahansa muun teen juomiseen, chawan tunnetaan myös nimellä Meshi Chawan kulhona riisin juomiseen.

    Japanissa etiketti määrää, että syöminen tapahtuu vasemmassa kädessä pidettävällä chawanilla 

    Donburi Chawan

    Tämä on paksu keraaminen kulho, joka on Meshi Chawania suurempi. Kulhossa on kansi, joka säilyttää aromin ja suojaa teetä/ruokaa ilmalta.

    Japanilaisen perinteen mukaan sitä käytetään enemmän ruokaan. Tässä suuressa kulhossa riisi peitetään lisukkeella. Donburia on monenlaisia (kalalla, tempuralla tempuralla…)

    Ramen Donburi

    Tämä suuri chawan on tarkoitettu nuudelien tai ramenin syömiseen.

    Ochazuke Chawan

    Tässä chawanissa valmistetaan teetä, joka kaadetaan valkoisen riisin päälle. Nykyään suolattu luumu ja grillattu lohi ovat olennaisia lisukkeita.

    Tamago Kake Gohan

    Tässä chawanissa valkoinen riisi valmistetaan raa’an kananmunan ja soijakastikkeen kanssa. Tämä epätavallinen kulho on syvä, pyöreä mutta nelikulmainen.

    Yunomi

    Yunomi-kuppi

    Yunomi (jap: 湯 の み) on tietynlainen keraaminen (usein kivitavarasta tai posliinista valmistettu) teekuppi. Tämä japanilainen teekuppi on muodoltaan korkeampi kuin leveä ja siinä on leikattu tai sorvattu jalka. Junomi on arkinen esine, joka on tarkoitettu teetä juomaan epävirallisemmin, toisin kuin japanilaisessa teeseremoniassa käytettävä chawan.

    Meoto Yunomi

    Yunomista löytyy ”pariskuntia” (meoto tarkoittaa ”avioparia”). Meoto yunomi on kahden kupin pari, joka on koristeltu samalla motiivilla, samoilla tai eri väreillä, mutta hieman erikokoisia ja joskus myös eri muotoisia. Suurempi kuppi on tällöin ”aviomies” ja pienempi ”vaimo”.

    Japanilainen valurautainen teekannu

    Voit katsoa meidän täydellinen artikkeli valurautaisesta teekannusta. Sitä odotellessa tässä lyhyt yhteenveto sen ominaisuuksista:

    Tetsubin

    Valurautainen teekannu

    Voit nauttia valuraudan kauneudesta ja kaikista ominaisuuksista.
    Tetsubin on japanilainen valurautainen vedenkeitin, jonka päätehtävänä on siis veden kuumentaminen.

    Valuraudalla on erinomaiset lämpöominaisuudet, kuten nopea lämmönsiirto ja pitkäaikainen lämmönsäilytys.

    Veden kiehuessa pieni osa valuraudan sisältämästä raudasta pääsee sekoittumaan veteen, jolloin syntyy mielenkiintoinen raudan panos erityisesti maun kannalta.

    Tämä on paras väline Kyobanchan kaltaisten teelaatujen, joissa on suuria lehtiä ja suuria määriä, hauduttamiseen.

    Glaseroimattomalla valurautaisella teekannulla on tärkeä asema japanilaisen teen pitkässä historiassa.

    Tetsubin

    Tetsubin Kyusu

    Emaloitu valurautateekannu

    Moderni versio muinaisesta kauneudesta.

    Kyusu Tetsubin -teekannu eli Tetsu Kyusu on muodoltaan samankaltainen kuin tetsubin, joskin tilavuudeltaan usein pienempi. Toisaalta, koska se on valmistettu emaloidusta valuraudasta, sitä ei voi käyttää veden lämmittämiseen tai emali saattaa vaurioitua keskipitkällä tai pitkällä aikavälillä.

    Japanilainen valurautainen teekannu on hyvin yleinen länsimaissa, koska se on usein halvempi samalla kun se muistuttaa läheisesti alkuperäistä japanilaista tetsubinia.

    Perinteisimpiä valurauta teekannun valmistajia Japanissa ovat Iwachu ja Wazuqu

    théière en fonte Iwachu

    Wazuqu valurautainen teekannu

    Huomaa, että vaikka emaloidun japanilaisen valurautaisen teekannun kanssa hyödyt sen erinomaisista lämpöominaisuuksista, emali toisaalta tekee teekannusta muistittoman ja huokosettoman, mikä varmasti estää ruosteen syntymisen (edellyttäen, että olet valinnut laadukkaan emaloidun valurautaisen teekannun), mutta myös raudan kulkeutumisen veteen, mikä emaloimattomalla valurautaisella teekannulla rikastuttaa vettä raudalla.

    théière en fonte

    Japanilaisen teekannun käyttö

     Japanilainen teekannu on suunniteltu, harkittu ja kehitetty aikojen saatossa niin, että vihreä tee voidaan sublimoida ja nauttia täydellisesti.

    Voit kuitenkin hauduttaa kyusu, shiboridashi tai valurautaisessa teekannussa mitä tahansa teetä. Sinun on kuitenkin muistettava säätää haudutusveden lämpötila huolellisesti.

    Niin, nyt tiedät (melkein) kaiken japanilaisesta teekannusta!

    Kyllä, tiedät (melkein) kaiken japanilaisesta teekannusta!

    Kyllä, tiedät (melkein) kaiken japanilaisesta teekannusta!

  • Leave a Reply

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *