Teekannu on poikkeuksellisen monipuolinen väline ja vaikea esine valmistaa. Se voidaan valmistaa valuraudasta, lasista, kuparista, ruostumattomasta teräksestä, hopeasta ja tietysti savesta.
Saviteekannua kutsutaan myös keraamiseksi teekannuksi, ja sitä voi olla erilaisia valmistus- ja polttoprosessista riippuen. Jos haluat tietää kaiken keraamisesta teekannusta, seuraa opasta! Tässä artikkelissa tarkastelemme tarkemmin, miten käsityönä valmistettu keraaminen teekannu valmistetaan.
Käsityönä valmistettu teekannu
Teekannun valmistamisen opettelu on haaste keraamikoille. On niin monia huomioon otettavia elementtejä: teekannun nokka, kahva, kansi, kannen nuppi. Mutta koska keraamisen teekannun tekemisen opettelu on haaste, se on myös hyvin palkitsevaa.
Kun ostat käsityöläisen teekannun, jonka on tehnyt käsityöläisruukuttaja, ostat muutakin kuin pelkän esineen.
Ostat tuntikausia työtä, kokeiluja, kokeiluja ja epäonnistumisia. Et osta vain esinettä, vaan pienen palan sydäntä ja sielua, pienen palan elämää, ja ennen kaikkea kannustat käsityöläistä jatkamaan sitä, mistä hän on innostunut.
Keramiikan teekannun valmistamista pidetään tärkeänä askeleena monille keramiikkaa opetteleville, ja se esitetään usein älyllisenä haasteena. Vaikka jotkut pelkäävät ja kamppailevat ensimmäisen teekannun valmistamisen kanssa, teekannun valmistaminen helpottuu ja muuttuu hauskemmaksi, kun etenet. Teekannun valmistaminen on sekä kolmiulotteisen rakenteen suunnittelua että teekannun pinnan toiminnan, mittasuhteiden ja koristelun tutkimista.
Terrakotta-teekannu
Keramiikka- eli saviteekannun valmistamiseen tarvitaan ennen kaikkea savea. Kaikki eivät tietenkään ole samanlaisia.
Kullakin maalla on oma suosikkisavensa teekannujen valmistukseen, esimerkiksi Kiinassa on tunnetuinta Yixingin savi, Japanissa Tokoname ja Ranskassa Saint-Amand-en-Puisaye.
Teekannu valmistetaan aina useista osista, jotka on sitten koottava yhteen, mikä tekee siitä monimutkaisen.
Terrakottaesineen valmistukseen on useita tekniikoita: kolombiini, sorvi, nipistely jne.
Katsellaanpa näitä eri tapoja valmistaa käsintehty keraaminen teekannu:
Keraaminen teekannu savenvalajan pyörällä
Kuvat ovat peräisin osoitteesta Giom Von Birgitta
Teekannun muotoilussa savenvalajan pyörällä käännetään ensin teekannun runko, sitten kansi, sitten nokka ja lopuksi kahva, joka voidaan tehdä pyörällä tai mallintaa.
Keraamisen teekannun runko
Tämä on teekannun tärkein osa. Siihen tarvitaan suurin määrä savea, joka riippuu tietenkin teekannun lopullisesta tilavuudesta, kun otetaan huomioon, että se menettää noin 1/4 alkuperäisestä painostaan kuivauksen ja polton aikana. Keskikokoiseen teekannuun tarvitaan noin 1,5 kg multaa.
Keraamikko asettaa savipallon savipyörän keskelle. Homogenisoidakseen saven hän aloittaa tekemällä keilasta (joka on fallinen, huvitusta aiheuttava), jonka hän asettaa ja ottaa alas useita kertoja. Pyörän jatkuvan pyörimisliikkeen ansiosta (sähköinen mekanismi tai ompelukoneen tapaan ”käsikäyttöinen” jalkakäyttöinen) on mahdollista veistää haluttu muoto, joka alkaa pallon keskikohdan muotoilusta ja saa lopullisen muotonsa muodostamalla vähitellen savesta ”aaltoja”. Eleiden on oltava kirurgisen tarkkoja, koska savipyörällä ei ole helppoa hallita tätä saven määrää, jotta saadaan homogeeninen muoto.
Savi on elävää materiaalia, jota on kohdeltava huolellisesti. Muista tehdä irrotus kaulan kohdalta, jotta kansi sopii jälkikäteen.
Keraaminen teekannun kansi
Jotta kansi istuu täydellisesti, sinun on mitattava kaula tarkasti ja sorvattava kansi samana päivänä kuin teekannu, jotta istuvuus on optimaalinen. Saven on tietenkin oltava samaa koostumusta, jotta se reagoi samalla tavalla kuivaukseen ja polttoon.
Voidaan myös ensin kääntää kansi ja mitata sen halkaisija kompassilla, jolloin voidaan määrittää teekannun rungon aukon koko.
Keraaminen teekannun runko
Kun teekannun runko ja kansi kuivuvat, on teekannun suulakkeen vuoro muotoilla sorvissa.
Teekannun alapuolen sorvaaminen = Tournassage
Jotta teekannun runko saisi halutun lopullisen muodon ja jotta pohja olisi tasainen, keraamisen teekannun alapuoli leikataan saviveitsellä. Näin jokaiselle teekannulle saadaan hieman erilainen muoto.
Keraaminen teekannu suodattimella
Keraaminen teekannu voidaan varustaa integroidulla maasuodattimella kahdella eri tavalla:
- Pistetään teekannun runkoon suoraan reiät ja tulla ja asetetaan nokka reikien eteen. Reikien koko ja määrä määräävät suodatuksen laadun.
- Muotoile erikseen ja lisää pallonmuotoinen keraaminen teesuodatin, joka asetetaan suuttimelle luotuun reikään. Nämä ovat yleensä hienostuneempia ja kalliimpia teekannumalleja
Keramiikkaisen teekannun kahva tai varsi
Tämä voi olla keraamista kuten teekannu, mutta myös puuta (bambu, veistetty puu), messinkiä,…
Kahvan ympärillä olevaan tiivisteeseen jää usein pieniä työkalujälkiä, jotka ovat käsintehdyn teekannun tunnusmerkki.
Teekannun kuivattaminen
Pääosa työstä on tehty. Nyt on aika antaa teekannun kuivua ennen seuraavaa vaihetta: ensimmäistä polttoa
Keraamisen teekannun ensimmäinen poltto
Kuivuttuaan raakasavinen teekannu poltetaan ensimmäisen kerran noin 900 °C:ssa. Tämän ensimmäisen polton jälkeen saviteekannua kutsutaan keksiksi, kun taas kivitavarasta ja posliinista valmistettua teekannua kutsutaan dégourdi.
Glasitettu keraaminen teekannu
Keramiikkatyypistä riippuen lasitus on enemmän tai vähemmän pakollinen vaihe.
Glasitettu savitiilikannu
Koska toinen poltto tapahtuu myös noin 900 °C:ssa, savitiilikannu pysyisi huokoisena ilman lasituskerrosta. Vesi tihkuisi tällöin teekannun läpi, mikä ei ole, kuten varmasti olet samaa mieltä, tavoitteena, kun valmistetaan keraaminen teekannu. Savitavarateekannu on siis lasitettava.
Glasitettu kivitavarateekannu tai posliiniteekannu
Viimeinen poltto tapahtuu korkeassa, yli 1200 °C:n lämpötilassa, joka tekee teekannusta läpäisemättömän. Kivi- tai posliiniteekannun lasittamisen päätarkoitus on siis koristeellinen. Koristelutekniikoita on monenlaisia, kuten ”Mogaké”-tekniikka, jossa japanilaisten teekannujen (kyusu) pinnan koristeluun käytetään kuivattuja merilevän paloja, tai emalointi eri tekniikoilla: puhaltamalla, kastamalla, sivelemällä…..
Saviteekannun polttaminen
Jatkuu keraamisen teekannun herkkä toinen poltto. Lasitteille on kaksi mahdollista polttomenetelmää: hapettaminen ja pelkistäminen.
- Hapettamispoltto on tyypillistä sähköuuneille, vaikka kaasu-uunit soveltuvat hyvin myös tähän polttotyyppiin.
- Reduktiopoltto on mahdollista vain, jos uunissa on paiston aikana hiilipitoisia aineita (kaasu, puu…), jotka sitovat happea ilmasta, joten sitä on vaikea toteuttaa sähköuunissa. Pelkistävä poltto mahdollistaa laajemman värivalikoiman kehittymisen kivitavaran ja posliinin lasitteissa, kuten raudansininen, kuparinpunainen jne.
Keramiikan uunista poistuminen on aina suuri hetki savenvalajalle. Onko jäännösilmakupla rikkonut teekannun? Miten lasitteet ovat reagoineet polton aikana?
Tietysti Giomin upeat teekannut löydät Théières Du Monde -verkkokaupasta, jokainen niistä on ainutlaatuinen!