Gaiwan on kulho tai kuppi, jota käytetään teelehtien hauduttamiseen ja/tai teen juomiseen. Se ilmestyi ensimmäisen kerran Ming-dynastian aikana, eikä se ole sen jälkeen juurikaan muuttunut. Se koostuu kupista, kannesta ja aluslautasesta.
Kiinalaiset gaiwanit ovat erinomaisia välineitä teen nauttimiseen, mutta niitä voi olla aluksi vaikea käyttää. Seuraamalla näitä vinkkejä voit oppia tekniikan, jolla gaiwania pidetään ja teetä kaadetaan polttamatta sormia.
KÄYTTÄMÄLLÄ GAIWANIA POLTTAMATTA KÄSIÄ
Käsien polttaminen gaiwanin avulla on jotain, minkä jokainen teen ystävä joutuu kestämään. Mutta se on sen arvoista, sillä nämä kiinalaiset kupit ovat täydellisiä teen nauttimiseen parhaimmillaan.
Miten gaiwania käytetään?
Kannen nostaminen
Kantta nostaessasi voit pitää nupin sivuista kiinni peukalolla ja keskisormella, kun etusormi on päällä. Parasta olisi välttää kannen pinnan koskettamista, sillä se voi kuumentua, kun gaiwanissa haudutetaan teetä.
Kansi kannattaa sijoittaa lautasen toiselle puolelle, jotta se ei imisi hajuja pöydästä.
Lisää kuumaa vettä
Kun olet lisännyt oikean määrän lehtiä, voit kaataa kuumaa vettä kupin sisälle pyörein liikkein reunoja pitkin. Näin lämpö leviää tasaisemmin kupin sisälle, jolloin infuusio on parempi. Sulje sitten gaiwan.
Jos näet teetä kannen yläpuolella, se tarkoittaa, että olet kaatanut gaiwaniin liikaa vettä. Haluat välttää tällaista tilannetta, sillä se voi aiheuttaa gaiwanin reunojen kuumenemisen, mikä on yksi tärkeimmistä palamisen syistä.
Poista ylimääräinen vesi gaiwanista
Jos näin käy, voit helposti poistaa ylimääräisen veden painamalla tiukasti kannen painiketta ja osoittamalla gaiwania sivulle (tai tekemällä pieniä ympyränmuotoisia liikkeitä), jolloin osa teestä valuu lautaselle.
Kun tee on valmista, voit juoda sen joko suoraan gaiwanista tai kaataa sen kuppiin tai kannuun.
Juominen gaiwanista
Voit pitää lautasta kiinni itse kupin sijaan (koska kuppi on melko kuuma).
Jätä kannen ja kupin väliin pieni aukko ja juo pitäessäsi kannen ”nappia”. Kannen pitäminen kupissa estää kupista tulevan kiehuvan höyryn päätymisen kasvoillesi, ellet sitten pidä sitä hyvänä teenaamiona, omalla vastuullasi 😉
Vaikka siis on mahdollista juoda suoraan gaiwanista, tee maistuu paremmalta ja ennen kaikkea tasaisemmalta (koska lehdet vapauttavat jatkuvasti aromejaan), jos kaadat sen kannuun tai kuppiin.
Teen kaataminen gaiwanilla
Painavinta on kaataa teetä gaiwanista.
Työnnä kansi sivuun, jotta kannen ja gaiwanin väliin jää pieni aukko. Tämän raon pitäisi olla tarpeeksi suuri, jotta tee pääsee valumaan kunnolla, mutta tarpeeksi pieni, jotta lehdet pysyvät sisällä. Näin estetään myös se, että gaiwanin takaosasta tulee kuumaa höyryä, joka voisi polttaa kädet.
Sitten pidä kupin reunoista kiinni keskisormella ja peukalolla ja paina etusormella tiukasti kannen yläosaa, jotta saat hyvän otteen. Nosta ja kaada nyt.
Älä anna gaiwanin muodostaa pöytään nähden yli 90 asteen kulmaa (suoraa kulmaa). Tämä vain hidastaa kaatamista, ja vesi voi valua ulos kannen vasemmalta ja oikealta puolelta ja polttaa kätesi.
Jos tarjoilet useita kuppeja teetä, on suositeltavaa, että kaadat teen ensin kannuun. Jos kaadat teetä kannusta useisiin kuppeihin, teen maku on sama jokaisessa kupissa. Jos taas kaadat teetä kuppeihin suoraan gaiwanista, ensimmäinen kupillinen teetä maistuu makeammalta kuin viimeinen kupillinen, koska lehdet luovuttavat jatkuvasti makua gaiwanin sisällä.
Gaiwan, jossa on sisäänrakennettu suodatin
Tarjoilun helpottamiseksi gaiwanista on olemassa versio, jossa on suuttimeen sisäänrakennettu suodatin