Mitä on Gong Fu Cha?
Tarvikkeet, valmistelu vaiheet, video, tiedätkaiken Gong-Fu Cha:sta ! Kiinalainen teen valmistustapa, ”Gong-Fu Cha” (Kung-Fu Cha) on perinteinen ja ikivanha taito, tapa valmistaa teetä seremonian sijaan.
Kiinaksi ”gong fu” tarkoittaa jonkin käytännön, työn, taiteen hallintaa. Näin ollen gong fu cha viittaa kaikkiin eleisiin, jotka on suoritettava, jotta tee voidaan valmistaa oikein. Käännös voisi olla ”ottaa aikaa teen valmistamiseen”.
Kiinalainen teen taito
Mitä hössötystä kupillinen teetä aiheuttaa?
Tämä ei ole seremonia kuten kuuluisassa japanilaisessa ”Cha No Yu” -perinteessä kaikkine symboleineen, vaan käytännön vaiheista koostuva menettely, jossa kaikella on toiminnallinen tarkoitus tehdä teestäsi mahdollisimman hyvää. Toisin kuin Cha No Yu, Gong-Fu Cha:lle ei ole olemassa koodifikaatiota. Ei myöskään ole olemassa mitään laitteita, jotka on tarkoitettu nimenomaan tätä käytäntöä varten. On kuitenkin olemassa useita olennaisia periaatteita, jotka löytyvät kaikkialta Aasiasta ja jotka noudattavat tiettyä logiikkaa, jotta teelehdet saadaan parhaiten haudutettua.
Gong-Fu Cha:ssa on kyse yhtä lailla siitä, että paetaan elämän paineita hetkeksi kuin siitä, että nautitaan jokaisesta teepisarasta. Ensimmäinen asia, jonka länsimaalainen huomaa, on se, että teekupit ovat hyvin pieniä. Tämä lähestymistapa valmistaa tee näin huolellisesti ja nauttia jokaisesta pisarasta eroaa länsimaisista käsityksistä. Tämä on satojen vuosien ajan täydellistetty taito, ja tuloksena on rentouttavassa ja miellyttävässä ympäristössä, yksin tai ystävien kanssa, tee, joka maistuu paremmalta kuin mikään, mitä olet koskaan maistanut ennen.
Mennään siis suoraan asiaan:
Teeseremonian tarvikkeet
Tässä esitelty Gong Fu Cha -tyyli on nykyaikainen muunnelma alkuperäisestä muinaisesta käytännöstä, jossa käytettiin tulta lämmitykseen, suuria teemääriä, pitkiä haudutusaikoja ja hyvin pieniä teekannuja. Tällä menetelmällä tuotettiin erittäin voimakasta teetä, joka sopi sen ajan keittiöön ja kulttuuriin.
Keitetään teetä!
Tarvitset mukaan:
Teekannu eli Gaiwan
Teekannu on erittäin tärkeä. Voit valita maasta (savesta, kivitavarasta tai posliinista) tailasista valmistetun teekannun, joka on oikean kokoinen tarjoiltavien henkilöiden määrään nähden.
Vaikka Yixing-saviteekannu on edelleen kuningatar, voit valita myös pienen kivitavarateekannun tai posliiniteekannun tai gaiwanin, joka on miljoonien teenystävien ympäri maailmaa käyttämä teekannu.
Laaja valikoima on saatavilla Théières Du Monde!
Bouilloire
Edeltämätön veden lämmittämiseen teetä varten. Vedenkeittimesi voi olla ruostumatonta terästä, valurautaa, kuparia, lasitettua saviastiaa tai sähköinen, ja siinä on mahdollisuus säätää veden lämpötilaa. Jos sinulla ei ole vedenkeitintä, kattila voi tietysti tehdä tempun, mutta varo palovammoja!
Kiinalainen teelusikka
tai vaihtoehtoisesti länsimainen keittolusikka

Pihdit
Pihdit ovat välttämätön ja edullinen työkalu teekuppien käsittelyyn sekä harhailevien lehtien poimimiseen ja siivoamiseen.
Teekupit
Eaidot kiinalaiset teekupit ovat matalia, matalia, leveitä ja hyvin pieniä verrattuna länsimaisiin standardeihin. Ne näyttävät pieniltä kulhoilta, ja ne ovat juuri tarpeeksi suuria yhdelle tai kahdelle kulaukselle. Tämä korostaa Gong Fu Cha -teehen liittyvää ”laatu määrän sijaan” -näkökulmaa, jossa keskitytään maistamaan jokainen pisara teetä pienissä erissä. Niiden erityinen muoto mahdollistaa myös sen, että voit ottaa kuuman kupin polttamatta sormiasi.
Teen valmistuspinta
Se kerää tai ohjaa Gong Fu Cha -teetä valmistettaessa roiskuvan veden. Ihannetapauksessa todellinen teevalmistelutarjotin, mutta myös lankaverkkokehys. ohut leveän, matalan kulhon päällä, suuri lautanen tai muutama matala kulho lautasliinojen päällä voi toimia tai jopa leivontalautanen, jonka pohja on vuorattu kauniilla liinalla, toimii hyvin.

Vaihtoehtoiset elementit:
Säädettävän lämpötilan vedenkeitin/span>
Täydellisen valmistuslämpötilan valitseminen
Teetarjotin
Teetarjottimia, joissa on sisäänrakennettu säiliö, on saatavana kauniissa malleissa, perinteisinä tai moderneina.
Kokonaispalvelu
Kokoonpano koostuu esimerkiksi teetarjottimesta, teekannusta tai gaiwanista, kannusta ja teekupeista.
Tarjoilu Kiinassa
>1) Lämmitä teekannu, steriloi teekupit ja siivilä
Lämmitä teekannu täyttämällä se kiehuvalla vedellä ja antamalla sen seistä kuumana. Tämä vähentää lämpötilanvaihtelua teekannun sisällä, mikä voi vaikuttaa teen makuun. Kaada kiehuvaa vettä siivilän päälle ja täytä teekupit steriloidaksesi ja lämmittääksesi ne uudelleen. Se on kohteliaisuus vieraita kohtaan, ja he arvostavat huolellisuutta, jolla huolehdit heidän nautinnostaan. Pidä teenvalmistusalue ja -välineet aina tunnollisesti puhtaina. Välineesi on myös järjestettävä niin, että välineet ovat siellä, missä niiden odotetaan olevan, kun niitä tavoitat. Tämä parantaa tekniikkaasi ja vähentää tapaturmien ja rikkoutumisten määrää.
2) Teelehtien huuhtelu
Tyhjennä teekannu kuumasta vedestä,laita mitattu määrä teetä./strong> (alla olevien ohjeiden mukaisesti) teekannuun ja täytä se oikean lämpöisellä vedellä, antaen veden valua yli kunnes kuplat katoavat ja vesi valuu kirkkaana. Asenna kansi takaisin paikalleen ja kaada välittömästi (pidempään, jos käytät puristettua teetä) vettä, kallista sitten avointa kantta hieman teekannun päälle. Tämä kallistus antaa teekannussa olevan lämmön poistua eikä ”kypsennä” lehtiä, samalla kun aromi säilyy.
3) Teen ensimmäinen haudutus
Aloittelijoille suositellaan strong>kaada tee teekannusta pieneen kannuun (tai kannelliseen lasi- tai posliinimukiin) ennen teekuppeihin tarjoilua. Se on aluksi helpompaa.
Täytä teekannu kunnes vesi valuu yli yläreunasta. Pane kansi teekannun päälle ja laske 6 sekuntia alaspäin samalla kun kaadat hitaasti hieman kuumaa vettä teekannun päälle ensimmäisten sekuntien ajan. Näin varmistetaan tasainen haudutuslämpötila teekannun sisällä. Laskennan päätyttyä kaada tee kannuun, aseta kansi kannun päälle ja kallista kansi teekannun päälle. Tyhjennä teekupit kuumasta vedestä (tietysti käyttämällä pihtejä, jotta et koske niihin) ja tarjoile tee.
4) Muut teeuutuudet
Toista vaihe kolme ja noudata sopivia haudutusaikoja, kunnes olet valmistanut teen loppuun.
5) Teeseremonian päättäminen
Poista lehdet ja huuhtele. teekannun ja kannen kuumalla vedellä ja aseta ne ulkoilmaan ilman kantta, jotta ne saisivat kuivua. Huuhtele muut välineet ja anna niiden kuivua ilmakuivaksi.
Jos huomaat, että valmistamastasi teestä voisi tehdä vielä muutaman haudutuksen, voit pitää lehdet teekannussa kansi suljettuna maksimissaan 12 tuntia. Pidempi aika saattaa riskata homeen syntymisen, joka voi imeytyä saveen ja pilata teekannun. Kun olet valmis valmistamaan lisää teetä, jatka siitä, mihin jäit. Ensimmäinen haudutus saattaa kestää muutaman sekunnin tavallista vähemmän, sillä tee tiivistyy jonkin verran lepäillessään.
Onnittelut, olet nyt valmis siirtymään edistyneemmälle tasolle…..
6 tärkeää muuttujaa Gong Fu Cha -teen valmistuksessa
1) Teen laatu

On 3 syytä valita paraslaatuinen tee, jonka voit löytää. Se maistuu paremmalta, kestää pidempään ja on pitkällä aikavälillä kustannustehokkaampaa.
Hyvälaatuinen tee kestää 6-10 haudutusta ja sen maku on tasainen riippuen siitä, kuinka vahvasta teestä pidät. Huonolaatuinen tee saattaa maistua hyvältä ensimmäisellä tai toisella haudutuskerralla, mutta sen jälkeen makua ei ole enää paljon, joten joudut käyttämään enemmän teetä.
Parhaat teekaupat antavat sinun aina maistaa teetä ennen ostamista. Varmista, että maistat neljännen tai viidennen haudutuksen, jotta näet todella, mitä saat, ja kiinnitä huomiota siihen, miten tee on valmistettu. Voit jopa pyytää heitä noudattamaan samoja haudutusaikoja kuin sinä. Yritä saada näyte tai osta pienin mahdollinen määrä uutta teetä.
Lehtien laatu teetyypeittäin:
hyvää laatua olevat lehdet
.
huonolaatuiset lehdet
Musta tee (Kiinassa punainen tee)


Thé Vert


Valkoinen tee


Thé Oolong

<
Thé Pu-Erh


Kehität taitojasi ja säästät rahaa pitkällä aikavälillä, jos noudatat näitä 3 perussääntöä :
– Pidä täsmällisiä kirjallisia muistiinpanoja ostamistasi tuotteista ja vaikutelmistasi, kun olet maistanut niitä,
– Kokeile niin monta eri teetä kuin sinulla on varaa mahdollisimman monesta eri lähteestä Mitä useammin saat vastinetta rahalle.
– Osta kallein tee, johon sinulla on varaa, tietävimmältä henkilöltä, jonka löydät, olipa kyseessä sitten teekauppa tai verkkokauppa.
2) Kuinka paljon teetä kannattaa käyttää
Tämä on kysymys, jonka useimmat aloittelijat kysyvät itseltään ensimmäisenä ja joka tuottaa heille eniten vaikeuksia. Lyhyesti sanottuna: pienet määrät.
Valmistele teeuutokset pieninä määrinä, 100-200ml luokkaa. Tähän sopii erinomaisesti pienten teekannujen ja gaiwanien käyttö. Silloin on helpompi hallita keittämistä, toisin kuin suuria määriä.
Teekannun valinta
Aluksi on valittava oikean kokoinen teekannu sen mukaan, kuinka monelle ihmiselle teetä valmistat suurimman osan aikaa. Teekannuja on monenlaisia tilavuuksia, mutta suurimmaksi osaksi koot ovat standardoituja. Jäljempänä esitetyt merkinnät teekannun tilavuuden ja tarjoiltavien henkilöiden määrän välisestä vastaavuudesta koskevat tietenkin gong fu cha -teetä valmistettaessa juodun teen määrää. Kuten huomaatte, gong fu cha -teekannujen tilavuudet ovat paljon pienempiä kuin länsimaisten teekannujen tilavuudet, jos teetä juodaan esimerkiksi englantilaiseen tapaan tai jos maistellaan suuria määriä teetä.
Tässä on kätevä tapa viitata tähän:
Teekannun koko tarjoiltavien henkilöiden määrän mukaan
teekannun koko tarjoiltavien henkilöiden määrän mukaan
.Teekannun koko
Likimääräinen tilavuus (ml)
Tarjoiltavien henkilöiden määrä
./td>
# 1
70
1 – 2
# 2
100
2 – 4
# 3
2 – 4
#/td>
175
3 – 5
# 4
225
3 – 5
# 4
225
4 – 6
Nyt kun olet määrittänyt tarvitsemasi teekannun koon, sinun on määritettävä myös toinen muuttuja: Teemäärä, jota aiot käyttää. On aika esitellä sinulle Kiinalainen teelusikka.
Tämä perinteinen puinen lusikka, jolla on epätavallinen muoto, löytyy kiinalaisista teekaupoista tai verkkokaupastamme. Kokoja on kaksi: pieni ja suuri. Seuraavat taulukot viittaavat suurempaan kokoon. Kiinalainen ”teepallo” tai ”teelusikka” vastaa noin yhtä ruokalusikallista länsimaista tyyppiä, jos et löydä tai pysty löytämään aitoa.
Näytetyt arvot ovat suuntaa-antavia, ja ajan mittaan voit mukauttaa niitä paremmin omaan makuusi.
Käytettävän teen määrä
Teelehden koon mukainen teetyyppi :
Kiinalaisten teelusikoiden määrä käytettäväksi teelehtien koon ja teekannun koon mukaan
.(1 kiinalainen teelusikallinen = noin 1 länsimainen ruokalusikallinen)
Teekannun koko
Rullataan
(pieniä palloja)
br>tai puristettuna (pienimmät mahdolliset palat rikkomatta lehtiä)
<
Käärimättömät lehdet (irtonaiset)
vähän kuin 1cm
välillä 1 ja 2cm
välillä 2 ja 4cm
env 70ml (# 1)
0.5 – 1
0.5 – 1
1 – 1.5
1.5 – 2
env 100ml (# 2)
1.5 – 2
1.5 – 2
2 – 2.5
2.5 – 3
env 175ml (# 3)
3 – 3.5
3 – 3.5
3.5 – 4
4 – 4
4 – 4.5
env 225ml (# 4)
4 – 4.5
4 – 4.5
4.5 – 5
5 – 5.5
3) Teeveden lämpötila
Yhteenvetona: Korkea lämpötila.
Jotta teestä saadaan irti aromit mahdollisimman hyvin, lehdet tulisi kylvettää mahdollisimman kuumassa vedessä. Yixing-teekannujen käyttö pitää lämpötilan mahdollisimman korkeana, kiitos tästä Jiangsun alueesta Kiinassa peräisin olevan saven ominaisuuksien. Varo kuitenkin keittämästä hauraiden teelaatujen lehtiä. Tässä on taulukko, joka auttaa sinua:
Vihreä tee
Valkoinen hopeaneulatee
./p>
75°C – 80°C
Max 85°C
Taiwan Oolong
Punaiset/mustat teet
90°C – 95°C
Mustat teet
Pu-Erh (Bow-Lay)
Te Guan Yin (Rauta-Buddha)
Da Hong Pao (kalliotee)
Lapsang Souchong
Phoenix Oolong
Kypsytetyt valkoiset teet
Kauniit valkoiset teet
/p>
95°C – 100°C
Tämä on tärkeä muuttuja hallita, sillä teen valmistuksessa on oikeastaan kyse teelehtien solurakenteen hajottamisesta niiden aromien vapauttamiseksi. Gong-Fu Cha pyrkii tekemään tämän hyvin hallitusti, jotta saadaan mahdollisimman paljon makua tasaisesti mahdollisimman monelle haudutukselle. Liian kuuma tai liian vähän kuuma vesi hajottaa lehdet liian nopeasti tai liian hitaasti, jolloin maku heikkenee ja teeuutteet ovat epäjohdonmukaisia. Yllä oleva taulukko auttaa sinua valmistamaan hyvän teekupin. Veden lämpötila voi olla likimääräinen, joten älä huoli, jos se on hieman korkeampi tai matalampi. Kun taitosi paranevat, voit säätää haudutusaikoja sen mukaan.
Jos sinulla ei ole lämpömittaria, tässä on joitakin ohjeita: Kiehuminen tarkoittaa, että vesi kiehuu hitaasti ja siinä on suuria kuplia. Kiinalaiset kutsuvat sitä ”kalansilmävedeksi”. Vihreää teetä varten varo pieniä kierteisiä pikkukuplia, jotka alkavat nousta vedenkeittimen pohjasta. Tätä kutsutaan nimellä ”Crab Eye Water”. Oolong-teelle oikea lämpötila on jossain siltä väliltä.
Monet teekeittäjät lämmittävät veden haluttuun lämpötilaan ja pitävät sitä käsillä termospullossa tai valurautaisessa teekannussa. Saatavilla on myös vaihtolämpöisiä vedenkeittimiä.
4) Teen haudutusajat
Lyhyet haudutukset
Joitakin teelaatuja voi hauduttaa hyvin nopeasti, muutaman sekunnin luokkaa. Tämä menetelmä sopii erityisesti puerh- ja wulong- (oolong-) teeperheisiin. Arvokkaan nesteen kaataminen tarkalla ja huolellisella eleellä on epäilemättä Gong-Fu Cha:n kohokohta…
Tässä vaiheessa teenkeittotaitosi pääsevät oikeastaan oikeuksiinsa. Seuraava taulukko on yleinen ohje lähes kaikkien teelaatujen valmistusaikoihin. Jätä huomiotta kaikki teepakkauksissa olevat ohjeet, sillä ne eivät koske Gong Fu Cha:ta.
Keittoaika
Rullattuja tai puristettuja lehtiä
Lehdet <1 cm
1 – 2 cm
2 – 4 cm
Huuhtele lehdet
4 – 8 sekuntia
mahdollisimman nopeasti
1- 3 sekuntia
2 – 4 sekuntia
Ensimmäinen infuusio
10 – 15 sekuntia
1 – 2 sekuntia
9 – 12 sekuntia
2 – 15 sekuntia
Toinen infuusio
8 – 13 sekuntia
2 – 4 sekuntia
8 – 10 sekuntia
10 – 13 sekuntia
Kolmas infuusio
6 – 10 sekuntia
4 – 6 sekuntia
6 – 8 sekuntia
8 – 10 sekuntia
Neljäs infuusio
4 – 10 sekuntia
4 – 6 sekuntia
6 – 8 sekuntia
8 – 10 sekuntia
Viides infuusio
6 – 12 sekuntia
6 – 8 sekuntia
8 – 10 sekuntia
10 – 12 sekuntia
Tämä taulukko on suunniteltu auttamaan sinua valmistamaan hyvää teetä mahdollisimman nopeasti ja antaa johdonmukaisesti hyviä tuloksia kaikille teelaaduille. Kokemuksen karttuessa osaat säätää näitä aikoja sekä käytettävän teen määrää mukaan omaan makuusi. Yleissääntö pakkaamattomalle teelle on, että toinen haudutus on muutama sekunti lyhyempi kuin ensimmäinen, kolmas on sama kuin ensimmäinen ja lisää muutama sekunti jokaista seuraavaa haudutusta varten. Edellä esitetyn ohjeen mukaan viidennen haudutuksen jälkeen jopa parhaanlaatuinenkin tee alkaa menettää makuaan, joten voit säätää sitä seuraavasti:
- Vähennä edellä mainittuja haudutusaikoja kahdella sekunnilla, jotta saat lisää haudutuksia viidennen haudutuksen jälkeen, tai
- Lisää alussa käytettävän teen määrää.
Huomaa, että kun suurempi määrä lehtiä alkaa laajentua neljännen tai viidennen haudutuksen jälkeen, ne vievät enemmän tilaa teekannussa ja vedelle jää vähemmän tilaa, joten saat vähemmän teetä per haudutus – mutta voit kompensoida tämän tekemällä enemmän haudutuksia.
Voit jättää lehdet teekannuun muutamaksi tunniksi jatkaaksesi maistelua myöhemmin, kunhan olet tyhjentänyt sen vedestä perusteellisesti etkä jätä teekannua kiinni. Lehdet voivat muhia ja homehtua ja pilata teekannusi antamalla sille katkeran maun.
5) Teekannun laatu ja tyyppi
Teekannu on valmistuksen keskeinen elementti.
Etsitkö ihanteellista teekannua, jonka avulla voit juoda teetä Gong-Fu Chassa? Tässä on täydellinen kokoelma kauniita savisia teekannuja Yixingistä.
Teekannu on tärkeä muuttuja, joka ylittää tämän artikkelin laajuuden, mutta käsittelemme kuitenkin perusasiat. Vakavasti otettavat Gong-Fu Cha -harrastajat viettävät monia tunteja keskustellen teekannunsa hyvistä puolista, mutta kaikki ovat yhtä mieltä näistä neljästä seikasta:
Yixing-teetekannu
- Paras tapa valmistaa teetä on valmistaa sesulatussa terrakottateekannussa. ja parhaat teekannut valmistetaan violettisavesta (Zisha) Yixingin (Yee-zhing) alueelta stron
Täytä teekannu kunnes vesi valuu yli yläreunasta. Pane kansi teekannun päälle ja laske 6 sekuntia alaspäin samalla kun kaadat hitaasti hieman kuumaa vettä teekannun päälle ensimmäisten sekuntien ajan. Näin varmistetaan tasainen haudutuslämpötila teekannun sisällä. Laskennan päätyttyä kaada tee kannuun, aseta kansi kannun päälle ja kallista kansi teekannun päälle. Tyhjennä teekupit kuumasta vedestä (tietysti käyttämällä pihtejä, jotta et koske niihin) ja tarjoile tee.
hyvää laatua olevat lehdet | huonolaatuiset lehdet | ||
Musta tee (Kiinassa punainen tee) | |
||
Thé Vert | |||
Valkoinen tee | |||
Thé Oolong | |||
Thé Pu-Erh |
teekannun koko tarjoiltavien henkilöiden määrän mukaan | .Teekannun koko | Likimääräinen tilavuus (ml) | Tarjoiltavien henkilöiden määrä | ./td> |
# 1 | 70 | 1 – 2 | ||
# 2 | 100 | 2 – 4 | ||
# 3 | 2 – 4 | #/td> | 175 | 3 – 5 |
# 4 | 225 | 3 – 5 | ||
# 4 | 225 | 4 – 6 |
Kiinalaisten teelusikoiden määrä käytettäväksi teelehtien koon ja teekannun koon mukaan |
|||||||
Teekannun koko |
Rullataan |
<
Käärimättömät lehdet (irtonaiset) |
|||||
vähän kuin 1cm |
välillä 1 ja 2cm |
välillä 2 ja 4cm |
|||||
env 70ml (# 1)
|
0.5 – 1 |
0.5 – 1 |
1 – 1.5 |
1.5 – 2 |
|||
env 100ml (# 2)
|
1.5 – 2 |
1.5 – 2 |
2 – 2.5 |
2.5 – 3 |
|||
env 175ml (# 3)
|
3 – 3.5 |
3 – 3.5 |
3.5 – 4 |
4 – 4 |
4 – 4.5 |
||
env 225ml (# 4)
|
4 – 4.5 |
4 – 4.5 |
4.5 – 5 |
5 – 5.5 |
Vihreä tee |
75°C – 80°C |
Taiwan Oolong Punaiset/mustat teet |
90°C – 95°C |
Mustat teet Kauniit valkoiset teet |
95°C – 100°C |
|
Rullattuja tai puristettuja lehtiä |
Lehdet <1 cm |
1 – 2 cm |
2 – 4 cm |
|||
Huuhtele lehdet |
4 – 8 sekuntia |
mahdollisimman nopeasti |
1- 3 sekuntia |
2 – 4 sekuntia |
|||
Ensimmäinen infuusio |
10 – 15 sekuntia |
1 – 2 sekuntia |
9 – 12 sekuntia |
2 – 15 sekuntia |
|||
Toinen infuusio |
8 – 13 sekuntia |
2 – 4 sekuntia |
8 – 10 sekuntia |
10 – 13 sekuntia |
|||
Kolmas infuusio |
6 – 10 sekuntia |
4 – 6 sekuntia |
6 – 8 sekuntia |
8 – 10 sekuntia |
|||
Neljäs infuusio |
4 – 10 sekuntia |
4 – 6 sekuntia |
6 – 8 sekuntia |
8 – 10 sekuntia |
|||
Viides infuusio |
6 – 12 sekuntia |
6 – 8 sekuntia |
8 – 10 sekuntia |
10 – 12 sekuntia |