Emaloitu vai emaloimaton valurautainen teekannu?

Jos nautit hyvästä kupillisesta teetä, olet ehkä kuullut, että vanhanaikaisten valurautateekannujen ja vedenkeittimien käyttö on hyvä tapa valmistaa täydellinen kuppi. Japanissa monet ihmiset haluavat valmistaa teensä perinteisissä valurautaisissa teekannuissa. Mutta tiesitkö, että on olemassa kahdenlaisia valurautaisia astioita teen valmistukseen? Toinen on teekannu ja toinen vedenkeitin, kun taas yleisnimitystä ”valurautainen teekannu” käytetään useimmiten viittaamaan näihin kahteen astiaan.

Mitä eroa on teekannulla ja vedenkeittimellä?

Lyhyesti sanottuna valurautainen teekannu on sisältä emaloitu ja sitä käytetään kaikenlaisen teen keittämiseen, kun taas valurautainen vedenkeitin on sisältä emaloimaton ja sitä käytetään veden lämmittämiseen nuotiolla.

valurauta on rautametalliseos. Se koostuu pääasiassa raudasta, johon on lisätty hiiltä suhteellisen pienessä määrin. Tutustutaanpa tarkemmin näihin kahteen käyttöesineeseen, valurautaiseen vedenkeittimeen, jossa ei ole pinnoitetta, ja valurautaiseen teekannuun, joka on pinnoitettu emalilla.

Valurautainen vedenkeitin

Aloitetaan valurautaisista vedenkeittimistä, japaniksi tetsubin.

Traditionaalinen japanilainen valurautakattila

Japanilaisia vedenkeittimiä käytetään veden keittämiseen. Ne ovat yleensä suurempia kuin valurautaiset teekannut, eikä niissä ole teekannujen emaloitua sisustaa. Koska valurautaisessa vedenkeittimessä ei ole emalia, joka halkeaisi, kun se altistuu korkealle kuumuudelle, sitä voidaan käyttää suoraan lämmönlähteessä, kuten takassa, sähkö-, lasikeraamisella, lasikeraamisella tai induktioliedellä tai kaasuliedellä.

tetsubin (jap. 鉄瓶, ”rautakattila”) on nimi, joka on annettu japanilaiselle valurautaiselle vedenkeittimelle, jota käytetään veden lämmittämiseen, erityisesti vihreän teen valmistukseen. Sen muoto on yleensä pyöreä, sipulimainen tai pallomainen, mikä on perintöä valurautaisen vedenkeittimen kiinalaisesta alkuperästä, ja sen tilavuus on suurempi kuin valurautaisen teekannun (yleensä 0,8-2 litraa ja jopa 5 litraa). On myös pienempiä (0,3-0,5 l) tai litteitä malleja, jotka ovat tyypillisempää japanilaista muotoilua.

Tetsubinissa on suuri kahva, jonka ansiosta sitä on helppo pitää kädessä myös kovalla lämmöllä, ja erikoismuotoiltu suulake, jonka ansiosta kaataminen on helppoa ja kätevää. Valurautaisia kattiloita koristellaan mielellään japanilaisille teekannuille ominaisilla pintakuvioilla ja koristeilla. Raakavalurautaiset kattilat ovat sisältä yleensä tylsän harmaita tai valkoisia. Tämä on raa’an valuraudan luonnollinen väri, jota ei peittää mikään lakka.

valurautakattila

Valurautainen teekannu – Alkuperä

Vastoin yleistä uskomusta valurautaisen teekannun alkuperä ei ole japanilainen vaan kiinalainen. Ensimmäiset valurautaiset teekannut ovat peräisin muinaisesta Kiinasta, ja ne ilmestyivät Japaniin vasta myöhemmin.

Ensimmäiset japanilaiset teekannut olivat hyvin painavia kattiloita ja paljon suurempia kuin nykyään todennäköisesti nähtävät. Tuolloin japanilaiset käyttivät sisätiloissa tulta nimeltä Iori. Iorin yläpuolella roikkuva tetsubin oli yleinen piirre japanilaisissa kodeissa. Ioria käytettiin ruoanlaittoon ja asuntojen lämmittämiseen.

Valurautaisen kattilan ripustaminen Iorin päälle palveli kahta tarkoitusta:

  • Kattila takan päällä tarkoitti, että kuumaa vettä oli aina saatavilla.
  • Höyry kostutti huoneen, mitä tarvittiin kipeästi, sillä sisätulet tekivät ilmasta erittäin kuivaa.

Vaikka lämmitystapa on muuttunut, tarkoitus ei ole muuttunut. Jos sinulla on takka, voit käyttää tetsubinia talvella huoneen kostuttamiseen ja saada kuumaa vettä aina, kun haluat kupin teetä.

Raudan panos

Valurautaista teekannua käytettiin alun perin yksinomaan veden lämmittämiseen, ei teen valmistukseen. Tämä on valurautaisen vedenkeittimen todellinen käyttötarkoitus: veden lämmittämisen lisäksi se vaikuttaa veden makuun, mikä on mielenkiintoinen ja tärkeä uusi puoli teen valmistuksessa ja maistamisessa.

Laadukkaassa lasittamattomassa valurautaisessa vedenkeittimessä lämmitetty vesi maistuu itse asiassa paljon miedommalta ja jopa hieman makeammalta. Vedessä on jälkimaku, joka on syvempi ja pitkäkestoisempi. Tämä lasittamattoman valurautateekannun ominaisuus koskee kaikkia teelaatuja ja muuten myös monia muita valmisteita, kuten pelkkää juomavettä, kahvia ja muita ruoanlaitossa käytettäviä valmisteita.

Syy veden maun vaihteluun on rauta-astian materiaalin ja vesimolekyylien kemiallisessa vuorovaikutuksessa. Tämä vuorovaikutus muuttaa veden koostumusta: sen pintajännitys ja viskositeettiaste kasvavat. Tämä muuttaa paitsi itse veden myös valmistetun teen tai kahvin makua. Makujen ominaisuudet vaihtelevat tetsubiinin laadun, pinnan ja koostumuksen mukaan.

Viskositeetin muutoksen lisäksi vesi rikastuu raudalla. Henkilöille, joiden raudan, joka on tärkeä hivenaine, saanti on riittämätöntä, voi tetsubin tarjota erittäin mielenkiintoisen ratkaisun ravintolisänä. Liuennut rauta on erittäin hyvin biosaatavissa. Ole siis varovainen, ettet anna veden kiehua liian pitkään valurautaisessa teekannussasi, sillä liika rauta ei ole hyväksi terveydellesi. Siksi on tarpeen määrittää yksilöllinen raudantarpeesi. Rautaa riittävästi saavien, erityisesti lihaa syövien, on syytä olla varovainen, esimerkiksi käyttäessään Tetsubinia päivittäin, kiehauttamalla vettä korkeintaan minuutin tai kaksi. Ihmiset, joiden raudan saanti on vähäisempää, erityisesti kasvissyöjät ja vegaanit, voivat antaa veden kiehua pidempään, jopa 30 minuuttia. Vesi on tällöin erinomainen raudan lähde. Pikainen muistutus kuitenkin siitä, että vesi muuttaa myös teesi makua.

Valurauta on hieman huokoista materiaalia, joten se paitsi siirtää rautaa veteen, myös imee itseensä osan teen mausta, jos päätät hauduttaa sen suoraan tetsubinissa. Tämä ei ole vakavaa, sillä valurauta ruskettuu käytön myötä, mutta tämän vuoksi ei ole suositeltavaa hauduttaa maustettuja, hedelmäisiä tai mausteisia teelaatuja suoraan lasittamattomassa valurautakannussa.

Nanbu Tekki

Nanbu Tekki -nimellä tunnettu valurauta (tai joskus Nambu-valurauta) on japanilaisen perinteisen valuraudan nimi, joka on laadun ja kestävyyden symboli. Nanbun alue tunnetaan myös nimellä Moriokan alue Iwaten prefektuurissa Tohokun alueella. Tältä alueelta saadaan korkealaatuista hiekkaa sekä hiiltä, savea ja lakkaa, joita kaikkia tarvitaan korkealaatuisten valurautateekannujen valmistukseen. Nanbun valurauta on peräisin noin 1600-luvulta, ja se on säilyttänyt perinteiset ominaispiirteensä ja mukautunut nykyaikaan modernin muotoilun avulla. Yksinkertaiset, tyylikkäät ja design-koristeet antavat Nanbu Tekille sen ainutlaatuisen luonteen.

Mikäli 1600-luvulla Nanbussa tuotanto keskittyi pääasiassa kattiloihin, kelloihin ja tykkeihin, valurautaiset kattilat ovat kehittyneet ajan myötä. Niiden kokoa pienennettiin, ja sitten niihin lisättiin suulake ja kahva, jolloin saatiin nykyiset Nanbu-valurautaiset teekannut

Joidenkin Nanbu Tekki -mallien sisäpinta on emaloitu länsimaiseen kysyntään sopeutumiseksi. Jos kuitenkin haluat nauttia kaikista valuraudan ominaisuuksista, on suositeltavaa valita pinnoittamaton malli.

Oletko huolissasi ruosteen esiintymisestä? Korroosiosta ei tarvitse olla huolissasi, sillä sisäpinnalle muodostuu perinteisen viimeistelyprosessin eli uunipolton aikana oksidikalvo, joka auttaa estämään ruostumista. Jotta tetsubinisi kestäisi eliniän, älä epäröi noudattaa huoltovinkit valurautaiselle teekannulle.

Se on siinä, oletko vakuuttunut, että tarvitset lasittamattoman valurautakattilan? Tutustu upeaan mallistoomme ja valitse se, joka on kanssasi vuosikymmeniä!

Lasittamattomat valurautaiset teekannut

Valurautainen teekannu

Mikä on valurautainen teekannu? 

Tänä päivänä sekä länsimaissa että Aasiassa useimmat valurautaiset teekannut ovat emaloitu / pinnoitettu sisäpuolelta emalilla huollon helpottamiseksi ja ruosteen välttämiseksi. Mutta varoitetaan, että näitä pinnoitettuja teekannuja ei voi käyttää vedenkeittimenä, ne eivät vaikuta veden makuun eivätkä ole ei raudan lähde. Japaniksi emaloituja valurautaisia teekannuja kutsutaan Tetsubin Kyusu.

Valurautaiset teekannut ja vedenkeittimet näyttävät ulkoisesti samankaltaisilta, vaikka teekannut ovatkin yleensä pienempiä ja värikkäämpiä. Suurin ero on sisäpuolella, sillä valurautaiset teekannut on päällystetty emalikerroksella, jonka tarkoituksena on estää ruostuminen ja tehdä niistä täysin neutraaleja. Näin ollen voit valmistaa kaikenlaista teetä ilman, että valurauta imee itseensä makuja, jopa hedelmäisiä, mausteisia ja voimakkaasti maustettuja teelaatuja ja teetä. On kuitenkin suositeltavaa rajoittaa happamien hedelmäkeittojen valmistusta, sillä ne voivat vahingoittaa emalia pitkällä aikavälillä.

On tärkeää muistaa ei saa käyttää teekannua liedellä, avotulella tai keittotasolla. Valurautaiset teekannut ovat tarkoitettu teen hauduttamiseen tai ”hauduttamiseen”, eivätkä ei veden keittämiseen. Jos keität vettä, emali voi lohkeilla tai halkeilla (muodostaa hienoja halkeamia). Mitä ikinä teetkin, älä käytä emaloitua teekannua liedellä.

Tänä päivänä valurautaiset teekannut ovatsuosituimpia kuin valurautaiset vedenkeittimet.

Japanilaiset emaloidut teekannut eivät varsinaisesti kuulu perinteiseen japanilaiseen kulttuuriin, sillä emalointitekniikka tuli lännestä. Nykyään teetalojen ja länsimaisen matkailun yleistyttyä japanilaisesta kodista löytyy kuitenkin todennäköisemmin valurautainen teekannu kuin valurautainen vedenkeitin.

Laadukas valurautainen teekannu

Valurautaiset teekannut valmistetaan joko kaatamalla sulaa rautaa savimuottiin tai hiekkamuottiin. Valtaosa Kiinassa massatuotantona valmistetuista valurautaisista teekannuista, ja siksi ne ovat halvempia, valmistetaan hiekkamuotissa. Laadukkaat käsityöläisvalmisteiset japanilaiset valurautaiset teekannut valetaan savimuottiin.

Tetsubin-savimuotteja on valmistettu Japanissa 1500-luvun puolivälistä lähtien, ja ne olivat alun perin puhdasta käsityötä, joka kehitettiin erityisesti teeseremoniaa varten. Tämä perinne on säilynyt tähän päivään asti. Nämä valurautaiset teekannut erottuvat maun ja erinomaisen laadun ansiosta.

Valurautaisten teekannujen markkinoita hallitsevat valitettavasti halvemmat massatuotteet, jotka on valmistettu teollisesti ja jotka on useimmiten emaloitu sisäpuolelta ruostumisen estämiseksi, mikä tapahtuu usein huonolaatuisemmassa valuraudassa tai valuraudassa, jota ei ole poltettu perinteisellä tavalla.

 emaloidun valurautaisen teekannun avulla ei voi hyödyntää kaikkia valuraudan etuja, sillä siinä ei voi lämmittää vettä, vaan se käyttää lämpöä säästäviä ominaisuuksiaan ainoastaan teen valmistukseen, minkä vuoksi emaloidut valurautaiset teekannut toimitetaan järjestelmällisesti teesiivilöiden, haudutuskorien tai teetä sisältävien keittimien kanssa.Nämä emaloidut/pinnoitetut teekannut eivät vaikuta myönteisesti veden ja siten teen makuun, eivätkä ne myöskään tarjoa biologisesti hyödynnettävää rautaa kuumaan juomaan.

Valurautainen teekannu – vaara terveydelle?

Veden lämmittämisellä laadukkaassa lasittamattomassa Tetsubinissa on epäilemättä myönteinen vaikutus veden ja teen makuun, jos vettä keitetään noin 1 minuutti tai vähemmän. Edellyttäen, ettet keitä vettä liian kauan (raudan ylikuormituksen vaara), ellet ole raudanpuutteinen, saat lasittamattomalla valurautakattilallasi lähteen biosaatavaa, laadukasta rautaa. 

Jos valitset emaloidun valurautaisen teekannun, muista tarkistaa teekannun alkuperä ja maininta elintarvikekelpoisesta emalista, sillänbsp;massatuotetut huonommat teekannut on päällystetty ohuella synteettisellä fluorilakalla, jonka pitkäaikaisia terveysvaikutuksia tunnetaan huonosti. Halvoissaemaloitujen valurautateekannujen (hinta noin 30 euroa tai jopa alle) emalilla peitetään usein huonolaatuista valurautaa, joka saattaa sisältää raskasmetalleja. Emalilla, joka sekin on usein huonolaatuista, on taipumus murentua ajan myötä, jolloin mahdollisesti myrkyllinen valurauta paljastuu. Jos siis huomaat, että noin kolmellakymmenellä eurolla ostamasi emaloidun valurautaisen teekannun emali halkeilee tai vaurioituu, älä epäröi vaihda teekannu, investointisi ei ollut faraoninen ja terveytesi on enemmän kuin sen arvoinen!

Vinkkimme, investoi emaloituun valurautaiseen teekannuun, joka on hieman kalliimpi mutta laadukas ja luotettavalta toimittajalta, et tule katumaan rahojasi.

Enamelled cast iron teepannu

 Etsitkö laadukkaan emaloidun valurautaisen teekannun valmistajaa?

Suosittelemme 3 arvostettua japanilaista valmistajaa:

Iwachun valurautainen teekannu

Wazuqu valurautateekannu

Valurautainen teekannu Oiharu

Teekannu vai kattila?

Ero teekannun ja vedenkeittimen välillä 

Yhteenvetona voidaan todeta, että on 3 pääkriteeriä, joiden perusteella valurautainen teekannu voidaan erottaa valurautaisesta vedenkeittimestä:

  • Valurautaisen teekannun sisäpuolella on emali, joka on kiiltävä./strong>, toisin kuin valurautaisessa vedenkeittimessä ei ole emalia, joten sen sisäpuoli on mattaisempi.
emaloitu sisusemaloimaton sisus
  • kattilat ovat yleensä suurempia. Useimpiin vedenkeittimiin mahtuu 800-1,5 litraa vettä, kun taas useimpiin teekannuihin mahtuu 300-800 ml vettä.
  • Emeloidusta valuraudasta valmistetut teekannut ovat kaikki varustettu teetäyteastialla, joka sopii täydellisesti teekannuun, sillä niitä käytetään yksinomaan teen valmistukseen, joko irtoteenä tai pusseissa. Perinteisessä valurautaisessa vedenkeittimessä ei sitä vastoin järjestelmällisesti ole teetä sisältävää keittimellä varustettua teenkeitintä, vaikka teenkeittokori saatetaankin toimittaa tetsubinin mukana.

Teekattila?

Onko olemassa hybridi?

Vaikka vedenkeittimet ja teekannut on tarkoitettu eri käyttötarkoituksiin, on olemassa hybridiversioita eli astia, jossa kiehautetaan vettä ja keitetään teetä. Nämä hybridit on lakattu sisäpuolelta ruostumisen estämiseksi ja ne voidaan asettaa lämmönlähteelle. Yleisesti ottaen ne muistuttavat enemmän emaloituja valurautaisia teekannuja, koska ne ovat kooltaan ja muodoltaan samanlaisia. Niiden hinta on kuitenkin korkeampi, joten tarkista asia myyjältä.

Emaloitu valurautateekannu vai ei?

Valurautaiset teekannut ja vedenkeittimet ovat kauniita, kestäviä teeastioita. Niitä voi käyttää sekä erityistilaisuuksissa että jokapäiväisessä käytössä.  On kuitenkin tärkeää tietää ero valurautateekannujen ja vedenkeittimien välillä. Muuten olet riskissä vahingoittaa teekannusi tahattomasti.

 Tiedät (melkein) kaiken, tee valintasi!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *