Pienen teekannun edut

Yixingin kiinalainen teekannu

Olet ehkä tietoinen siitä, että kiinalainen kulttuuri pitää teetä juomana, joka sopii mihin aikaan päivästä tahansa. Siksi voi tuntua vastenmieliseltä, että vaikka Kiinassa kulutetaan suuria määriä teetä, perinteisiin teekannuihin (kuten Yixingin teekannuihin) mahtuu harvoin yli 250 ml vettä.

Meille länsimaisiin perinteisiin tottuneille kiinalaisten tai japanilaisten teekannujen pieni koko voi tuntua epätavalliselta, ellei suorastaan epäkäytännölliseltä. On kuitenkin useita hyvin loogisia syitä käyttää pientä teekannua, vaikka et olisikaan kiinalainen. Tässä ne ovat:

1. Yksittäinen teekannu henkilökohtaiseen käyttöön

Teekannu yhdelle henkilölle

Ja vaikka eurooppalainen teekannu suunniteltiin palvelemaan monia vieraita aristokraattisissa juhlissa, sitä edeltänyt kiinalainen teekannu&.nbsp;yleistyi tavallisten työläisten keskuudessa, jotka kuljettivat henkilökohtaista teekannua mukanaan työpäivän aikana Ming-dynastian aikana.

Viime aikoina tee jauhettiin jauheeksi ja vatkattiin taidokkaasti, kuten nykyaikainen matcha. Mutta kun kokonaisista teelehdistä tuli uusi normi (keisarillisen määräyksen ansiosta), teekannut helpottivat hauduttamista sisäänrakennetun suodatusjärjestelmänsä ansiosta, ja tavalliset ihmiset alkoivat ottaa teen osaksi jokapäiväistä elämäänsä. 

Pieni teekannu

Nomadic teekannu

Pieni teekannu sujahtaa helposti taskuun, laukkuun tai matkalaukkuun, valmiina käytettäväksi milloin tahansa. Ei enää tekosyitä päättää kuluttaa hotellin aamiaisella tai työpaikan kahvinkeittimessä esiteltyjä teepusseja, ei enää tekosyitä ostaa muovipulloja maustettua vettä ja muita ”tee”-juomia töissä.

Pieni teekannu kulkee mukanasi kaikkialla eri muodoissa, Tutustu erilaisiin nomaditeekannuihin !

2. Teekannut useiden infuusioiden valmistukseen: Moninkertaiset infuusiot

Moninkertaiset infuusiot

Mennäänpä muutaman vuosisadan taaksepäin. Kasvavasta suosiostaan huolimatta tee oli edelleen arvokas hyödyke, ja kokonaiset lehdet luovuttivat arominsa paljon hitaammin kuin vanhat jauhemaiset tyylit. Jotta tätä arvokasta aromia ei menisi hukkaan, kiinalaiset teenjuojat alkoivat käyttää samoja teelehtiä useammin kuin kerran. He huomasivat, että monet teet olivat jopa parempia toisella tai kolmannella haudutuskerralla kuin ensimmäisellä.

Sen sijaan, että he olisivat luoneet keittimellä suuren määrän katkeraa, haudutettua teetä, teenjuojat varastoivat osan lehdistä pieniin kannettaviin teekannuihinsa ja lisäsivät yksinkertaisesti kuumaa vettä jokaiseen teetaukoon päivän mittaan.

Pieni teekannu

Lyhyet haudutukset

Lyhyt haudutus rajoittaa teiden katkeruutta, jopa huonolaatuisten teiden. Lyhyet ja useat haudutukset mahdollistavat jokaisen teelehden hyödyntämisen täydellisesti ja parhaalla mahdollisella tavalla.

3. Parempi lämpötilan säätö

Kuumaa teetä ilman katkeruutta

Pienemmät vesimäärät mahdollistavat tarkemman lämpötilan säädön. Lyhyet haudutukset varmistavat, että tee on vielä kuumaa kaadettaessa, kun taas pienet määrät antavat teen jäähtyä nopeasti juomista varten.

Monella tapaa  pieni teekannu tarjoaa siis yksinkertaisesti enemmän tarkkuutta hauduttamiseen, koska vesi imee makua nopeammin ja kosketus lehtien kanssa pysähtyy myös helpommin, jolloin vältetään katkeruutta aiheuttavaa ylikiehumista.

Teekannun pieni koko

Pienen tilavuuden teekannu sekä rajoittaa valmiin teen katkeruutta että maksimoi sen maun, ja lopputuloksena on gong fu cha -prosessi, jota käytetään nykyään kiinalaisessa teeseremoniassa tai uusien teiden testaamiseen. 

Uuden teen testaaminen

Pienen teekannun avulla voit valmistaa tiiviin (espresson kaltaisen) haudutuksen, jonka avulla voit maistaa hienovaraisia makueroja ja määrittää arvioitavana olevan teen kokonaislaadun.

Teekannu pieni tilavuus

4. Gong Fu Cha: tilaisuus seurustella

Tänä päivänä monet kiinalaiset teenjuojat hauduttavat lehtensä nykyaikaisessa matkatermoskannussa tai suuressa kupissa, kuten monet länsimaalaisetkin. Pieni teekannu on kuitenkin edelleen läsnä gong fu cha -haudutusmenetelmässä, jossa sitä käytetään useiden pienten kuppien tarjoiluun. Eurooppalaiseen teetarjoiluun tottuneet saattavat taas pitää pieniä tilavuuksia epäkäytännöllisinä, jopa niukkoina, mutta lähempää tarkasteltaessa käy selväksi, että kutsu istua ja keskustella ei piile maistamisessa vaan kaatamisessa.

Teekannun pieni tilavuus itse asiassa rohkaisee koko seuruetta jäämään ja jatkamaan keskustelua useiden lyhyiden haudutusten äärellä, olipa aihe mikä tahansa. Pienet kupit täytetään uudelleen heti, kun ne on tyhjennetty, jolloin jokainen vieras saa juoda niin paljon tai vähän teetä kuin haluaa. Lisäksi pienen haudutusastian tarjoama ylivertainen hallinta antaa isännälle mahdollisuuden säätää haudutuksen kulloinkin, jolloin jokainen voi luopua lisäaineista, kuten sokerista, hunajasta, maidosta tai sitruunasta.

Jos haluat harjoitella Gong Fu Cha -maistelua säännöllisesti, suosittelemme, että suositte Yixing-saviteekannu ja selittää miten valita se.

Oletko nyt vakuuttunut siitä, että pieni teekannu on sinulle sopivan kokoinen? Tässä on erilaisia pienikokoisia teekannuja, joita on olemassa:

Pieni keraaminen teekannu

Gaiwan

Gaiwan

Kiinalaista alkuperää oleva pieni teekannu gaiwan tai zhong./span>, muodonmuutos verbistä ”chong”, joka tarkoittaa kiinaksi ”kaataa vettä”, voidaan kääntää  ”kannellinen kulho”. Gaiwan on kuppi ilman kahvaa, jossa on kansi ja joskus lautanen. Sen koko on suunniteltu siten, että sitä voidaan käsitellä yhdellä kädellä. 

Se on erittäin käytännöllinen teekannu, ja 5 hyvää syytä

Kyusu

Kyusu

Traditionaalinen japanilainen teekannu on nimeltään Kyusu (急須 ). Se on hyvin usein valmistettu terrakotasta.

Yleisimpiä kyusu-malleja ovat sivukahvoilla varustetut mallit, joita kutsutaan nimellä yokode kyusu. Kyususta on olemassa viisi muuta muunnelmaa: ushirode kyusu (kahva vastapäätä suulaketta), dobin tai uwade kyusu (kahva teekannun yläpuolella), houhin kyusu (ilman kahvaa suodattimen kanssa), shiboridashi (ilman kahvaa ilman suodatinta) ja futanashi kyusu (sivukahva ilman kantta). Voit laajentaa tietämystäsi japanilaisista teekannuista muutamassa minuutissa, jos haluat.

Pieni japanilainen teekannu nimeltä shiboridashi sopii siis erinomaisesti arvostettujen japanilaisten vihreiden teiden, kuten gyokuron, hauduttamiseen:

shiboridashi

Yixing-teekannu

Théière en Terre de Yixing

The Téières en Terre Cuite de Yixing are said< are said.span> ”muisti” koska haudutetun teen aromit siirtyvät Kiinan parhaana pidettyyn saveen.

Suositellaankin, että varaa saviteekannu vain yhdelle teeperheelle tai jopa vain yhdelle teelle.

Tämä on paras teekannu gong fu cha -maisteluun.

Pieni lasinen teekannu

Pienellä lasisella teekannulla voit ihailla haudutuksen väriä, mikä lisää silmien nautintoa muiden aistien lisäksi. Lasi on myös neutraalimpaa materiaalia, joten se sopii erinomaisesti erilaisten teelaatujen löytämiseen.

Pieni valurautateekannu

Pienen valurautateekannun suurin etu on se, että se säilyttää haudutuksen lämmön pidempään kuin muunlaiset pienet teekannut. Tämä on erityisen hyödyllistä, koska pieni teekannu säilyttää lämpöä vähemmän aikaa kuin suurempi teekannu.

Théière Nomade

Ironista kyllä, pieniä teekannuja, jotka ovat ruokkineet jokapäiväistä keittämistä vuosisatojen ajan, pidetään nykyään usein teeasiantuntijoiden kapeina työkaluina, kun taas aristokraattisia eurooppalaisia teekutsuja varten kehitetyt suuret teekannut on yleisesti hyväksytty arkipäiväisiksi käyttöesineiksi.

Nykyaikaisena teenjuojana on onneksi sinun etuoikeutesi valita itsellesi parhaiten sopiva koko!

Tykkäätkö mieluummin pienen teekannun tarjoamasta hallinnasta vai suuren teemäärän valmistamisen mukavuudesta? Kerro meille alla olevissa kommenteissa!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *